Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

damme duo classic 2015

Sedert vrijdag 29/5 ligt de folder in jullie brievenbus. Daarin lees je alles over inschrijven voor de Triënnale. Doe het hier:

Wij denken mee over de stad (1)

De triënnale denkt na over de stad, én hoe die zou veranderen als die toeristen hier plots zouden blijven... Ook wij denken na en geven je onze selectie stads-beschouwingen mee (in een wekelijkse afleveringen-reeks).

Vandaag: Street Art door Nemos in Milaan Italië

Nemos Milano Italy

►Kort►Geleide WO1–wandeltochten op de twee begraafplaatsen van Sint-Kruis. Zowel op het kerkhof rond de kerk als op de nieuwe begraafplaats in de Pastorieweg verwijzen meerdere graven naar Bruggelingen die een band hadden met WO I. Rondleiding door gids Johan Duyck op dinsdag 2 en zondag 7 juni telkens om 14u. Inschrijven vooraf via 050/448205 of europeseweekbegraafplaatsen@brugge.be

canvasconnectie bow-wow TriŽnnale Brugge

De Canvasconnectie focust deze week op het Japanse Atelier Bow-Wow. Het bureau is vooral bekend voor hun ontwerpen van kleine huizen, waarin de extreme karakteristieken van een dichtbevolkte stad op verrassende en innovatieve wijze worden opgenomen. Nu zondag 31 mei om 20:35 op Canvas

 

In een vorige uitzending koos Joost Swarte ook al Triënnale: zie hier het filmpje van 2min40 over Bow Wow

hoge bi kampioenschap sint-Kruis brugge

 

►Kort► Om wat meer volk te trekken naar Sint-Kruis kermis pakt het feestcomité uit met een Hoge Bi-fiets-spektakel. Het Belgisch en Europees kampioenschap wordt gereden in de Bisschopsdreef, de Aardenburgseweg en de Polderstraat op zaterdag 19 september.

Zulle-Flared Skirt

Ja, je leest het goed. Hier kun je nu ook een 'Zulle flared skirt' aanschaffen (nog enkele maatjes te koop!), voor als je graag 'strak in het rokje' zit..... Hier komt de dame zelfs het rokje showen (hoewel het rokje in de winkel uitverkocht is).

Jouw naam in maps

Misschien heb je er nog nooit aan gedacht, maar je kan natuurlijk ook je naam typen in maps. Ook benieuwd wat er dan gebeurt? Grappige dingen! Wij probeerden het met 2 namen uit onze straat. Probeer het hier ook maar eens...

►Kort► De campagne 2014-2015 van Kisantu loopt op zijn einde. Bijna alle fruit en groenten die tot confituur en soep werd verwerkt, werd aan de man gebracht. De afgelopen campagne was ook financieel een succes. De klaslokalen van brousseschool N'Selo werden hersteld en momenteel werkt men aan de bouw van een sanitair gedeelte. De oude voorraad bedraagt nog 28 bokaaltjes: confituur van appels met aalbes; rabarber met cassis; rabarber; pruimen met aalbes en pruimen. Ze hopen die verkocht te krijgen voor de nieuwe stock eraan komt. Spring gerust binnen bij Jan en Irena in de Polderstraat. (vaak in de vooravond thuis)

Brugse Metten wandeltocht

brugse metten wandeltocht

Op Pinkstermaandag 25 mei was het weer zover: de BMW passeerde door onze straat. De Brugse MettenWandeltocht werd voor het eerst georganiseerd in 1977 en was een onderdeel van de 11-juliviering in Brugge. Na 24 jaar kwam er, na de editie 2000, een einde aan de traditie. Vanaf 2002, het jaar dat Brugge Culturele hoofdstad van Europa was, is de organisatie overgegaan in handen van een comité dat werd samengesteld uit leden van de vzw 11 Juli-Komitee van de stad Brugge en leden van de vzw Guldensporen-marathon. De organisatie is vandaag uitgebouwd tot een volwaardige wandelclub.

brugse metten wandel tocht brugge brugse mettentocht 2015
receptie triŽnnale brugge 2015

