Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Paneer of Panir


Paneer of Panir is een Indisch, vegetarisch recept, gemaakt van volle melk. Door toevoeging van een zuur gaat de melk stremmen. De vaste deeltjes scheiden zich van het water. Er wordt bij de bereiding van deze kaas dus geen gebruik gemaakt van stremsel afkomstig uit de lebmaag van een kalf. Dat maakt dat paneer geschikt is voor vegetariërs, dus ook voor Indiase hindoes die vanwege hun religie geen runderen mogen eten.

Brigitte schreef het recept voor de liefhebbers even helemaal uit. Hieronder voor jullie:

Voor het maken van paneer hebben we volgende ingrediënten nodig:

1.    Verse melk van de hoeve. Reken op ongeveer ¾ l per persoon.
2.    Azijn.

Voor de marinade gebruiken we volgende kruiden:

1.    Olie plus gesmolten boter of “Bak & Braad” 
2.    Poeder van geelwortel (kurkuma)
3.    Gemalen gember (poeder)
4.    Gemalen koriander (poeder)
5.    Hot madras curry (poeder)
6.    Zout
7.    Anti kleefpan
8.    Neteldoek
9.    Gewichten

Bereiding Paneer maken
1.    Melk aan de kook brengen
2.    Bij kookpunt azijn toevoegen  (de verhouding is 1 ½ dopje van een waterfles per ¾ l melk)
3.    Blijven roeren tot er een afscheiding komt en de melk na ongeveer 1 à 2 min. brokkelt. Indien dit te traag gaat, gerust wat azijn bijgieten.
4.    De paneer kan op smaak gebracht worden door voor het afgieten er  gestoomde fijn geneden groentjes zoals rode ui…, aan toe te voegen. Ps.: zelf nog niet geprobeerd, is een tip van het restaurant in Goa waar ze speciaal aan ons ‘paneerles’ gegeven hebben .
5.    Na het koken en fermenteren het vocht zo snel mogelijk kwijtraken door alles af te gieten in de neteldoek. De neteldoek omslaan en al draaiend opspannen om het meeste vocht kwijt te raken. 
6.    De paneer onder gewicht leggen. Gewicht kan een telefoonboek, een pot water…. zijn, als het maar zwaar genoeg is.
7.    Na een uurtje, als het water uitgelekt is, de paneer onder water bewaren in een afgesloten doos in de koelkast. Kan tot 1 week bewaard worden.

Bereiding marinade en bakken
1.    In een platte schaal de olie en de gesmolten boter doen, samen met al de bovenvermelde kruiden.
2.    Alles goed mengen.
3.    De nodige paneer in blokjes of andere vorm snijden. De rest mag terug in de koelkast.
4.    In de schaal doen en goed ondermengen. 
5.    Goed zouten.
6.    De paneer in marinade minstens een uur laten rusten.
7.    Bakken in een anti kleefpan en regelmatig omdraaien tegen het aanbakken.

Eet smakelijk !