Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

carnaval 2012

carnaval 2012 aardenburg peperbusse

Ja, ze zijn in Aardenburg, Knokke-Heist, Maldegem en Assenede geweest met hun wagen. Zie de foto's hierbij...

Wil je ze ook nog gaan zien? Het kan op 11 maart in Tielt, op 17 maart in Lissewege en op 18 maart in Oost-Eeklo. Ga maar eens kijken!

(foto's én tekst: Conny Benne, met veel dank!)

Waar komt de naam Peperbusse vandaan? Wikipedia schrijft: "De Protestantse Kerk van Sint-Kruis Aardenburg is een oude kruiskerk waarvan de oude, onvoltooide toren en een vleugel bewaard zijn gebleven. De onafgebouwde toren met haakse steunberen en stompe spits wordt De Peperbusse genoemd vanwege zijn merkwaardige vorm. Kerk en toren stammen uit de 14e eeuw. Het is een rijksmonument." (foto en meer lezen hier)

Peperbusse Aardenburg Carnaval 2012

Eind oktober wordt door de FC Peperbusse  een vergadering in het dorpshuis gehouden. Waarbij iedereen die in St. Kuis woont of vorig jaar heeft meegedaan met carnaval wordt uitgenodigd.
Tijdens deze vergadering wordt gevraagd wie er een idee heeft.   Hoe de wagen en kledij er uit komt te zien.   Na een week kwamen we weer samen en wordt er gestemd wat het thema zou worden.  Dit jaar is voor ’ Back to School´  gekozen.  Tevens wordt er gevraagd of er voldoende bouwers en dames voor de kledij zijn.

Een paar mannen gaan rond tafel zitten om een bouwtekening te maken. Een aantal dames gaan op zoek naar patronen en stofjes wat leuk past bij het thema.
In de kerstvakantie kan iedereen die wil meedoen zich komen op geven waarvoor een  kleine bijdrage wordt gevraagd. Tevens wordt er voor de kledij nog wat maten opgenomen.  103 carnavalsvierders hebben zich opgegeven.  Dat is niet mis.
Ondertussen zijn de wagenbouwers al een paar weken bezig met bouwen in een boerenschuur net buiten het dorp.  3 avonden per week  met 4 tot 8 personen.  Materiaal wordt door de vereniging geleverd of materiaal van vorig jaar wordt weer opnieuw gebruikt.
Nu het aantal deelnemers bekend is kunnen de dames uit gaan rekenen hoeveel meters stof ze kunnen bestellen. Ongeveer 215 meter in totaal.  In de 2de week van januari gaan 6 tot 8 dames het dorpshuis in om de patronen te knippen.  We doen er ongeveer 4 a 5 dagen over.  Als er voor iedereen een shirt, broek/rok  stropdas is geknipt wordt alles in tasjes gedaan samen met de attributen. Er wordt een voorbeeld pak gemaakt zodat bij het uitdelen van de tasjes iedereen kan zien hoe het pak eruit komt te zien.
Nu kan iedereen zelf aan de slag met naaien van hun carnavals pak. Voor mij dus 4 stuks.

De wagen boekt ook vooruitgang.  Het houten geraamte staat op de wagen. De wagen wordt met schuim beplakt en geverfd.  Vanaf januari bouwen ze elke avond anders kwamen ze in tijdsnood.  Letters knippen/verven/plakken,  verlichting aanbrengen, muziek installeren en testen.   Het is al een heel ander zicht geworden.
De zaterdag van de carnavalsoptocht wordt er eerst een rondje door St. Kruis gereden.   In het dorpshuis wordt iedereen nog geschminkt en dan naar Aardenburg voor de eerste optocht.   We zijn op de zesde plaats geëindigd  van de negen van de binnenwagens.  Hiervoor krijgen we een geldbedrag. 
We lopen ook stoeten waar we startgeld krijgen.  Dan weet je op voorhand wat je krijgt.   Verder ontvangen we geld door sponsoring  van een aantal bedrijven.  Zo proberen we Kiet te spelen. Wat altijd wel aardig lukt.
Na alle optochten wordt de wagen afgebroken.  De carnavalspakken mag iedereen zelf houden en wordt opgeborgen.  Die komen altijd nog wel eens van pas.
Nu hebben jullie een beeld gekregen van wat er allemaal moet gebeuren voordat  je mee doet in een carnavals optocht.
Alaaf   Conny.