Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

bron: GIMMEprikbord Mozaïek

Here is even de weg kwijt...

Here is een superpopulaire app om (ook offline) wegenkaarten te bekijken op je smartphone: lekker zonder (roaming-)kosten dus! Maar de Here-app raakt van onze mooie straat toch wat in de war, schijnbaar, want op de kaart wordt onze straat in ... Sint-Andries gesitueerd, wel met ons postnummer. Bekijk het Here zelf en ontdek de Here-app/website meteen.

Groene Gordel Brugge

Dit mooie gedicht krijg je te zien als je de 'Groene Gordel Brugge'-fietstocht rijdt. Later lees je hier meer over de 'Groene gordel Brugge'-fietstocht met véél sfeerfoto's van onderweg. Een kaartje nu al hier.

Under the Stars

Wellicht had je ze vandaag, zaterdag 25/4 ook aan de deur: de scouts van Don Bosco én dus ook in je frigo: de pannenkoeken ten voordele van Scouts Don Bosco. Wij ook!

Maar ook volgende week maken ze weer onze straat onveilig, die van Don Bosco, want dan is er weer de jaarlijkse 'Under The Stars' in de Aardenburgseweg. 2 mei.

Wil je even terugkijken naar de foto's van vorig jaar met ex-buurtbewoonsters Fien er ook tussen (en hieronder!)?

fien aardenburgseweg under the stars

kort►Kon Dosko St-Kruis is apetrots. Voor de tweede keer op rij konden zij zich met twee ploegen kwalificeren voor de provinciale finales Jeugdcup Het Nieuwsblad op zaterdag 2 mei in Izegem. Net als vorig seizoen lukte dit met de U13 en U15. Lees verder...

Het Vlot is te water gelaten...

Het Vlot, het gebouw langs de Polderstraat, ter hoogte van het Zuidervaartje, is ondertussen zo goed als afgewerkt en de opvang van de jongeren in hun nieuwe gebouw is gestart. We wensen de hele ploeg een goeie en veilige vaarreis. Welkom aan onze nieuwe buren...!

het vlot Het anker sint-kruis polderstraat

Geraniums


Wie bloemen besteld had, kreeg vandaag zaterdag 25/4 een bezoekje van Alena of Vera: zij bezorgden in de loop van de dag je plantjes! Niets gezien én wel besteld? Stuur ons een mail...!

geraniums voor Aardenburgseweg met Alena

200 jaar Damse Vaart

200 jaar damse vaart feesten

De Damse Vaart is ongeveer 15 km lang. Het kanaal verbindt de Brugge met Sluis. Het kanaal werd in 1810 gegraven op bevel van Napoleon, vandaar ook de naam Napoleonvaart. Het kanaal moest Brugge met de Westerschelde verbinden, maar na de nederlaag van Napoleon werd het kanaal niet verder afgewerkt. Het stuk tussen Hoeke en Sluis werd later, in 1856, gegraven. Het kanaal werd dwars door het stadscentrum van Damme getrokken, waardoor een deel van het stadje diende afgebroken te worden. De drie waterlopen die in het centrum van Damme samenkwamen (de Lieve, de Reie en het Zwin), werden opgevuld met het zand van de uitgravingen.

Nav de tweehonderdste verjaardag van de opening van het kanaal, wordt een heel feestprogramma afgewerkt. Hier enkele opvallende activiteiten, waaraan je misschien wil deelnemen:

- het culinaire weekend met eetfestijn Bonnapetit! en het openluchtrestaurant van Vrienden van de Smaak (12-13 juni)

- te paard langs de Damse Vaart (20-21 juni) met huifkartochten en opening Fortenruiter- en menroute

- mee schilderen aan een openluchtschilderij van 12m lang (14 juni, 20 juni en 4 juli)

- de tentoonstelling ‘200 jaar Damse Vaart’ (31 juli-13 sept)

verhalen onderweg op locaties langs de Vaart (juni tot september)

- theaterfietstochten ‘Diederick Vannoecke en de sleutel van de Damse Vaart’ (12 tochten tussen juni en september)

Het volledige programma met alle activiteiten nav 200 Damse vaart vind je hier.
Meer lezen over en meer foto's bekijken van de Damse Vaart kan hier...
Een wandeltocht in de buurt met een stukje Damse vaart hier.

