Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

judocentrum albert plovier

Is gelegen op het Gulden Kamer terrein in Sint-Kruis

judocentrum gulden kamer sint-kruis albert plovier judo zaal gulden kamer

Albert Plovier

Albert Plovier werd geboren in Brugge op 29 september 1915. Hij heeft zich heel zijn leven ingezet voor de judo. Hij overleed op 22 januari 2007. In 1998 werd zijn inzet bijzonder gewaardeerd en werd hij bevorderd tot de eregraad van zevende dan, zowat het hoogste wat een judoka kan bereiken.

In 1950 begon hij met judo en in 1956 kreeg hij zijn eerste dan. Hij werd toen lesgever aan het Judocentrum Brugge. Een jeugdbeweging vroeg om judolessen te geven in Sint-Kruis. Hij vroeg de toenmalige judobond om een nieuwe club te mogen starten maar dat werd hem geweigerd onder druk van de Brugse club. Hij richtte toen de Vlaamse Liga voor judo en gevechtskunsten op. Geleidelijk aan werd de liga actief in alle Vlaamse provincies.

Pas op 1 januari 1981 werd het geschil met de Belgische Judobond bijgelegd en fuseerden de bonden. 25 jaar lang werd er bij Albert thuis geoefend in de Boogschutterslaan. 

Het stadsbestuur bouwde een nieuwe sportzaal voor vechtkunsten op de terreinen van de Gulden Kamer. Samen met de verhuis naar de nieuwe dojo in 2003 nam Albert een stapje terug en droeg de verantwoordelijkheid van de club over. Julien werd ere-voorzitter.

zaal albert plovier sint-kruis

Als eerbetuiging voor de jarenlange inzet van de stichter Albert Plovier, werd door het bestuur een naamsverandering aangevraagd en goedgekeurd en vanaf december 2003 werd de naam Judocentrum St.-Kruis vervangen door JUDOCENTRUM ALBERT PLOVIER

(in het raam aan de ingang zie je de weerspiegeling van Zorgcentrum Van Zuylen, dat aan de overkant van de straat ligt...)