Het leek wel even of heel Brugge verzameld was aan de Carmersbrug, bij de receptie van de Triënnale: mooi weer, veel volk en veel Brugse Zot. Ook wij hebben er met verschillende buurtbewoners van genoten! Hieronder zie je de constructie van het kunstwerk, dat aan de Carmersbrug ligt, opgebouwd worden. In een filmpje van 1 minuut: de constructie van Atelier Bow-Wow:

Pinksteren in ťťn minuut uitgelegd

pinksteren in ťťn minuut

 

Op 20 mei opende de Triënnale in Brugge: een groots opgezet evenement waarbij kunstenaars nadenken over de uitbreiding van steden in het algemeen: wat zou er gebeuren als plots al die toeristen in Brugge zouden (blijven) wonen? Welke impacht zou dat hebben op de architectuur van de/onze stad?

Met onze straat gaan we ook op stap doorheen de triënnale, met een stadsgids op zaterdag 6 juni 2015. We verzamelen om 9u45 op het Jan Van Eyckplein. Duur van de wandeling: 2u

►Kort► De Boudewijnbrug is opnieuw geopend. De brug werd gezandstraald en kreeg nadien een nieuwe verflaag. Ook de asfaltlaag op de brug is vernieuwd.

►Kort► Ga je toch naar Triënnale? Loop dan ook even langs tussen het Zand en station. In het Koning Albertpark staan foto's waarin de dieren uit de stallen van de veeindustrie de hoofdrol spelen. De tentoonstelling 'Vergeten dieren', met werk van gerenommeerde fotografen, is vrij te bezichtigen tot en met 31 mei. Eerder kende ze haar doortocht in Amsterdam en Utrecht. 

Vibeke Jensen In minder dan twee minuten zie je hieronder hoe het Triënnale-kunstwerk op de markt van Brugge werd opgebouwd. Het is een werk van de Noorse kunstenares Vibeke Jensendie al jaren in New-York woont. De achthoekige constructie (ook het Belfort is 8-hoekig!) in spiegelglas is binnenin rood gekleurd. Telkens kan één bezoeker en één bewoner van Brugge plaatsnemen in het kunstwerk. Ze ontmoeten elkaar als vreemdelingen in een intieme ruimte, kunnen mensen buiten bekijken maar zelf niet gezien worden van buitenaf.

Lees hier meer over de bedoeling van het werk van Vibeke Jensen.
Over andere werken van Vibeke Jensen lees je hier meer.

Groene fietstocht rond Brugge

De Groene Gordel Brugge is een fietstocht van ruim 50km rond Brugge, volledig bewegwijzerd met bordjes, aan twee kanten. Je kan starten waar je wilt en rijden in de richting die je zelf wilt. We laten je hieronder kennis maken met enkele markante plaatsen op die tocht, die je vlakbij onze straat kunt oppikken.

De volledige groene gordel brugge fietstocht zie je hier op een pdf-bestand, dat je makkelijk kan printen. Op dit moment is de tocht volledig bewegwijzerd, maar is er nog geen officiële toeristische kaart. Op sommige plaatsen worden de fietspaden nog bij- en afgewerkt, maar de hele tocht is perfect te rijden.

Het meest logische startpunt vanuit onze straat is de Dampoort: gewoon stad inrijden en rechts langs Gistfabriek: je zit meteen op de route. Veel fietsplezier...

groene gordel brugge fietstocht kaartje

 

Bordje van de groene-gordel-Brugge-fietsroute aan de Gistfabriek.


geefplein brugge

Een Geefplein is een soort markt…  maar dan eentje waar je je portemonnee thuis kan laten.  Je komt er naar toe met spullen die jij zelf niet meer nodig hebt maar die een ander nog kan gebruiken.  Of je komt er naar toe met lege handen en gaat naar huis met spullen die je kan gebruiken.  Geheel vrijblijvend!

