Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

2013

Begin 2013 trokken Gerda Becu, Jef Van Torre, Irena Lefever en Jan Becu voor een tweede missie naar Kisantu (Congo). Jan en Irena wonen in het begin van de Polderstraat in Sint-Kruis. Ter plaatse verbleven ze op de missiepost van de westvlaamse zusters Virgo Fidelis in Kisantu, 120 km van Kinshasa. Ze verrichtten allerlei werk in en rond het ziekenhuis St-Luc dat zich pal naast de missiepost bevindt. Irena werkte als verpleegster in het ziekenhuis op de afdeling interne. Ze assisteerde ook bij de consultaties voor HIV- en diabetespatiënten. Dit was ook het geval in de dispensaria (=verderafgelegen voorposten van het ziekenhuis).

In Congo verstrekken dokters en verpleegsters enkel medische verzorging. De zogenaamde hotelfunctie (eten geven, wassen van de zieke, algemene hulpverlening) dient opgenomen te worden door een assisterend familielid of bekende. Op het ziekenhuisterrein heerst dan ook een hele drukte. Onderstaande foto toont de maselo (keuken) waar vrouwen koken voor hun ziek familielid of verwante:
Kisantu Congo

Jan en de reisgezellen deden er allerhande klussen: schilderen, organisatie en opbergen van toegestuurde goederen, klein schrijn- en elektriciteitswerk, naaiwerk. "In onze vrije tijd bezochten we scholen, kleurrijke, drukke marktjes, het Bonobopark in Kinshasa,  Boma,  Matadi en de watervallen van Zongo. Tijdens de verplaatsingen genoten we van een mooi land; schitterende groene landschappen, vergezichten en  talloze dorpjes. We keken onze ogen uit naar de torenhoog overladen wagens waarboven nog eens mensen zaten. Het waren meestal ‘marchandeurs’ allerhande die samen een vrachtwagen afhuren en zo hun waar gezamenlijk vervoeren. Ter plaatse aangekomen neemt elk zijn deel van de vracht en probeert die te verkopen. Maar ook de vele decennia oude gestrande vehikels langs de weg en erge accidenten, meestal met gekantelde vrachtwagens trokken onze aandacht. Congo is geen aan te bevelen klassieke reisbestemming. Er zijn te veel obstakels om je te verplaatsen en te kunnen verblijven", vertelt Jan.

Ze ondersteunden er dankzij de hulp van vele vrienden en sympathisanten verschillende initiatieven. De afgelopen drie jaar voerden ze acties om middelen in te zamelen. Ze verkochten zelfbereide jam en soep, gaven voordrachten voor organisaties en scholen, openden een rekening waar giften op verzameld werden die -indien gewenst- fiscaal aftrekbaar zijn. "Voor onze recente missie kozen we als kernproject de heropbouw en renovatie van het schoolgebouw in het broussedorp Kinzongo in de Bas Congo. Zo kon een lagere school die door een storm zwaar toegetakeld was terug opgebouwd worden. Tevens werden de leslokalen van ter plaatse gemaakte banken voorzien. Hierdoor  krijgen kinderen uit een straal van 10 kilometer de kans om op een volwaardige manier van onderwijs te genieten." vertelt Jan verder. 
 
U kunt hun blog bekijken http://kisantu.wordpress.com/ voor meer info. 
 
Afbeelding hieronder: Het schoolgebouw zoals het er sinds 1999, na de storm, uitziet. Hierin werd, onder de blote hemel, tot voor enkele maanden les gegeven. De kinderen zaten gewoon op de grond. 
Kisantu Congo sint-kruis
Kisantu Congo

Afbeelding hierboven: De gerenoveerde klaslokalen zoals we ze konden bewonderen op het inhuldigingsfeest op 3 maart 2013.

 Binnenzicht van een klaslokaal. De banken werden door de ouders gemonteerd.

Kisantu Congo

Hoe steunen?

kisantu vrouwen dragen hout

1. Door aankoop van zelfbereide confituur (€ 2,50/potje - rabarber, aardbeiden, frambozen, aalbessen, pruimen, kruisbessen, kiwi, appels, vijgen, kweeperen) en/of gesteriliseerde soep (€ 3/liter) Te koop bij Jan en Irena thuis: Polderstraat 4 in Sint-Kruis 050/35 80 40

2. Door een gift op onze kisanturekening (BE50)103-0231295-18.(dit is zonder fiscaal attest)

3. Door een gift van € 40 of meer waarbij een fiscaal attest gewenst wordt. Via HUBEJE Koninginnelaan 41 in 1040 Brussel. Rekening BE43 4352 0990 0101 met vermelding Wivina Vlaeminck - N'Selo.

4. Ouders moeten in Congo betalen om hun kinderen naar school te laten gaan. In veel gevallen is dit een onhaalbare kost. Gerda en Jef zetten zich in voor een sponsorproject waarbij je instaat voor het schoolgeld (€10/maand) voor een bepaald kind. Info bij hen.

Voor alle duidelijkheid: alle persoonlijke reis- en verblijfskosten nemen wij voor onze rekening.

U kunt nog steeds hun blog bekijken http://kisantu.wordpress.com/ waar het reisverslag 2010 te zien is. Hier meer over hun kisantu-project uit 2013.

Kisantu

kisantu
kisantu

Gerda Becu, Jef Van Torre, Irena Lefever en Jan Becu trokken voor een tweede missie naar Kisantu (Congo). Jan en Irena wonen in het begin van de Polderstraat in Sint-Kruis.
Ze werkten er al in 2010 als verpleegster in het ziekenhuis en als klussers op de missiepost en in het ziekenhuis.