Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Welkom op ons ZULLE-ontbijt 12 januari 2014 !

Kerstzingen

Vandaag gaan de kerstzangers met zijn zessen op pad. Ze gaan langs bij Charles en Rita om 16u, bij Antoon en Cécile om 17u en ze sluiten deze avond af om 18u bij Koen en Hilde. Speciaal voor Nancy en de huurders van de Spijkershoeve rukken ze op 26 december nog eens uit in de namiddag. Een vijftal artikels hieronder zie je de kerstzangers tijdens de repetitie...

100 jaar

Op 21 december 1913, dus vandaag exact 100 jaar geleden, werd de eerste “moderne” kruiswoordpuzzel gepubliceerd in de New York World door Arthur Wynne, een in Engeland geboren journalist. De eerste puzzels ontstonden in de 19e eeuw in Engeland en waren echte vierkanten. De eerste kruiswoordpuzzel in Nederland gepubliceerd op 3 oktober 1930 onder de naam “Denksport voor volwassenen”. Speel hier je puzzel!

Katten voederen = GAS-boete


Veronique Dhont uit Sint-Kruis riskeert een boete voor het voederen van acht tot tien katten op het kerkhof van Sint-Kruis. Ze deed dat eind november na een bezoek aan het graf van haar moeder, die een maand eerder overleed.

Volgens burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) gaat het duidelijk om een geval van sluikstorten en negeerde de dame meerdere waarschuwingen. Die kwamen er mede doordat er een kattenplaag heerst in de buurt, en daar wil de stad samen met het Blauwe Kruis komaf mee maken. Lees verder...


►kort► Natuurpunt Damme organiseert op zondag 22 december een vogelfestival van een dag. Het zal in het teken staan van de vriesganzen. Er worden zondag drie geleide wandelingen en een fietstocht georganiseerd. Deelnemers kunnen de ganzen bewonderen vanaf de kerktoren van Damme of vanuit de nieuwe kijkhut (zie foto hieronder) aan de Romboutswervedijk. Iedereen is welkom tussen 10 en 17 uur.
vogel kijkhut romboutswerve damme

Terug water !

Deze morgen was de watervoorziening afgesloten.
De werkzaamheden duurden korter dan voorzien!

 


►kort► Wil je elke dag vers nieuws uit Brugge lezen? Samengebracht uit Het Nieuwsblad, Het Laatste nieuws én veel andere bronnen? Dan kun je het hier volgen.


►kort►  Met 300 waren ze op zondag 15 december: raskatten. De raskattenvereniging de Britten en Birmannen Club organiseerden zondag een internationale raskattententoonstelling in Studio Hall aan de Boogschutterslaan in Sint-Kruis. 

►grappig► Hier vind je een lijst met 20 totaal verschillende dingen die gestolen werden in West-Vlaanderen in 2013. Je kunt het niet zo gek bedenken. Origineel jaaroverzicht!

Ochtendzingen

De laatste repetitie is net achter de rug: zondagmorgen 15 december kwamen de kerstzingers tussen 10 en 12u samen voor een laatste repetitie en praktische afspraken. Hier een sfeerfoto:
Hilde * An * Leen * Nathalie * Alena * Vera

kerstzingen zulle aardenburgseweg kerstlied

Kerstspel: uitnodiging


Bart en Mieke nodigen iedereen uit naar hun Middeleeuws Kerstspel op zaterdag 21 december. De voorbije jaren gingen ze al verschillende keren naar buiten met dit authentieke spel..., naar rusthuizen, een abdij, Poverello... Dit jaar gaan ze de uitdaging aan om het spel ook "letterlijk buiten" te spelen, nl. in Hoeve Hangerijn. Kerstdronk in een authentieke kerstsfeer nadien. "Breng gerust andere vrienden en geïnteresseerden mee!" mailen ze verder ook nog.

Goe gezien


Ze waren ook bij ons (dat kun je hier herbeluisteren), om een stukje op te nemen: de mensen van Radio2. Ons stukje diende als voorbeeld voor mensen die iets wilden ondernemen in de straat. Nu zijn de winnaars van de actie bekend gemaakt. Je kan ze hier zien én erover lezen!

333.333

Nu we het toch over cijfers hadden: vroeg deze morgen 12/12/13 passeerden we het mooie bezoekersgetal 333.333 met deze website. Bedankt voor jullie erg talrijke bezoeken!

11.12.13 om 14.15


En wat deed jij daarnet op 11.12.13 om 14u15, vandaag dus??

 

 


►getal ► In 2013 maakten precies 1.000.896 mensen een trip met een bootje op de Brugse Reien.

►kort ► dinsdag 10/12/2013. Award voor Oranje in Sint-Kruis. Het project 'Mobiele snoezelruimte' kreeg 5000 euro. Het concept 'snoezelen' werd eind jaren '60 ontwikkeld in de zorg voor mensen met een (ernstige) mentale handicap. De term zelf werd in Nederland bedacht, maar wordt ondertussen in de hele wereld gebruikt. Snoezelen is een samentrekking tussen 'snuffelen' en 'doezelen'. Snoezelen is dus steeds een mix van relaxen en ontspannen aan de ene kant en actief ontdekken en verkennen aan de andere kant. Het snoezelen wordt ondertussen overal ter wereld toegepast, van de behandeling van dementie tot in de kleuterklas... 

Herfstbeelden

9 december 2013 - Klik IN de foto om beter te zien

torens van brugge - zicht van uit sint-kruis polderstraatspijkerswegel gerestaureerde schuurgevallen boom gemeneweideweg-noord sint-kruis brugge

Meer herfst hierherfst 2 * herfst 3 * herfst 4

Geert uit de Boogschutterslaan

Geert (° 13 november 1978) is een bekend gezicht in de Boogschutterslaan in Sint-Kruis. Naast zaakvoerder van Fietsen Geert in de straat is hij straatcomitélid, en dat meteen van bij de opstart van het comité in 2007. Lees meer...

8 dec: mijmering nav overlijden Mandela

deze ochtend op de radio deze ochtend zonnegloed op de Spijkerswegel

Muziek: Herman Van den Berg - Tekst: Antjie Krog►Kort► Veel volk op zaterdagnamiddag 7/12/2013 tijdens de eerste repetitie voor het kerstzingen in de Aardenburgseweg. Ondertussen al de derde editie! 

Alena, Vera, An en Hilde als zangers, Leen en Nathalie als muzikanten-zangers. Het ging al meteen prima! Het is dus nu al uitkijken naar 21 december... Later kom je te weten waar er precies gezongen wordt.

Cakekriebels

Cakekriebels

In de Leopold Debruynestraat in Sint-Kruis huist een wel erg origineel bedrijfje: Cakekriebels. Zij verhuren sinds twee maanden alle materialen die nodig zijn voor de bereiding van de cupcakes. Cupcakes maken is al enkele jaren een echte hype. Al het materiaal dat je nodig hebt om de cakes te versieren is echter heel duur in aankoop. Cupcakes verhuurt nu koffers. In elk van de vier koffers zit voor 600 euro aan materiaal. Huren kost tussen de 65 en 85 euro. Jonge vrouwen en meisjes van de jeugdbeweging, moeders die een verjaardagsfeestje voor hun dochter willen organiseren of organisatoren van vrijgezellenfeestjes weten de weg te vinden naar het bedrijfje.

Kerstival


Kerstival, waar de verenigingen en scholen van Sint-Kruis aan meewerken,  begint op zaterdag 21 december om 20 uur in de Dampoortkerk in de Karel Van Manderstraat met een kerstconcert uitgevoerd door de Brugse SFX Speelschaar. Aansluitend is er een kerstdrink. Acht euro in voorverkoop, tien euro aan de deur.

Op zondag 22 december start om 15 uur de kerstmarkt, waar verschillende verenigingen kerstgeschenken, hapjes en drankjes verkopen. Daarna zal Sint-Kruis zingen onder leiding van Nico Blontrock. De namiddag wordt afgesloten met een optreden van Sam Gooris. De opbrengst wordt geschonken aan het dagopvangcentrum de Teerling uit de Polderstraat.

100 op 1


Daarnet hoorde ik dat 'I can't live in a living room' van het Brugse Red Zebra ontstaan is bij de Scouts in Sint-Kruis. Daar leerden de leden van Red Zebra alvast elkaar kennen... En nu verder aan de radio gekluisterd, voor de rest van '100 op 1'. Ook daar gehoord: het nummer 'Ik wil je', bij ons bekend van de Kreuners, is eigenlijk in Brugge ontstaan. Niet geschreven door de Kreuners, maar door de Nederlander Guus Meeuwis, na een avondje stappen in Brugge met zijn vriendin. (info van Jan Delvaux)

Storm voorbij...

De storm die ook bij ons verwacht wordt, zit nu boven Schotland. (nieuws van vrijdag 11u)

Antoon en zijn broer

antoon en zijn broer spijkerswegel sint-kruis

2 december 2013 * Een mooie maandagnamiddag: windstil en een zonnetje... Antoon en zijn broer maken er gebruik van om de laaghangende takken van de populieren in de Spijkersdreef  te verwijderen. 

Antoon kort samen met zijn broer de populieren

Boot Damme even weg


Het toeristisch bootje De Lamme Goedzak is in de nacht van maandag 25 november uit de Damse Vaart verdwenen. Een mobiele kraan, die op de vaste dam over de Damse Vaart stond, heeft de boot uit het water getild. De boot moet gekeurd worden om opnieuw te mogen varen. De Lamme Goedzak vaart sinds 1984. Deze keuring (om de vijf jaar) is verplicht .

Stuurgroep


Op woensdagavond 27/11 zat de Zulle-stuurgroep samen ten huize Isabelle. Daar werden de twee eerstvolgende activiteiten (Kerstzingen op zaterdag 21 december 2013 en het straatontbijt op 12 januari 2014) uitgebreid besproken én werden alle praktische zaken geregeld. Wees gerust: knabbeltje én drankje ontbraken niet!weet-je-datje► De bitcoinmiljonair en de loketjanet maakten een selfie tijdens het batsen in het pop-uprestaurant. Wat een duivelsuitdaging

¡uǝuǝʞǝʇǝq ƃɐɯ lǝʍ uɐp uız ǝzǝp ʇɐʍ sǝǝl ué ǝq˙ǝlɐpuɐʌ˙ɹɐɐɾʇǝɥuɐʌpɹooʍ//:dʇʇɥ uɐʌ ǝʇısqǝʍ ǝp ɹɐɐu ɐƃ ♦


►kort► Brugge wil de kosten doen stagneren en zal de 243 personeelsleden die in de periode 2014-2018 op pensioen gaan niet meer vervangen. Meer...

►kort► Dat West-Vlaanderen de sterkst vergrijsde provincie is, is algemeen geweten. Kijk maar eens in onze straat...! En dat zal er de komende jaren niet op verbeteren, integendeel. Gemiddeld 22 procent van de West-Vlamingen is vandaag 65 of ouder. Per 100 inwoners die zouden kunnen werken, telt West-Vlaanderen vandaag 73 niet-beroepsactieven. In 2036 zal de niet-actieve bevolking even groot zijn als de werkende. Meer...

►kort► Boekenverkoop: WHSK biedt een mooie reeks boeken met als onderwerp Brugge, kunst en streekgeschiedenissen te koop aan. Er is een selectie kunstboeken van Mercator maar ook een aantal toeristische gidsen. Het merendeel is zo goed als nieuw. Een unieke kans om uw bibliotheek aan te vullen. Zaterdag 07/12/13 van 14:00 tot 17:00 in De Zorge Moerkerkse Steenweg 194, 8310 Sint-Kruis (niet de bib, wel het oud gemeentehuis!)

Gulden Kamer: opening minipitch

Op zaterdag 23 november 2013 werd het mini-voetbalveld, ook wel genoemd de minipitch, ingespeeld met een kleine competitie. Verschillende schepenen en gemeenteraadsleden waren ook aanwezig om deze nieuwe sportfunctie te openen, die 75.000 euro gekost heeft.

gulden kamer sint-kruis minivoetbalplein minipitch minipitch voetbal gulden kamer sint-kruis

► kort ► De Bruggelingen hebben het gehad met de 'bruggenellende' in hun stad. Op de Facebookpagina 'Petitie tegen openen van de bruggen tijdens spitsuur', die op twee dagen tijd al 5.000 likes kreeg, uiten de inwoners massaal hun frustratie. De pagina pleit vooral om de bruggen dicht te houden tijdens de spitsuren.

► kort ► Op de terreinen van manège de Blauwe Zaal werd zaterdag de achtste Grote Prijs Stephan Defreyne voor mountainbikers gereden.

► kort ► Net als zowat alle kustgemeenten, verhoogt nu ook Brugge de taks op tweedeverblijven. Van 650 euro naar 1000 euro per jaar. En dat moet de stadskas maar liefst 1,3 miljoen euro per jaar opleveren. De stad telde vorig jaar net geen 1100 tweedeverblijven. Ook de taks op leegstand stijgt, van 1000 naar 1250 euro.

►kort ► De stad Brugge voorziet 400.000 voor de aankoop van het Kanaaleiland van het Vlaamse Gewest. De nieuwe bestuursploeg vindt dat de beste locatie voor de nieuwe Cactusclub. Cactus Muziekcentrum is de enige van 10 Vlaamse muziekclubs die nog geen eigen stek heeft. De aankoop van de grond is alvast een stap in de goede richting, maar daarmee is Cactus helemaal niet zeker dat de voorziene Vlaamse subsidies nog beschikbaar zullen zijn.

Chris, een week later...

Chris wordt een echte vedette: ook deze week in de krant...
(Bron: Brugs Handelsblad 22/11/2013)

Mobiele werf: Polderstraat afgesloten

Samen met de straat naar de film

the angels' share

op woensdag 18 december

Inschrijven kan niet meer.►Kort: Op de Horeca Expo in Gent werd sterrenchef Filip Claeys van het restaurant de Jonkman in Sint-Kruis verkozen tot culinaire persoonlijkheid van het jaar. Vandaag 18/11 kreeg/behield de Jonkman ook zijn twee Michelin-sterren. 

►Kort: Slachtoffers van diefstallen zijn zaterdag 23 en zondag 24 november welkom in het politiehuis langs de Coiseaukaai tussen 10.00 en 17.00 uur. Ze kunnen daar hun spellen herkennen én dus ook terugkrijgen. De inbraken van die bende vonden plaats tussen 1 juni 2012 en 10 april 2013 en gebeurden enkel overdag tussen 10u00 en 19u00. 

minipitch voetbal gulden kamer sint-kruis
minipitch voetbal gulden kamer sint-kruis
minipitch voetbal gulden kamer sint-kruis

Stad Brugge

nodigt ons

‘als buurtbewoners’ uit

op zaterdag 23 november

ter gelegenheid van de opening van de minipitch

in de Gulder Kamer !

 

 

Programma:

14u:        Verwelkoming

14u15:   Start minivoetbaltoernooi

15u30:   Prijsuitreiking en feestelijke opening

16u:        Receptie aangeboden door Stad Brugge

We zullen sowieso ook aanwezig zijn op dit feestgebeuren.

 

Iedereen vriendelijk uiitgenodigd naar de receptie om 16u op de Gulden Kamer-terreinen!

minipitch voetbal gulden kamer sint-kruis minipitch voetbal gulden kamer sint-kruis minipitch voetbal gulden kamer sint-kruis

►Kort: De Franse winkelketen Picard, gespecialiseerd in een uitgebreid gamma aan  diepvriesproducten, opent volgende week donderdag 21 november zijn eerste West-Vlaamse winkel aan de Maalsesteenweg in Sint-Kruis. De opening komt er net nadat Covee, ook bekend van zijn diepvriesproducten, failliet is verklaard. 

►Kort: Zin in een originele uitstap? Komend weekend is er de achtste editie van De Vitrine, het evenement dat 75 winkels, webshops, labels, ateliers en ontwerpers (uit België en Nederland) tijdelijk onder één dak brengt. De Vitrine, zaterdag 16 en zondag 17 november in La Brugeoise, Vaartdijkstraat 5, 8200 Sint-Michiels. Zaterdag van 17.00 tot 21.00 uur, zondag van 10.00 tot 18.00 uur. Gratis inkom. 


Huis brandt uit in Koolstuk

Zondagavond 10 november 2013 is rond negen uur brand uitgebroken in een woning langs het Koolstuk in de Brugse deelgemeente Sint-Kruis. Het gaat om een onbewoonde woning, maar waar toen toch iemand in verbleef. Het pand brandde volledig uit. Lees verder...


Grotere kaart weergeven


Chris

Chris (uiterst rechts op de foto) werkt in VTI Brugge. Daar is hij betrokken bij allerlei boeiende projecten, zoals het gevangenis-proefproject. Klik IN het artikel hieronder om het groter en leesbaarder te bekijken:

(Bron: Brugs Handelsblad * 8 november 2013)