Geven en delen…  Zien dat je iemand gelukkig hebt gemaakt met hetgeen je anders weggooit…  Geef toe, dat maakt toch ook jou gelukkig? Een Geefplein is een sociaal gebeuren, waar iedereen terecht kan voor een gezellige dag.  Samen genieten van een stukje cake terwijl je snuistert tussen de boeken die Hans bij de grote schoonmaak aan de deur zette.  Gratis shoppen tussen de kleren die voor Katrijn’s zoon te klein waren, terwijl die van jou er nog jaren kan van genieten…

Ambrazar stelde nieuwe cd voor

ambrazar zulle aardenburgseweg folk iers

Zondagmorgen 17 mei 2015 zat 't Gezelleke afgeladen vol, tegen 11u. Familie, vrienden, concert-organisatoren,... waren allemaal op post om de cd-voorstelling van Ambrazar mee te maken. Het werd een groot succes: veel gezongen nummers bij Ambrazar, waarbij telkens door Simon de ontstaansgeschiedenis werd geschetst. Instrumentale nummers ook die ontstaan waren na de muziekstage in Gooik. Alles vlot aan elkaar gepraat en overgoten met Bier en Cava. Een nummer over de Brugse cafés was alvast een topper én een hit in spe voor Ambrazar... Geniet mee van het nummer, live tijdens bovenstaand optreden:

Ambrazar


Op zondag 17 mei om 11uur stelt Ambrazar, een halve straat-band, zijn nieuwe cd voor in 't Gezelleke, waar ze hun vast repetitielokaal (boven) hebben. Ze stellen er de CD voor, die er ook te koop zal zijn aan 8 euro. Allen daarheen!

Vier eigenzinnige Brugse knapen die doorheen hun vriendschap en liefde voor muziek een repertoire hebben opgebouwd van folkmuziek waar geen genre op te plakken is. Je zal moeten zingen, luisteren en free-stylen. Zot zijn doet geen zeer met Ambrazar goes wild!

Simon Vandeginste: tin-whistle & low whistle, mandoline, gitaar en zang
►Haroen Smis: klavieraccordeon, gitaar
►Uther Smis: viool
Niels Dereere: gitaar

TriŽnnale Brugge


Over enkele dagen start de grote Triënnale-tentoonstelling in Brugge. Iedere Bruggeling kreeg een folder in de bus: je kan naar de openingsreceptie gaan op 24 mei.

Maar ook met de straat hebben we afspraak voor een tentoonstellingsbezoek. We reserveerden voor zaterdagvoormiddag 6 juni. We wachten nog even op de definitieve toezegging van de stad. Zodra we die hebben, hoor je meer...

Bekijk hier alle info op de Triënnale-website.

triŽnnale brugge

Buxusmot: je buxus kaalgevreten!

De verspreiding van de buxusmot is niet te stoppen. Momenteel lijkt West-Vlaanderen nog gespaard te blijven, maar tussen dit en vijf jaar zal de mot ook hier opduiken. De rupsen van de buxusmot vreten in een recordtempo buxussen kaal, en veel lijkt er niet tegen te doen. Er zijn nu al grote haarden in Mechelen, Wommelgem en Deurne en de komende jaren zal het alleen maar erger worden. Lees verder...

Heilig Bloedprocessie of niet?

Het is donderdag voorbij met het mooie lenteweer. De voorlopige weermodellen voor Brugge, tonen zeker regen in de namiddag. Geen stormweer, maar onophoudelijke regen is mogelijk.

De voorbereidingen voor 1.700 figuranten kunnen zo voor niets geweest zijn. Jolien Smis hoopt natuurlijk dat de stoet wel doorgaat en dat zij haar choregrafieën kan laten zien. Het is van 1997 geleden dat de Heilig Bloedprocessie niet doorging omwille van het slechte weer. De organisatie beslist donderdag. De weerstoestand wordt geëvalueerd om 8, 12 en 14 uur.

Het Ontdekkingshuis: Open Deur 31 mei

Herbronnen retraite in de Ardennen

 

 

 

 

 

 

 

yoga brugge

 

 

 

 

 

 


meditatie mindfulness brugge

 

 

 

Het Ontdekkingshuis:
Zoek, Ontdek en Realiseer JeZelf


Open Deur zondag 31 mei 14u.
Maak kennis met ons,
onze cursussen en cursisten.

