Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Nieuws uit Aardenburgseweg en ruime omgeving....


zulle schapen aardenbugseweg

Regenboog

Tussen de vele regenvlagen was er maandag 27 februari omstreeks 18u, eerste dag van de krokusvakantie, deze mooie helgekleurde regenboog te zien boven de Aardenburgseweg:

regenboor aardenburgseweg sint-kruis brugge

Fernand Tamsin overleden

Foto van Fernand Tamsin en Marie-Louise Bisschop tijdens het buurtfeest van de Hogewegel in 2012, waar ze hun 60-jarig huwelijk vierden. Lees hier meer over Fernand Tamsin op deze website

 

(bron: HLN - 27 februari 2017)

Tweedehands in Sint-Kruis? Een WII-fitness board voor 25€.

In het tweede deel van de straat zie je ze momenteel heel vaak: de bordjes die oproepen om de extra voetbalvelden toch maar NIET aan te leggen...

neen-rup-aardenburgseweg

Na de windvlagen moest het nog maar net twee weken geleden weer rechtgezette bordje, het alweer ontgelden... (zicht op Spijkerswegel)

Allemansverdriet langs Aardenburgseweg ter hoogte van Vera en Marcel. Lees hier meer over dat allemansverdriet.

Te koop: drie-slaapkamer-appartement met garage Doornhut 31/6, 8310 Brugge Sint-Kruis

Winkelcentrum Sint-Kruis loopt verder leeg

Dat het winkelcentrum in Sint-Kruis nooit helemaal gevuld was, is een understatement. Maar de laatste maanden is een echte leegloop aan de gang. Nadat al eerder boekhandel De Reyghere verdwenen was én de winkel van 't Veldzicht zich terugtrok in 't Veldzicht zelf in de Karel Van Manderstraat, is nu Jolie+ ook verhuisd. De winkel blijft in Sint-Kruis, maar op een andere plaats....

jolie+ sint-kruis

SOS Aardenburgseweg: petitie

Ondertussen 870 handtekeningen op de petitie tegen de voetbalvelden... Je kan de petitie hier nog ondertekenen.

Apartement te huur Malehoeklaan 83 2, 8310 Sint-Kruis
Te koop (tweedehands in Sint-kruis): strandkleedjes, koperen petroleumlamp

kantelberge sint-kruis

Nog cijfers

Binnenkort start het zomerterrasseizoen in Brugge. Volgens het terrasreglement start deze periode op 15 maart, om te eindigen op 15 november. De cijfers bewijzen dat de groei van de zomerterrasuitbatingen jaar na jaar in de lift zit. In 2012 waren er nog 281 terrasuitbatingen, terwijl er nu al 354 zijn. In vijf jaar tijd zijn daar dus 73 zomerterrassen bijgekomen.

Damse vaart is erfgoed

De Vlaamse overheid heeft de Damse Vaart en zijn bomenrijen definitief beschermd. Behalve dan het stukje waar hij het Schipdonkkanaal kruist.
De nadruk van het beschermingsdossier ligt op de kenmerkende bomenrijen langs het kanaal. Volgens het agentschap Onroerend Erfgoed is de beplanting uitzonderlijk door de diversiteit aan oude en recentere Canadapopulieren die de ligging van het kanaal accentueren.

Minder beroeps-boten door Dampoort

Het aantal beroepsvaartschepen dat aan de Dampoortsluis passeert, daalt jaar na jaar. In 2011 voeren nog 2.058 beroepsvaartschepen door de sluis. In 2015 waren er dat maar 1.626 meer. In die cijfers zijn dus geen pleziervaartuigen opgenomen!

Momenteel (tweedehands) te koop in Sint-Kruis: Jesusbeeld (10€!), jongens-kinderfiets en mouwloze trui (5€)


In de krant - HLN 18/2/2017 - Klik hier om het hele artikel te lezen....

Infomoment autodelen: je bent welkom

Voorzitster An werkt mee aan dit auto-delen. Heb je zin om meer te weten? Ga dan gerust dinsdag as. even langs in de Speelpleinlaan. Je bent welkom!

