Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Goed nieuws!

Verloren kat teruggevonden!  "De Britse korthaar kat, Jack, die sinds 15 augustus verloren was, is teruggevonden. Op onverklaarbare wijze is hij maandagavond 25 augustus verschenen in onze tuin. Hij stelt het wel en de baasjes zijn super gelukkig! Dank aan allen die hebben mee gezocht! Blijkbaar zijn de wonderen de wereld nog niet uit...! Vele groetjes. " meldden een opgeluchte Koen & Iris ons.

Rooigem house

In Knack weekend van 31 juli 2013 mocht ook Jean-Philippe Demeyer vertellen waarom Knokke-Heist zijn hart gestolen heeft, in onderstaand artikeltje. Nog lager op deze bladzijde zie je de link met onze straat.

rooigem
 

Jean-Philippe woont in het vroegere neerhof waarbij stallingen waren, naast het kasteel van Rooigem.

Links:

► Even binnenkijken in Rooigem-house kan hier (klik op het blauwe driehoekje bovenaan om de fotoreeks automatisch te laten lopen)

► Geschiedenis van het domein Rooigem

► Rooigem en het beeld van pater Verbiest

 

 

De Brugse stijl trapgevels van het oorspronkelijke huis gezien vanaf de binnenplaats. (bron foto:www.rooigem.com)


Bij een frontale aanrijding in de Moerkerksesteenweg in Sint-Kruis (nvdr: ter hoogte van de kopiewinkel) viel gistermiddag 26/8/13 één lichtgewonde. De man had net een passagier afgezet en wilde een bocht van 180 graden nemen om zijn weg verder te zetten. Daarbij schatte hij het aankomende verkeer fout in. Het kwam tot een frontale botsing met een tegenligger. ‘Er was heel wat blikschade en door de vele toeschouwers leek het allemaal veel erger dan het was’, zegt de politie. ‘Er raakte echter slechts één persoon lichtgewond.’ Het verkeer ondervond tijdens de spits hinder door het ongeval. (bron: Het Nieuwsblad 27/8/2013)

Charles


Charles werd precies vandaag 77 én dat mocht al eens gevierd worden... Hij tracteerde met vier vaatjes wijn, hij kreeg van ons de felbegeerde Zulle-steen!

Lees hier over het opzet van de Zulle-steen

Bekijk hier de vorige Zulle-steen-houders

Voorbereidingen zijn bezig...

Aftellen

Aftellen naar het Zulle-straatfeest van zondag 25 augustus 2013: het wordt een paëlla-tafel met 58 buren! Inschrijven kan niet meer: onze bestelling is al doorgegeven!

Dampoortsluis

Het stadsbestuur en Waterwegen en Zeekanaal overleggen momenteel. Mogelijks wordt de Dampoortsluis uitgebreid zodat beide bruggen niet meer open moeten als er een groot schip moet versluisd worden. Het plan is verder om de spertijden uit te breiden. Dat zijn de uren tijdens dewelke de bruggen niet mogen draaien. Die spertijden moeten in volle spits langer worden om zo files te vermijden. Het is ook de bedoeling om pleziervaartuigen wat langer te laten wachten voor de bruggen en voorrang te geven aan het verkeer dat van en naar de binnenstad rijdt.
 

Polderstraat: mozaïekstenen met fietscomfortstrook

Dinsdag 20 augustus kregen de bewoners van Polderstraat en omgeving een bewonersbrief van de stad Brugge. In de laatste passage staat: (en we citeren letterlijk)

Rondvraag materiaalkeuze rijweg Polderstraat

Naar aanleiding van de inspraakvergadering over de heraanleg van de Polderstraat werd een rondvraag georganiseerd om te peilen naar de mening van de bewoners/eigenaars van de panden in de Polderstraat over de keuze van het wegdekmateriaal: een rijweg in asfalt of een rijweg in mozaïeken met een fietscomfortstrook. Deze rondvraag vond plaats in april jl. Op basis van de resultaten van deze bevraging opteert de Wegendienst om een heraanleg van de rijweg uit te voeren in mozaïeken met een fietscomfortstrook. Deze optie maakt deel uit van het plan voor de heraanleg dat in september aan de gemeenteraad voor goedkeuring wordt voorgelegd. Nogal wat bewoners maakten van de rondvraag gebruik om een aantal vragen of opmerkingen te formuleren op hun formulier. In een volgende brief worden deze vragen of opmerkingen, samen met de toelichting van de gemeenteraadsbeslissing, behandeld.

Aziz nu ook getekend


Van de voorstelling van Aziz, die ook te zien was in onze straat, is onlangs een getekende versie gemaakt. Men spreekt in zo'n geval ook wel van een Graphic Novel. Hiernaast zie je de kaft van het boek, hieronder een afbeelding uit (het begin van) het verhaal.

Ook straatfeest in Polderhoeklaan!


Ook in de Polderhoeklaan nemen enkele buren dit jaar het initiatief om een straatfeest op te zetten. Op 21 september is het zover! We wensen onze buur-straat veel plezier én vooral erg veel mooi weer. Wij duimen alvast mee... Lees hier meer over de Polderhoeklaan!

De Bosgeus


Sint-Kruizenaar Patrick Tamsin, zoon van Fernand Tamsin en Marie-Louise Bisschop uit de Oude Hogewegstuurt ons via het Zulle-contactformulier van onze website deze tekst: "Misschien eens vermelden dat Sintkruisenare Patrick Tamsin een groepsverblijf De Bosgeus heeft voor 131 personen en dit voor zowel bos-als plattelandsklassen en natuurlijk ook jeugdbewegingskampen en weekend voor gezinnen die eens samen willen komen. Patrick heeft ook een eigen blond biertje gemaakt De Bosgeus en vanaf heden ook een trappistbiertje die in het teken staat van WPOI van wat er in De Bosgeus is gebeurd eind april 1918". Wil je meer weten? Klik dan hier.

Gespot op Benenwerk

Zaterdag 10 augustus werd Klinkers in Brugge weer swingend afgesloten met Benenwerk ‘Ballroom Brugeoise’. Liefhebbers konden genieten van een uiteenlopend aanbod aan dansinitiaties of gewoon een kijkje nemen. Focus-WTV spotte hier ook twee (ex-)buurtbewoonsters. Leen (hier samen met mede-initiatiefnemer van Ol da Folk Steven) en op de rechterfoto (tweede van links) Kim Marlier, dochter van én ex-straatbewoonster.

Enkele zullenaars duiken....

benieuwd naar meer ?.... klik verder

Folk met Ambrazar

ambrazar

Misschien zijn de zomermaanden het geschikte moment om eens onze 'straatband' Ambrazar te gaan bekijken. Er zijn veel mogelijkheden. Hier een kort overzichtje:

21 september Brugge plus
27 september Brugge plus
4 oktober folkbal Steinerschool Brugge
12 oktober FOLK Ruiselede 
16 november Vedanza Veurne
22 & 23 & 24 november in het dreupelkot Geschenkenbeurs in Brugge
Zeker doen: tis de moeite! Bekijk voor meer gegevens hier de Ambrazar-Facebookpagina.

Domino

Jullie waren enthousiast over het vorige spel op de site?! Wel speciaal voor jullie ook dit: domino stenen zelf plaatsen én omgooien: heerlijk!  In dit online game kan je zelf dominostenen virtueel in rijen opstellen, om ze dan te laten omvallen (kies daarvoor de play-knop). Het vergt wel wat werk om de stenen te zetten (kies daarvoor: create), maar het voordeel is dat je de rij, in tegenstelling met het echte leven, niet per ongeluk kan omver duwen! GO...

domino zelf maken en spelen

Niet op reis? Wij zijn je reisgids!

Misschien heb je geen zin om al die grote gebouwen ergens ver weg te gaan bekijken? Geen zin in uren autorijden of wachten in de luchthaven?
Dan hebben wij de oplossing! We brengen jouw zomerse activiteiten tot bij jou in de straat. Kijk maar eens hieronder: mythische plaatsen, gebouwen, ... wanneer ze in onze straat zouden staan of plaastvinden, dus....

Links: hoe groot zouden de Twin-towers zijn als ze in het begin van onze straat stonden?

Rechts: de afstand die de stieren in Pamplona afleggen, als ze vanuit de kruising Aardenburgseweg-Spijkerswegel lopen naar kasteel De Spycker...

Twin towers aardenburgseweg sint-kruis brugge stierenloop Pamplona in de Aardenburgseweg in Sint-Kruis Brugge

Zomer(s)speelgoed

Klik eerst op onderstaande beer. Beweeg in het nieuwe blad dat verschijnt, de muis in en uit het beeld, onder en boven, links en rechts. Zo wissel je de voorwerpen: handschoen, wol, schroeven, muizeval, lucifer, knijpers en schaar. Zodra je een nieuw voorwerp ziet, klik je op de beer: verrassend, niet?

Medewerker Bpost gaat voor kwaliteit

Je denk er niet zo vaak aan, maar zo'n gewone brievenbus heeft natuurlijk ook  zijn verhaal.... Alleen, je komt er niet zo snel achter... tenzij Bpost zijn medewerker uitstuurt en ik toevallig thuiskom en hem zie werken aan 'onze' brievenbus op dinsdag 9 juli 2013 omstreeks 15u.

Hij komt uit Lichtervelde en is eigenlijk met een ploeg van een tiental medewerkers die allerlei karweitjes uitvoeren bij Bpost. "Eigenlijk ben ik schrijnwerker van opleiding, "vertelt hij,"maar gezien we met twee schrijnwerkers in de ploeg zijn, neem ik de brievenbussen voor mijn rekening. Toch als het niet regent of winter is, want dan werk ik met de collega's in de hoofdzetel. Dan doe ik vaak wel wat schrijnwerk."

 
 

Op één dag pakt hij er gemiddeld een viertal aan. Hangt natuurlijk een beetje af van het werk dat er aan is. "Deze brievenbus valt eigenlijk best wel mee. Het is eigenlijk de persoon die de bus geregeld leeg maakt, die problemen moet melden aan de hoofdzetel. Dan pas komen wij in actie. Hier is er schijnbaar een stipte leeghaler, want veel is er niet aan de hand: kleur ziet er nog goed uit: verven zal dus niet moeten. Wellicht is de melding voor de bus binnengekomen, omdat de vochtband uit de deur verdwenen is én dan kan post nogal eens nat worden".

En hij vertelt verder: "Ik pak dat altijd grondig aan: ik hou niet van half werk. Der is nogal wat te doen: slot inoliën, bus binnen en buiten kuisen, vochtband controleren en eventueel vervangen, paal waaraan de bus hangt vervangen ...". Soms nemen we de hele bus mee, ontmantelen die volledig en zodra we er een 50-tal hebben, laten we die terug zandstralen. Dan is er terug flink wat werk om die terug  aan te kleden: dat is vaak winterwerk."

En hij had er een 250 te doen de volgende weken: ik kijk er alvast anders naartoe, wanneer ik de volgende weken een brievenbus zie, ergens onderweg...

 

Zomerfeest 7 juli 2013 Bisschopsdreef

Op zondag 7 juli 2013 vierden ze het bestaan van 250 jaar Bisschopsdreef tijdens hun jaarlijks zomerfeest. Ze starten om 15u met het doorknippen van een lint in het begin van de dreef. Daarna kuierden ze door de dreef met de fanfare van Sint-Leo. Na het smullen van een ijsje genoten ze van circusacts. Rond 17u waren er speeches, zongen ze het dreeflied en was er een spectaculaire slotact met een koorddanser op slappe touw tussen de bomen. Na de aperitief volgde rond 18.30u een barbecue. En ze eindigden met zang en dans.

Speciaal voor die gelegenheid zijn ze gestart met een spiksplinternieuwe website: zie hier.

Heb je soms nog een vlag?

Sodibrug loop Sint-Kruis: 14/9/2013

Sodibrug loop sint-kruis Brugge 14 september 2013

Speelpleinen Sint-Kruis


De website van de stad Brugge is helemaal vernieuwd! Je kan er heel wat meer info vinden. Nu kreeg ook elke deelgemeente zijn deeltje: daar kun je nu snel info vinden.
Bekijk bv hier de speelpleinen in sint-kruis
 

Ballon

Maandag 1 juli 2013 in de avondzon passeert een ballon in onze straat... altijd een belevenis!


én ballon bijna een jaar geleden...

Dinsdag 9 oktober 2012 vertrok in de weide in de Gemene-Weideweg omstreeks 17u een luchtballon. In nauwelijks een kwartiertje tijd was de ballon helemaal opgeblazen én vertrok hij richting stad Brugge. Engelse toeristen hadden de vlucht bij een Brugse organisatie geboekt.

Zoek de straatbewoner...!

... én klik dan in het artikel om te lezen waarom hij in de krant stond...

Zoek de straatbewoner!

Moestuin en dierenren

(bron: Brugs Handelsblad - 21 juni 2013)

maaien straatkant aardenburgseweg zulle sint-kruis brugge

Straatkanten worden gemaaid (25 juni 2013)

Hoe was het voor de restauratie?

Hier zie je mooi op deze luchtfoto (met inzet rechtsboven) hoe weinig er maar meer te zien was van het Verbrand Fort in het landschap. De dijken werden verhoogd en de grachten uitgediept.

Bekijk hier een schermgrote-foto van Het Verbrande Fort

het verbrand fort damme luchtfoto

Klik in bovenstaande afbeelding om meer te lezen.

Beelden van een tocht....

fris en monter om op de fiets te springen ! ... met een woordje uitleg gezwind... door en tegen wind ! koffie of chimay ? Atelier Luc Peire '... de mens leeft staande...' (Luc Peire)

Onderweg...

... op de fietstocht naar Knokke passeerden we ook enkele "nieuwe" bouwwerken:

Onze buurvrouw....

op het ZULLE-ontbijt 2007

Op woensdag 27 maart zag ik ze voor het laatst... onze buurvrouw Mw Vindevogel.  Ze was de laatste dagen al verschillende malen gevallen; maar ze had geen pijn... vertelde ze. Ze had het wel moeilijk want ze kon niet meer zelfstandig naar buiten...

 

Op vrijdag 29 maart is ze - na een kortstondige ziekenhuisopname - gestorven  en in intieme kring begraven. 

 

Haar huis is verkocht, maar onze buurvrouw Mw Vindevogel blijven we herinneren ! 

Gemeenteraad

Op de laatste gemeenteraad eind mei 2013 werd het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan Gulden Kamer vastgelegd. Dat heeft als gevolg:

►er worden 5 nieuwe voetbalterreinen aangelegd worden. Het zou kunnen dat Jong Male hiervan straks gebruikt maakt.

►het aantal parkeerplaatsen wordt verder uitgebreid

►de voormalige bomenbank en het beukenbosje worden aangeduid als speelbos