 

Het Ontdekkingshuis zet de deuren open om gratis te proeven
van een aantal activiteiten die vanaf september van start gaan.
Tussen de activiteiten door kun je met Katrien,
Marc en cursisten praten.

Het programma op zondag 31 mei:
13u45 - 14u00 onthaal
14u00 - 14u30 yoga 
14u30 - 14u45 optreden Wereld Ontdekkingskoor 
14u45 - 15u00 pauze: mogelijkheid om met koorleden te praten
15u00 - 15u30 meditatie en mindfulness 
15u45 - 16u00 optreden Wereld Ontdekkingskoor
16u15 - 16u45 yoga
17u00 afsluiting open deur

Inschrijven gewenst!
Indien je van plan bent te komen,
verzoeken wij je vooraf in te schrijven.
Op het formulier kun je je keuze maken.
Klik hier om je in te schrijven voor de Open Deur.

• Kijk voor de proeflessen en het totale cursusaanbod
vanaf september hier.

• Klik op de plaatjes hiernaast
om het aanbod te zien 
per onderdeel.


►Kort► Jolien Smis nu ook in het HLN: zelfde foto, ander artikel... Ook al blijft Gavroche ook hier Gauroche genoemd worden. Foei! Wij weten beter...

Spijkersdreef is niet Spijkerswegel

Vaak worden de Spijkersdreef en de Spijkerswegel door elkaar gehaald. Ook gps'en blijken het telkens weer moeilijk te hebben bij het vinden van de goeie weg. Eigenlijk vertrekt de Spijkerwegel aan het begin van de Aardenburgseweg tot aan Kasteel De Spijker. Hieronder zie je een zicht op de Spijkersdreef vanaf de Moerkerksesteenweg in Sint-Kruis: een ongeveer 675 meter lange dreef, in het midden doorsneden door de Aardenburgseweg. Aan het einde bevindt zich de Spijkershoeve en het Spijkerkasteel.

Ook Google-maps kan er geen weg mee en geeft heel andere bepalingen.

Spijkersdreef sint-kruis brugge

Tearfund Youth


Gisteren 9 mei opvallend meer gekleurd volk op de Gulden Kamer dan gewoonlijk. Klik op de affiche hiernaast om meer te lezen... Tearfund Youth  gelooft in een generatie Vlaamse jongeren, die zich vanuit bewogenheid inzet voor armoede en onrecht in de wereld.

►Kort► Paneer maken, een typisch Indisch vegetarisch gerecht, nu ook met een filmpje erbij...

Heilig-bloedprocessie

(bron: Brugs Handelsblad * 8-5-2015)

jolien smis

Begin Aardenburgseweg: versteviging gracht

Op vrijdag 8 mei 2015 werd de gracht van (het begin van) de Aardenburgseweg verstevigd. Eerst scheppen ze de ingevallen delen weer weg, daarna zullen de planken (die je op de voorgrond van de foto ziet) aan de zijkanten geklopt worden, zodat de aarde niet terug in de gracht valt...

aardenburgseweg gracht verstevigen

►Kort► De Boudewijnbrug heropent niet op 18 mei zoals eerst gedacht, maar vier dagen later. De beweegbare brug is klaar, maar er worden ook nog extra werken aan de vaste delen van de brug uitgevoerd. Op vrijdag 22 mei kan iedereen weer over de vernieuwde brug.

Judoclub leert ouderen vallen in Sint-kruis


In judozaal Albert Plovier in Sint-Kruis vinden op donderdagen 28 mei en 11 juni lessen valpreventie voor 55-plussers plaats. De lessen worden georganiseerd door de Vlaamse judofederatie en de Brugse vereniging judocentrum Albert Plovier, met de steun van de stad Brugge. De lessen zijn gratis en starten telkens om 14.30 uur.

Een nieuwe elan voor West-Vlaanderen werkt

Het tijdschrift West-Vlaanderen werkt waar Antoon ooit de kaft mocht sieren, wordt voortaan uitgegeven door de provincie West-Vlaanderen. Om het tijdperk van 55 jaar onder WES research & strategy af te sluiten, koos de redacteur van dienst zijn favoriete kaft uit alle covers die er ooit geweest zijn... én geloof het of niet, maar Antoon stond er alweer eens tussen (zie screenshot hieronder). Bedankt Antoon als fotomodel en Jurgen De Witte als fotograaf van dienst, in opdracht van Bruggelokaal.

►Klik hier en bekijk het originele tijdschrift met Antoon!

west-vlaanderen werkt - tijdschrift WES

►kort►Je had het misschien ook al wel gezien: de MCC-site van het India-project van Roger en Brigitte was de laatste maanden niet meer aangevuld, wegens wat technische moeilijkheden. Maar er is volop hoop. Johan (=veel-leverancier van deze Zulle-site) en Roger + Brigitte zijn in gang geschoten om een spiksplinternieuwe website bij Brugse verenigingen te bouwen. Je hoort er ongetwijfeld nog wel van. Wil je al even een sneak-preview van een website in de steigers die elke dag groeit? Klik dan hier.

►kort►Brugge telt het grootste aantal alleenstaande vrouwen: 58 procent zijn single. Het meeste van alle centrumsteden in Vlaanderen!

Broer van Leen en Joost krijgt ongewenste bezoekster

Zaterdag 2 mei omstreeks 18.30 uur parkeerde een vrouw van rond de 80 haar wagen op een erg onorthodoxe manier in Koolkerke. Ze reed dwars door de klimop-haag van de tuin van Lieven Van Eenoo, broer van Leen en Joost uit onze straat, in de Noordreiestraat. De onfortuinlijke dame kwam tot stilstand tegen een andere schutting, aan de overkant van Lieven zijn tuin. Lieven was vooral blij dat er niemand in de tuin zat. De 80-jarige vrouw, die net haar man had bezocht in het rusthuis, werd lichtgewond overgebracht naar het ziekenhuis. Lieven en zijn familie waren niet thuis toen de dame binnen reed. Een buur verwittigde hem en toen hij aankwam stond de hele buurt toe te kijken.

Tom's tourney 2015


Op 1-2 en 3 mei vindt op de terreinen van de Gulden Kamer in Brugge een van de sterkst bezette Europese frisbeetornooien plaats: Toms Tourney. Meer dan 1000 spelers uit 60 teams en 12 landen gaan voor de overwinning , ook al staat sportief zijn even hoog in het vaandel. Een organisatie van de de Brugse frisbeeploeg Freezzzbeezzz.

Beelden van Tom's Tourney in voorgaande jaren hier.

Aardenburgseweg mei 2015


Ja, het wordt deze zomer ons 10de zomerfeest met de straat. Bovendien komt er n.a.v. dat 10-jarig bestaan nog een extraatje: de Belgiek-tent komt naar de buurt. We werken daarvoor samen met de straatcomités van Oude Hoogweg en Bisschopsdreef.

 

Noteer alvast nu al beide data:

Straatfeest: zondag 29 augustus 2015
Belgiek:      11-12-13 oktober 2015

Werken in achterste deel van de straat

Wat

Opbraak en heraanleg van de asfaltverharding in de Aardenburgseweg, tussen de Spijkersdreef en de Pijpeweg.

Opdrachtgever: Stad Brugge. Uitvoerder: Verkinderen Aannemingen bvba uit Eernegem.

Wanneer

Onder normale (weers)omstandigheden gebeuren de werkzaamheden van maandag 4 mei tot omstreeks 8 mei.

Verkeer

De Aardenburgseweg wordt onderbroken voor alle verkeer vanaf de Spijkersdreef, kruispunt niet inbegrepen. De omleiding gebeurt in beide richtingen via Spijkersdreef, Moerkerkse Steenweg en Pijpeweg.

Meer lezen op BruggeBereikbaar

Kies hier Zulle-berichten van een andere maand

Kies hieronder op de maand-knop om het Zulle-Aardenburgseweg-nieuws van een andere maand te lezen: