Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Pater Paridaen

AARDENBURG - De dorpsgemeenschap van Sint Kruis was gistermorgen in groten getale present tijdens de kerkdienst in de katholieke kerk van Aardenburg voor de inwijding van het beeld van de in 2004 overleden dorpsgenoot pater Gerard Paridaen.

Hij was bijna zijn hele priesterleven actief in het Amazonegebeid van Brazilië.

Het houten beeld is van de hand van beelden kunstenaar - pastoor Omer Gielliet uit Breskens. "In dit werk heb ik enige onmacht in zijn uitdrukking willen uitbeelden. Het was een sterk en taai ventje dat hard werkte zonder omzien."

pater paridaen sint-kruis nederland

De pastoor bezocht zijn collega in de jaren tachtig . "Hij was in het Amazonegebied actief als boer, planter en chemicus en leerde de mensen het land bewerken op de plantages. Het was mijn vriend en een man naar mijn hart. Een man die geen aandacht wou. Onder de plaatselijke bevolking was hij dan ook graag gezien." Neef Walter Paridaen, die samen met zijn broer Albert het initiatief nam voor de plaatsing, sprak aan het eind van de dienst een dankwoord. Hij was verheugd te kunnen melden dat de plaatsing van het beeld dicht bij zijn graf in zijn geliefde Sint Kruis nu een feit is.

Het beeld kreeg een plekje bij de pomp op het dorpspleintje.

(bron: BNDeStem van 8 februari 2010)