Het is ondertussen een vaste waarde geworden: elk jaar trekt een afvaardiging van ons Zulle-comité richting stadshallen, ergens in het vroege voorjaar. Daar krijgen ze een aanbod voorgeschoteld waaruit kan gekozen worden voor het volgende werkjaar. Een culturele act, bloemen, films, enz. Ook op dinsdag 14 februari 2017 stapten weer enkele leden richting stadshallen én amuseerden zich om hartjes te blazen (het was immers Valentijn op 14/2 !) én op de foto te gaan met een bevriend buurtcomité uit de Bisschopsdreef. (foto: Marieke Vanhulle)

 
 


Auto ramt tegen gevel langs Damse Vaart in Damme

Haan sneuvelt, ook in Sint-Kruis

bron: Het Nieuwsblad - 17 februari 2017):

haan sint-kruis

Hoe parkeermeter gebruiken in Brugge

Geen idee hoe je vanaf vandaag in Brugge de parkeermeter gebruikt? Bekijk dan deze handleiding: in 8 stappen ben je helemaal mee... Je kan aan de parkeermeter slechts voor 2 uur betalen, maar het is perfect mogelijk om daarna de parkeerduur te verlengen, op dezelfde plaats, in dezelfde straat, bij dezelfde automaat (of in een andere straat indien men dit zou wensen).

Volop plezier...

Tijdens het Hallenmoment (=startdag Brugsebuurten-werkjaar voor de buurtchequecomités)  op Valentijn bij de jaarlijkse verbroedering tussen Bisschopsdreef-comité-leden en Zulle-comité-leden ... (klik om foto te vergroten!) - foto: Jurgen De Witte)

Vandaag tweedehands te koop in Sint-Kruis: moto en stier (!)

In de krant

(bron: HLN woensdag 15 februari 2017)

Voetbal 4de Provinciale B

(bron: Nieuwsblad, 15 februari 2017)

En ook al eens afgevraagd in deze pakjes-verzend-tijden waar er tweedehands te koop zou staan in Sint-Kruis Brugge? Momenteel zijn dat een staande lamp, een namaak-kerstboom en een wipstoeltje. Iemand interesse?

Dinsdag: hallenmoment !

Zoals je rechts hiernaast kan zien, is dinsdag 14 februari de startdag van de buurtcomités. We worden dan als Zulle-comité uitgenodigd in de stadshallen, samen met ruim 400 andere aanwezigen, om te kijken wat de stad weer voor ons in petto heeft. Ik mag jullie al een klein geheimpje verklappen: ook onze straatband 'Ambrazar' staat dit jaar tussen de culturele acts én kan dus geboekt worden op de zomerfeesten: leuk toch! Daarnaast kunnen we ook dit jaar terug kiezen uit een aantal films. Wat er nog meer is én waarop onze keuze precies gevallen is, kom je later in de maand hier te weten!!!

hallenmoment brugge

Volgende zondag: concert in Rooigem

Er worden nu ook concertjes én lezingen georganiseerd in kasteel Rooigem. De concerten/lezingen zijn ten voordele van Metonoia, de Stiltehoeve in Damme. Zondag aanstaande kun je een eerst keer terecht:

Huis te huur Kanselierlaan 17 met 4 slaapkamers, garage en tuin

Auto-delen in St Kruis

(bron: Brugsch Handelsblad - 10 februari 2017) - klik IN artikel om te vergroten

Ook nog vragen over 'blauwe zone'? Welke soorten borden er zijn? Hier krijg je een overzicht! Betalend parkeren (=je moet je auto niet verplaatsen/je kan zelfs via sms bijbetalen na de twee uur) en de blauwe zones (=je moet je auto wel verplaatsen) hebben andere spelregels!

Hoe groot is belastingdruk in Brugge?

Aan de hand van de meest recente cijfers -uit 2015- heeft HLN een kaart opgesteld van hoe groot de belastingdruk is in elke gemeente. Daarvoor zijn alle belastingen opgeteld: zowel huisvuil, milieu, enz. Dat levert voor onze stad en buurgemeenten deze cijfers op (klik in schema om groter te bekijken!):

Wil je graag...?

... kennismaken met de mensen uit het zuiden? Waag je misschien eens aan dit optreden!

refugees for refugees

Bekijk nu de werken bij de kerk van sint-kruis in 360-graden-panorama door hier te klikken én dan te klikken op de gewenste foto. Daarna klik je IN de foto en versleep je die naar links/rechts...

panorama werken bij kerk sint-kruis brugge

Ook de Marcus Laurinstraat hield zijn nieuwjaarsreceptie: bekijk hier de foto's.

A11 bijna klaar

De A11 gaat officieel op 26 augustus open. Al bijna drie jaar wordt er gewerkt aan de nieuwe autostrade tussen Brugge en Westkapelle, die zeer belangrijk is voor de ontsluiting van de Zeebrugse haven. Bekijk hier nog even het filmpje uit 2013 van hoe het zou moeten worden:

Hieronder zie je de situatie een paar jaar later, in 2015:


Appartement te huur in Julius Delaplacestraat 
Huis te huur in de Korte Fortuinstraat 
Alleenstaande woning met 4 slaapkamers in Ter Lo

In bibliotheek De Zorge in Sint-Kruis zijn er weer kinder-voorlees-momenten gepland in de volgende maanden. Kijk even: misschien zit er iets tussen voor jouw (klein-)kinderen:

 

Gambrinus

In de zomer van 2016 stond hier al eens een artikel over brouwerij Gambrinus (zie herhaling hieronder). Op 5 mei 2017 om 20u is er een infoavond over brouwerij en mouterij Gambrinus te Sint-Kruis (1909 tot 1935). Na deze voordracht volgt een korte uitleg over enkele brouwerijwerktuigen die toen gebruikt werden in de mouterijen en brouwerijen. In het begin van de 20ste eeuw werden de brouwers aangemoedigd door hun organisaties om samenwerkende vennootschappen, dus een soort coöperatieven te stichten. Mits het inbrengen van kapitaal kregen de leden een prijsvoordeel bij het aankopen van bier gebrouwen door deze brouwerijen. Zo ontstond de brouwerij Gambrinus in 1909 in Sint-Kruis. Archivaris Jan D'Hondt heeft zich verdiept in de boeiende, maar korte bestaansgeschiedenis van deze brouwerij uit Sint-Kruis en heeft in Brugs Ommeland er een boeiend artikel over geschreven. Hij zal ons vertellen wie de stichters en wie de brouwers waren en hoe het komt dat de brouwerij na een kortstondig bestaan van 25 jaar reeds in 1934 de roerstok aan de haak hing en de brouwerijpoort op de Maalse Steenweg definitief sloot. Na verkoop van de brouwerij en mouterij met al het materiaal en gereedschap, werd er overgeschakeld op andere activiteiten. Zo werd er na WO II de eerste bottelarij voor de Brugse regio van Coca-Cola gevestigd. Na de lezing zullen enkele oude relicten uit de periode van de brouwerij Gambrinus besproken worden. Dit zal gepaard gaan met een kleine quiz waarna er nog gezellig kan na gekeuveld worden aan de toog van Estaminet 't Hamerken Walplein 26 die een stukje Brugse brouwerijgeschiedenis toont in een gezellige sfeer.

 

Op deze foto van beeldbankbrugge, genomen tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1917 door L. Laloo, zie je een groepsfoto van het toenmalig personeel bij Gambrinus. Een Duits militair kijkt toe in de vensteropening.

In de krant

(bron: HLN * 5/1/2017) lees hier meer over het Heycenter op deze website Wil je ook deelnemen aan een Hey Center-activiteit? Op 18 maart is er hun stoofvlees-met-friet-avond en de jaarlijkse fuif is op 11 november.

hey center vrienden sint-kruis brugge

Weet je ook soms niet wat je moet aanvangen met een oude dweil, een botervlootje of oud brillenglas? Op deze IVBO-pagina kun je voor elk soort afval zoeken waar je het best heen brengt. Handig hulpje!