Woensdag: samenkomst stuurgroep Zulle

brugge triennale 2015

Achter de schermen komen de Zulle-stuurgroepleden geregeld samen om één en ander af te spreken. Woensdag 22 april doen we dat terug. Dan komen deze punten aan bod: geraniums afhalen in groendienst stad en aan jullie bezorgen op zaterdag 25/4 * bezoek aan de Triënnale – zaterdag 6/6   * afspraken zomerfeest – jubileumviering: uitnodiging – spijs/drank – jubilieumtouch... Tot slot is er nog ons extraatje: de eerste afspraken ivm De Belgiek: op korte termijn samenkomst met comités Zulle, Bisschopsdreef en Oude Hoogweg en Stef De Blieck ifv locatie De Belgiek en vergunningen. Je merkt het: terug een drukke agenda. We proberen er een mooi iets van te maken en houden jullie de volgende weken op de hoogte...


►Kort ► Ingeborg en het Fiorettikoor Brugge brengen een origineel moederdagconcert op de vooravond van de meimaand: SAMEN ZINGEN VOOR DE MOEDER: een meezingconcert met mantra’s, nieuwe en bekende Marialiederen en liederen over de Moeder. Donderdag 30 april 2015 om 20u. in de Kapucijnenkerk, Boeveriestraat 18, 8000 Brugge. Bijdrage: € 10 VVK en € 15 ADD Meer lezen...

MCC 2015

MCC cochin india

Op de foto hierboven en hieronder naast de tekst zie je kanaaltjes om regenwater naar een opvang-citerne te leiden.

 
 

Afdak waar ze jonge plantjes potten, kweken, verzorgen enz. ...

 
mcc indië cochin weeshuis

MCC ( ofte Mount Carmel Convent ) is dus bij de start "klooster" met nu een 30-tal nonnekes. Via hun congregatie ( Karmelietessen ) runnen zij daar een school waar momenteel een paar duizend leerlingen les volgen ( van lager onderwijs tot hoger middelbaar ). Zij maken geen onderscheid wat religie betreft dus lopen daar vrolijk katholieke, hindoe en moslim ( meisjes met hoofddoek) kinderen rond.
 
Daarnaast is er een weeshuis ( Bethel ) waar ze officieel 80 meisjes opvangen. Dat weeshuis steunen Brigitte en Roger met hun India-project.
 
Zij hebben de voorbije paar jaar een bouwproject van de school gesteund. Dat is nu bijna af en dus kunnen ze nu weer al hun aandacht richten op het weeshuis. Vorig najaar is het dak van de grote leef- studie - slaapruimte ingestort na zware moesson regens. Met de hulpcenten is dat ondertussen hersteld. Nu werken ze verder aan de renovatie en uitbouw van het weeshuis.

 
 

Toiletten voor de weesmeisjes. De bestaande toiletten waren gemeenschappelijk, primitief en zeker niet privé

 
mcc waterciterne cochin india  

Bestaand vervallen waterreservoir leegmaken herstellen en aansluiten op de nieuwe kanaaltjes.

 
 

Perken voor bloemen, planten en groenten.

Gekke zoekresultaten...

De gekste dingen kom je tegen op dat internet! De Google zoekmachine vond dit vreemde zoekresultaat, dat schijnbaar alles met onze straat te maken heeft... alleen leidt de aangegeven link naar een heel vreemde plaats... Bekijk het hier maar eens...

Magnolia's doen overuren....

... zo ook dit 50 jaar oude exemplaar in een privé-tuin in de straat. Als je goed kijkt links op de foto, zie je overigens nog een (iets meer roze) tweede exemplaar.

Watervlietstraat, uitkijkend op Bleyaert

Links de oude foto, rechts de foto uit 2015, op dezelfde plaats genomen...Het huis met het donkere dak in het middan (op de oude  foto) is helemaal vernieuwd en breder geworden boven, onderaan is de opening gebleven zodat fietsers toegang hebben tot de Watervlietstraat vanuit de Moerkerksesteenweg. Rechts merk je nog op beide foto's de oorspronkelijke platen muur. Bekijk hier alle foto's bij heemkunde Sint-Kruis.

Kraan

Deze morgen grote, spectaculaire werken in de Polderstraat...

Foto's uit de oude doos...

Ook benieuwd waar deze foto's genomen zijn? Lees het hier...!

Padel in aanbouw

zie ook het bericht hieronder, om te lezen over wat padel is...

sint-kruis gulden kamer padel padel brugge sint-kruis gulden kamer

Padelclub op Gulden Kamer in Sint-Kruis


De bouw van een padelclub is volop bezig, vlak naast de judoclub Albert Plovier: initiatiefnemers zijn Mattias Van Holm, Jeroen Depypere en profvoetballer Tom De Sutter. De Sutter leerde de sport kennen op fietsvakantie in Spanje en vond dat er ook een club in het Brugse mocht bijkomen. Het is de derde padelclub in Vlaanderen. 'Padel' is een racketsport met ingrediënten uit o.a. tennis en squash en richt zich zowel op jong en oud, als op man en vrouw, ongeacht hun sportief niveau. Het wordt op een rechthoekig terrein gespeeld, omringd door glazen of betonnen wanden. Strategie is belangrijker dan kracht en techniek. Op de Gulden Kamer komen zeven velden: zes voor dubbel- en een voor enkelspel. De sanitaire ruimtes en kleedkamers kunnen straks ook gebruikt worden door de clubs die in de gevechtsportenzaal zitten. De nieuwe padelclub opent deze zomer. Lees meer...


