Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Aardenburgseweg mei 2017

Nieuws uit de Aardenburgseweg en ruime omgeving...


Te huur: apartement in de Dampoortstraat Sint-Kruis

Rooigem

Dinsdagavond om 22u55: de boom ligt neer...

Boom

Dinsdagavond 30 mei werd de boom die op het koetshuis van Rooigem gevallen was maandagavond, getakeld...

In de krant

Bron: HLN - 29 mei 2017 - lees hier het volledige artikel

Onderwijskansen ongelijkheid

Een Vlaamse leerling uit een bevoorrecht milieu heeft zeven keer meer kans om tot de beste leerlingen te behoren dan een leerling uit een achtergesteld milieu. Ook zijn de schoolresultaten van Vlaamse kinderen uit eenoudergezinnen 8 procent slechter dan de resultaten van kinderen uit een gezin met twee ouders. Dat blijkt uit een studie gebaseerd op de Pisa-test uit 2012. Hoe zit dat in een middelbare school in Sint-Kruis? DeMorgen maakte vandaag cijfers toegankelijk. Daar zie je deze vergelijking Vlaanderen-Brugge-Mariawende (=in de Boogschutterslaan):

Wandelpad Damme uitgebreid

wandeltocht langs Zuidervaartje in Damme
zuidervaartje damme

Het wandelpad omheen Damme is uitgebreid met een mooi pad langs het Zuidervaartje, dat zich rond Damme slingert.Groot was mijn vreugde toen ik daar ook een fietsbordje zag staan: fietsen toegelaten: een prima alternatief voor het centrum, dat compleet fietsonvriendelijk is. Heftige kasseien rammelen je helemaal door elkaar als je je waagt in het centrum met de fiets. Overigens was vandaag ook een artikel in De Standaard over de gigantische geluidshinder op de terrassen die zelfs toeristen daar wegjaagt...

Het nieuwe pad is werkelijk een verademing van rust en schoonte. Alleen een écht alternatief voor het vermijden van de centrum-kasseien dus niet! Toch even langsrijden, bij gelegenheid!

plan wandelpad Damme zicht op Damme langs schilderpad

Te Koop in Sint-Kruis: de WERELDBOL, voor maar 5 euro... Hoe haal je die op?


115 olmen komen er in het Damse deel van de Polderstraat, samen met een twintigtal populieren, die er blijven staan waren na de uitgebreide rooipartij vorig jaar van bijna 200 populieren in de straat.

Eind goed, al goed...

sos aardenburgseweg brugge

Nadat we al eerder een brief krgen van de stad, staat het bericht nu ook in het Brugs Handelsblad van vrijdag 26 mei 2017 (zie artikel hierboven - klik IN artikel om groter te maken!): er komt geen groot sportcomplex langs de Aardenburgseweg. Er worden andere opties onderzocht.

Hemelvaart in de Aardenburgseweg

Nieuwe predikant in Sint-Kruis, maar natuurlijk niet bij ons, maar in het Nederlandse Aardenburg Sint-Kruis!

Jolien en Konekt (Let’s Co)

Jolien Smis, dochter van Bart en Mieke uit de straat, werkt bij Konekt (Let’s Co): een project dat mensen met een verstandelijke beperking opleidt om als cobegeleider te werken in kleuterklassen, woonzorgcentra of reguliere bedrijven. De voorbije weken ging De Standaard op zoek naar de tien Radicale Vernieuwers voor 2017: innoverende oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen als klimaatverandering, armoede, diversiteit, eenzaamheid of mobiliteit. 
Er werden 322 projecten ingediend en daaruit zijn er tien geselecteerd. Ook dat van Jolien! Jij kan ook stemmen voor het project Konekt (Let's Co)HIER stemmen voor het project.


Dief plundert kassa tennisclub In't Vrije (bij de Dampoort) op z'n dooie gemak en gaat er met de bestelwagen van de eigenaar vandoor. Lees hier verder in HLN van 22/5/17 

en

Hoe liep de boekenveilig af in Damme, dit weekend?

en 

Wellicht kan deze website ook nuttig zijn, de volgende dagen!

Tulpen uitgebloeid, de zomer komt

De mooie partij tulpen die vlakbij de kerk van Sint-kruis stond is uitgebloeid. Alleen deze foto blijft over van de pracht van enkele weken terug. Maar het mooie is dat na de tulpen de warmte er aan komt, zeker deze week!

Cornelius terug in Kruisverheffing


Johan Duyck stuurde deze bijdage in: 

Na meer dan vijftig jaar verbanning naar de kerkzolder hangt het beeld van de H. Cornelius terug aan de eerste pijler bij het binnenkomen van de noorderbeuk van de kerk H. Kruisverheffing in Sint-Kruis.

Tijdens de “tweede beeldenstorm”, gedurende het Vaticaanse Concilie midden de jaren 1960, werden de bijna levensgrote beelden die aan de pijlers hingen uit de kerk verwijderd en op zolder geborgen of weggeschonken … Twee prachtige polychrome beelden bleven gelukkig bewaard: O.L.Vrouw met Kind die al een hele tijd terug vooraan in de kerk hangt en de H. Cornelius die , eind 2016 en op uitdrukkelijk asvies van de religieuse erfgoedcommissie, opnieuw op zijn console werd geplaatst … wachtend op een nodige opfrisbeurt!

Lees hier het hele verhaal!


Eéngezinswoning te koop: Smulstraat 9, 8310 Sint-kruis Oppervlakte: 162, Perceeloppervlakte: 110 kamers:4 prijs: 279.000

Boskaart van Sint-Kruis Brugge

Ondertussen werd de hele boskaart afgevoerd: terug naar af.


De interactieve boskaart is momenteel niet bereikbaar, wegens een stormloop van bezoekers. Maar we hebben hier een pdf gezet met de kaart waar Brugge en Sint-Kruis op staan. Neem gerust een kijkje... (grote download - 12Mb - kan even duren bij traag internet)
Begin en eindpunt van de Aardenburgseweg zijn met rood pijltje aangegeven, hierboven. De kaart die je kunt downloaden is veel ruimer! Je kan makkelijk inzoomen op de kaart.

boskaart brugge sint-kruis 2017

Krijgt Sint-Kruis zijn eerste fietsstraat?

"Brugge wil meer fietsstraten. Dat zijn straten waar fietsers niet ingehaald mogen worden door auto's. Nu geldt dat principe al in de Veld- en Werfstraat. Straks komt daar de Filips de Goedelaan bij. Ook in de Zandstraat, Sint-Lenardstraat en een deel van de Leopold de Bruynestraat en Sint-Katarinastraat wordt de fietsstraat overwogen." staat vandaag in HLN. Lees hier meer over school- en fietsstraten in Brugge.

woensdag 17 mei

WOENSDAG 17 mei 2017 VAN 20u TOT 22u - Infoavond over thuisopbaring, ecologische aspecten van een uitvaart en zoeken naar (nieuwe) passende rituelen bij een uitvaart. Gemeenschapshuis Sint-Kruis Moerkerkse Steenweg 190 8310 Sint-Kruis (Brugge) - gratis toegang. Meer info: bel naar 050826142 * greet@dood-gewoon.be


bijna 10 jaar geleden...op ons straatfeest

Klik IN de foto om de video te starten!

Een unieke verzameling rond de Damse schelm Tijl Uilenspiegel wordt zaterdag geveild in het stadhuis van Damme. Lees verder...


Ruim 5000 Brutale literatuurliefhebbers en 6200 lopers in Dwars door Brugge. Er zat weer wat beweging in Brugge, de laatste dagen...én nu de zon! Tijd om uit te rusten, buiten in een zetel?

Twee nieuwe zaken in de Moerkerksesteenweg

(bron: Brugs Handelsblad - 12 mei 2017)

Planten kopen in Hangerijn?

Op zondag 22 mei kun je op de hoevemarkt van Hoeve Hangerijn terecht voor het ruilen of aankopen van groenten, kruiden, bloemen of hoeveproducten. De toegang is gratis en aan de gezellige bar kun je een drankje of hapje nuttigen. Je ziet er ook de authentieke Hoeve Hangerijn bakoven in werking. Het is ook de kans om andere buurtbewoners en tuinliefhebbers te ontmoeten en tips uit te wisselen. Het evenement is een samenwerking tussen Hoeve Hangerijn en Velt, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren. Meer lezen over hoeve Hangerijn kan hier.

Wegbranden van onkruid - vrijdagmorgen 12 mei

Zin in wandeling in de buurt?

wandeling assebroek plan belgie

Koeienbad

Als je onze straat volgt tot bij Vivenkapelle, maar daar links afslaat, dan zie je hier deze mooie koeiendouche: (nog niet te zien op streetview!) eerst gaan de koeien in het eerste bad om te weken, daarna worden ze gefrot met de borstel aan boven- en zijkant. Tot slot worden ze afgespoeld in het tweede bad. Die moderne wereld toch.

koeienbad en douche vivenkapelle

Chocolade in Brugge

West-Vlaanderen werkt deed onderzoek naar de economische invloed van chocolade. 900 mensen werken in de provincie in de chocolade, bij Baronie, het vroegere Kathy, zijn dat er een 60-tal, bij Persoone 28. Tien jaar geleden waren er 47 winkels in Brugge, ondertussen zijn dat er 63. In West-Vlaanderen zijn dat er 211. Dat én veel meer boeiende gegevens over Chocolade in de provincie lees je hier in HLN

Graf Mary More

In het artikel Thomas More en Brugge (in Brugge die Scone 2016, nummer 4, blz 63-64) vermeldt auteur Roger Creyf dat Mary More, de laatste priorin van het Engels klooster in Brugge en rechtstreekse afstammelinge van Thomas More, op het kerkhof van Sint-Kruis werd begraven. Johan Duyck, buurtbewoner uit de Pastorieweg, vulde in het tijdschrift Brugge die Scone 2017, nummer 1 deze info aan.

Aanvankelijk had Mother Mary More de wens geuit om in haar klooster in de Carmersstraat te worden begraven, maar door het verbod daartoe van keizer Jozef II werd de vraag gericht tot de toenmalige pastoor van Sint-Kruis die voor haar welwillend een speciale plaats reserveerde op zijn groot kerkhof. In 1807 werd Mary More als eerste in de nieuw gebouwde grafkelder begraven. Twee priester-directeurs van het Engels klooster werden later bijgezet: in 1812 de Engelse father Andrew Oliver en in 1851 de fameuze priester-politicus Leon de Foere. Lees hier verder...!

 

Jouw plek in drie woorden

Een bedrijf uit London heeft de wereld verdeeld in 57 biljoen vakjes van drie bij drie meter. Elk van die vakjes heeft een naam gekregen bestaande uit drie willekeurige woorden, met twee punten ertussen. De naam van het punt onder de rode prikker staat onderaan in drie woorden.
Zou het toeval zijn dat het midden van het kruispunt 'lonely' is, terwijl in mijn frigo 'broccoli' voorkomt? Big Brother? Zelf proberen? Lees hier hoe het moet!

Verkavelen

polderstraat sint-kruis verkaveling

Polderstraat 48 is het huis aan de rechterkant op deze foto (klik IN de foto om groter te maken).

Voedselbos naast De Tandem in Sint-Kruis

(bron: MO mondiaal nieuws - Helena Coen - 4 mei 2017)
Lees hier het volledige artikel in MO...

De Tandem sint-kruis voedselbos

Molens in Sint-kruis

Pol  Declercq schreef dit artikel over Molens in Sint-Kruis (mei 2017):

"Molens": de middeleeuwse machines bij uitstek.


De standaardmolen diende niet alleen om  graan te malen, maar ook  om oliehoudend zaad (lijnzaad, raapzaad, koolzaad) te pletten en met houten stampers er olie uit te winnen en diende ook om water uit laaggelegen gebieden op te malen en deze gronden droog te leggen. (vb. Meetkerkse polder - de Moeren - "Neder"-land).

Niet iedereen mocht zo maar een molen bouwen en uitbaten. Het maalrecht in het graafschap Vlaanderen was domaniaal. Dit wil zeggen dat de graaf de toelating tot het oprichten van molens moest verlenen en daar dus octrooirechten kon opeisen via de ontvanger-generaal van de grafelijke domeinen. 

Soms waren er in een molen drie eigenaars: de eigenaar van de grond, de eigenaar van de vaste delen van de molen en de eigenaar van het draaiende werk. Daarom moest de pachter, die een molen in pacht nam, zich verbinden om het draaiende werk in goede staat te houden en daarenboven dit draaiende werk overnemen:
Lees hier verder én kijk welke molens er waren op Sint-Kruis.

Tom's Tourney frisbee (5 -7 mei 2017)

Misschien ook al gezien: die vele buitenlandse auto's in de Aardenburgseweg en Polderstraat... Het is weer frisbee-tijd ! De spelers uit veel landen kwamen terug aan! Ik zag er deze (vrijdag)nacht om 04u10 zelfs ééntje met smartphone én grote rugzak op de rug (helemaal in het donker nog!) ronddolen op de kruising Aardenburgseweg-Polderstraat met zijn smartphone zoekend naar de camping, die bij de Spijker/Wonderwijs-school te vinden is (zie foto's). Cruushove heeft alvast zijn tribune-stoelen klaargezet om de camping-activiteiten te volgen. Even spannend als de matchen?

Net één jaar geleden...

Sint-Franciscuskerk op de gemeenteraad

(bron: Brugs Handelsblad - vrijdag 5 mei 2017)

sint-franciscuskerk sint-kruis

Paal rechtgezet

In de Polderstraat bij het Warrenkasteel werd de scheefgeraakte paal deze vrijdag 5 mei weer rechtgezet.

polderstraat sint-kruis paal weer rechtgezet

Klik hier en zoek de jongeman uit onze straat!

Sint-Kruis verliest zijn flitspalen

De flitspaal op de ring van Brugge nabij de Kruispoort, waar je maximaal 70 kilometer per uur mag rijden, wordt straks vervangen door trajectcontrole. Je snelheid wordt dan niet alleen ter hoogte van de paal gecontroleerd maar even verder. Dan mag je in dat traject gemiddeld niet meer gereden hebben dan de aangegeven snelheid. Ook de flitspaal langs de Maalse Steenweg, niet ver van sterrenrestaurant De Jonkman, wordt vervangen door een slimme camera en trajectcontrole.

Wil je weten waar er nog flitspalen zijn in Brugge? Op deze website zie je de meeste flitspalen in Nederlandse en Vlaamse steden. Of klik op de afbeelding hieronder.

flitspalen in brugge

Voor de liefhebber: hieronder een kaart van alle trajectcontroles in Vlaanderen:

Opruim

"Voila, de stroate is opgeruimd, ze "blinkt" were..." meldden Vera en Alena, de twee stuurgroepleden die woensdag 3 mei een toertje deden om het vuil op te ruimen in onze straat. 3 grote zakken werden deze keer verzameld. Tof gedaan, zeggen wij dan!

Zwemmen in Damse vaart

Op maandag- en donderdagavond kun je weer leden van onder meer de Brugse IJsberen en de Lange Rei Zwemmers in de Damse Vaart tussen de aanlegplaats van Lamme Goedzak en de Gemeneweidestraat zien trainen. De stad Brugge keurde op zijn beurt het georganiseerd zwemmen in club in de Damse vaart goed voor de periode 2017-2019.


Appartement te huur met 2 slaapkamers in Wagenmakerstraat 17 Sint-Kruis

Ban op onkruid

Met 61 machines waarvan 49 onkruidbranders gaat de stad Brugge het onkruid te lijf. Uit onderzoek blijkt nl. dat onkruid een van de grootste ergernissen van de Bruggeling blijft. Ook twee hoogtechnologische machines gaan vanaf nu met sensoren onkruid opsporen en kokend water gebruiken om het onkruid aan te pakken. De machines hebben de stad 600.000 euro gekost. Straks zie je ze wellicht ook in onze straat... Hieronder een beeld van hun passage vorig jaar:

aardenburgseweg zulle straatonderhoud wegbranden onkruid

Buurtbewoner bij huwelijk Karel van Mander...

Het Nieuwsblad heeft een korte video gemaakt van het huwelijk van Karel van Mander met Catalina van Meulebeke. In de video zie je ook een bekende straatbewoner...

karel van mander katalina van meulebeke

Concert in Rooigem

lotte verstaen stiltehoeve

Puur natuur in Damme