Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

stoomtramlijn in Aardenburg

tramlijn brugge-aardenburg 's lands welvaren in aardenburg

Op 26 januari 2012 weet Leo ons nog het volgende te melden:

Onder de dakgoot stond op de zij- en voorgevel met hoofdletters :
STATION-BESTELHUIS VAN DEN STOOMTRAM BRUGGE-AARDENBURG.
Omdat de letters in reliëf waren aangebracht, zijn ze nu nog enigszins leesbaar, ondanks de schilderbeurten en de "tand des tijds".
 
bedankt, Leo!

De tramlijn eindigde in Aardenburg op het Kaaiplein. Het station was ondergebracht in “ ’s Lands Welvaren” (foto's hierboven), het aangrenzende Hotel-Café-Restaurant.

Om directe terugkeer van het tramstel mogelijk te maken, werd er voor de Kaaipoort een rangeerpunt-emplacement aangelegd, waar de tram gedraaid kon worden. Dat was in 1904. Al eerder -in 1887- was er een tramlijn tussen Maldegem en Breskens aangelegd. Zodoende had Aardenburg niet te klagen over goede internationale verbindingen. Die laatste lijn was de zogeheten “Hollandse” tram. Ook deze kwam op het Kaaiplein uit en reed dan richting Draaibrug, waar de remise was. Beide lijnen sloten dus goed op elkaar aan.
De Tweede Wereldoorlog maakte een eind aan de tramverbinding. In 1942 of 1943 werden de rails vanaf het Kaaiplein opgebroken en afgevoerd naar België. Op de hoek van de Eede- en Krakeelweg bleef een stuk rail zitten tot het eind van de oorlog.
Mensen uit West-Zeeuws-Vlaanderen maakten zeker vaak gebruik van de tram om naar Brugge te reizen. Zelfs Sinterklaas en Zwarte Piet kwamen met de tram mee. Waar nu het woonwagenkamp is aan de Eedeweg stopte de tram dan om de Sint uit te laten stappen.