In Leuven hebben 150 mensen de nacht van zaterdag 11 op zondag 12 april buiten doorgebracht als aanklacht tegen het ontstellend hoge aantal straatkinderen in de wereld. De actie was een initiatief georganiseerd van “Mobile School”, een organisatie die onderwijs brengt naar de straatkinderen. Ook een ex-straatbewoner was erbij (uiterst rechts op de foto hieronder - klik om de video te bekijken op de Redactie-website)

Dit weekend: mussen tellen in je tuin!

Op deze website lees je veel meer en kun je de telresultaten doorgeven!Trui van Massenhove van de Facebook-groep liet weten dat er foto's van de gekapte bomen op haar 'Brugge-laat-je-bomen-leven-Facebook-pagina' staan. Je kan ze hier bekijken, de commentaren lezen, en al of niet liken...

Blijde Intrede 2015 Sint-kruis

In het weekend van 10-11 okober zal de Belgiek zijn Blijde Intrede maken in de buurt: waar precies is nog niet bepaald. We werken samen met de comités van de Bisschopsdreef en de Oude Hoogweg om samen één weekendprogramma te maken voor de Belgiek. Je hoort er later zeker nog (veel) meer over...
belgiek brugge

Blijde Intrede 1515 Karel V

Kunstenares Tine Guns ging 10 weken lang aan de slag met het thema ERF! (=het thema van de Erfgoeddag 2015 op 26 april) en de kinderen van het vijfde leerjaar in de Mozaïek in Sint-Kruis. Ze liet zich inspireren door een miniatuur uit 1515 met de Blijde Intrede van Karel V aan de Kruispoort. Vrijdag 3 april gingen de kinderen in stoet naar de Kruispoort en werden de versieringsdoeken opgehangen aan de Kruispoort, net zoals op de miniatuur uit 1515, nu precies 500 jaar geleden. 

De geraniums


De bestelde GERANIUMS worden door enkele comitéleden bij u thuis geleverd op zaterdag 25 april !

Zet uw bak/pot met vruchtbare bloemaarde maar klaar...

 

 

Ook in onze straat werd gestrooid


Afgelopen winter is ongeveer 450 ton strooizout gestrooid op Brugs grondgebied. Brugge had 2500 ton beschikbaar. In een normale winter strooien ze zo'n 550 ton. Vorige winter werd slechts 150 ton gestrooid, uitzonderlijk weinig. Het jaar daarvoor dan weer bijna de hele voorraad van 2500 ton.

De jongste Zullenaar...Ella Van Damme

de jongste zullenaar

 

 

Neen, Ella is écht NIET van Damme,

in tegenstelling tot haar naam

is ze ECHT wel van Brugge

en dus meer bepaald

van ONZE straat

én

daar zijn we

best fier op,

hier in de

Aardenburgseweg...

 

WELKOM

Ella

Zullenaar

!

Hoeveel mensen in België hebben jouw naam?

Vraag je je soms ook wel eens af hoeveel mensen in België jouw voor- of familienaam hebben? Op deze website kun je dat bekijken. Er staat alleen niet bij welke gegevens ze daarvoor gebruiken en in welk jaar. Maar het geeft wel een indicatie...

Vul je voornaam mét hoofdletter in in het bovenste vakje (1) en klik op de Verstuur-knop. Dan moet je wel even (ruim lang) wachten... tot het antwoord gevonden is in de database.

Doe daarna hetzelfde voor je familienaam in vakje 2, ook hier met de gepaste hoofd- en kleine letters! Blijf van alle andere knoppen af.

voornaam familienaam

Nieuwe cursussen bij Ingeborg


Gefilmd worden door Streetview niet altijd zonder gevolgen...

Ook in onze straat passeerde het wagentje van Google al enkele keren. Dat leverde ook plaatjes met (onbekend gemaakte) buren op. Maar dat is niet altijd zonder gevolg. Lees maar even wat deze Australische vrouw tegen kwam met de passage van Google streetview aan haar deur. Dus: hou je gedeisd bij de volgende Streetview-passage...

Gespot in de straat...

in de Aardenburgseweg !

Boudewijnbrug: omlegging

Aardenburgseweg april 2015

Kies hieronder op de maand-knop om het Zulle-Aardenburgseweg-nieuws van een andere maand te lezen: