Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Don Bosco voetbal sint-kruis

Lees hier meer op hun website:

http://www.dosko-sintkruis.be/

Dosko voetbal

In het jaar 1924 werd in Sint-Kruis onder de leuze “ Door Onderling Samenspel Komt Overwinning “ de voetbalvereniging DOSKO gesticht. Het stichtingslokaal was de “Jongelingenkring” die gelegen was langs de Moerkerkse Steenweg op de plaats waar later het O.L.V.-College zijn intrek nam. Op 29 december 1976 kreeg Dosko voor zijn 50-jarig bestaan (ingeschreven in 1926 bij de coöperatieve maar eigenlijk reeds in 1924 gesticht!) de titel KONINKLIJKE toegekend. Fernand Boone speelde ooit nog bij Dosko. Meer info hier.

En als de doelen er nu eens zo uitzagen...

Spider-doelen? Vangen die de ballen van de tegenstander extra vlot in hun netten?

spider doelen

Fernand Boone

Fernand Boone bron beeldbankbrugge

In de beeldbankbrugge staat deze tekst bij de bovenstaande foto: "Keeper Fernand Boone startte zijn carrière bij Dosko Sint-Kruis om in 1952 op de slotdag van de transferperiode over te stappen naar Club Brugge. Op 18-jarige leeftijd werd hij, in vervanging van de gekwetste Berten Carels, doelman van de 1ste ploeg. Fernand werd in 1967 winnaar van de Gouden Schoen en werd 8 maal geselecteerd voor de nationale ploeg. Hij ontving de Brugse Trofee van Sportverdienste in 1967."

Update: Fernand Boone overleden op 11 september 2013

"Club Brugge meldt het overlijden van oud-doelman Fernand Boone. Hij speelde tussen 1959 en 1971 416 officiële wedstrijden voor Club Brugge, die hem bij Dosko Sint-Kruis had ingepikt. Hij won twee keer de Beker van België en kreeg in 1967 als eerste speler van Club Brugge de Gouden Schoen. Hij speelde acht keer mee met de Rode Duivels. Zelf beschouwt hij onder meer het stoppen van vier penalty's tijdens de historische bekerfinale tegen Beerschot als zijn absolute hoogtepunt op het veld. Tot lang na zijn voetbalcarrière baatte hij met zijn vrouw café De Klokke uit, schuin tegenover het toenmalige stadion van Club aan de Torhoutse Steenweg in Sint-Andries. Hij is aan de gevolgen van een trombose overleden. " (bron: StadsomroepBrugge)

De dug-outs op de voetbalpleinen op de Gulden Kamer werden voorzien van een modern uiterlijk. Eén ervan werd een combinatie van plaatselijke én internationale actualiteit: DSK verweven met DoSKo: heerlijk...

dosko sint-kruis voetbal graffiti