Afvalkalender kwijt? Hier de afvalkalender voor omgeving Aardenburgseweg

afvalkalender sector 3 sint-kruis brugge

Werken gestart in centrum Sint-Kruis

De hobbelige kasseien in centrum Sint-Kruis worden aangepakt. Eerst wordt het kruispunt met de Schaakstraat aangepakt, later pas het kruispunt met de Delaplacestraat. Zo blijft verkeer altijd gedeeltelijk mogelijk.

Verbouwing afgewerkt

in het begin van de Polderstraat...

Aardenburgseweg feb 2017

Nieuw parkeerplan


Op 16 februari 2017 treedt in Brugge het nieuw parkeerplan in werking. De nieuwe parkeerautomaten moeten we via touchscreen bedienen. De oude parkeerautomaten worden geleidelijk vervangen door de nieuwe.


Een ticketje achter de ruit leggen is er straks ook niet meer bij: met de nieuwe parkeerautomaten activeer je jouw parkeersessie door het ingeven van je nummerplaat. Betalen kan nu ook met de bankkaart. Het huidige betalen met gsm of smartphone via de app 4411 of sms blijft behouden.

Een kaart van het hele parkeerplan Brugge 2017 kun je hier bekijken.

parkeerplan 2017 sint-kruis brugge

Hou 26 augustus al VRIJ

Want dan plannen we weer eens een écht zomerfeest! Zorg dat je erij bent én noteer het dus nu al in je agenda!

Huis te koop: Maalsesteenweg 105 - met 4 slaapkamers en tuin
Te koop: appartement met garage - in Mouterij langs Zuidervaartje

VOETBAL 4DE PROVINCIALE B

(bron: Het Nieuwsblad - 4 februari 2017)

Voorzienig

(bron: DeMorgen - zaterdag 4 februari 2017)

Opruim langs Zuidervaartje


Niet alleen in onze straat is er een milieuactie: ook langs het fietspad langs het Zuidervaartje waren vandaag woensdag 1 februari bewoners van Veldzicht bezig om rommel op te ruimen! Tof.

Sinte-Kruus


"Sinte-Kruus wos zelfstandig toet up 't ende van 1970 as't by Brugge wierd gevoegd. Sinte-Kruus et 'n uppervlakte van 16,84 km² en ad den êestn januoari 2005 16.224 inweuners (bronne NIS). 't Oantal inweuners is sedert 1999 bykan nie veranderd. Sinte-Kruus vormt up die maniere 13,7% van de Brugse bevolkienge." Zo begint het artikel over Sint-Kruis op de West-Vlaamse Wikipedia. Neem ook maar eens een kijkje...

Toiletpapier


Humor in de poëzie is het thema van de gedichtenweek, momenteel. Vandaar even dit gedicht:

toiletpapier
ik kan niet zonder je.
ik heb je nodig heel mijn leven
ik heb je erg hard nodig
al blijf je hier maar even 

ik kwam je tegen in de winkel
daar stond je in het middenpad
je staarde me aan en ik nam je mee naar huis
ik heb nog zo'n lol gehad

nu ben je hier bij me
ja eindelijk ben je hier
jammergenoeg moet je nu weer gaan
tot ziens toiletpapier

Meer gedichten zoals deze lezen? Of zelf schrijven? Ga dan naar deze site, waar dit gedicht ook vandaan komt...

Karel van Sint-Omaars

Op maandag 27 februari om 20.00 uur komt Jacques De Groote spreken over Karel van Sint-Omaars. Cm-gebouw Moerkerkse Steenweg 118 Brugge Sint-Kruis. Karel van Sint-Omaars (Moerkerke, 1533 - 12 februari 1569) was een Vlaams plantkundige en humanist in het graafschap Vlaanderen. Hij bewoonde het Kasteel van Moerkerke. Daarnaast bezat hij ook nog een huis in Brugge aan de Koningsbrug, genaamd hof van Praet of hof van Ryckenburg (Richebourg), langs de Spiegelrei. Als botanicus maakte hij veel werk van de beschrijving van de inlandse fauna en flora. Dankzij hem werd in Brugge een hoogtepunt bereikt op het gebied van de botanica.


Lees hier de berichten van januari 2017