Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Polderstraat: the end is near

Bijna kun je terug door de Polderstraat, nog even een droogperiode tot eind dit jaar, maar op 1 janauri 2015 kun je terug door een volledig vernieuwde Polderstraat. Maak je klaar voor je eerste koninklijke tocht door een prachtig vernieuwde Polderstraat...

Zin in een vakantie-uitstap?

(afbeelding: Hans Op de Beeck, Snow Landscape, Black and white watercolour on Arches paper, 2014)

Profiteer van het verlof om de tentoonstelling « The Drawing Room » van Hans Op de Beeck te ontdekken, tot en met zondag 4 januari 2015. Botanique Brussel (10 min. wandelen van Brussel-Noord)

Kerstzingen-aperitief

kvlv sint-kruis brugge

Net voor het échte straat-kerstzingen (zaterdagnamiddag) werd ons Zulle-gelegenheidskoortje uitgenodigd bij de kvlv van Sint-Kruis voor een kort kerst-intermezzo. Een klein half uur zang met instrumentaal intermezzo. Groot enthousiasme bij een 40-tal aanwezigen...

CONFITUUR en SOEP voor CONGO

Jan en Irena uit de Polderstraat schreven ons: "In februari 2010 en opnieuw in 2013 werkten we met z'n vieren in en rond de missiepost en het ziekenhuis van Kisantu (Bas Congo) op 120 km van Kinshasa. We steunden er projecten rond onderwijs, gezondheidszorg en vorming met vooraf ingezamelde gelden.
We sponsorden ondermeer de renovatie van de lagere school in het broussedorp Kinzongo. Dit is voltooid.Het volgend project, reeds opgestart, is de renovatie van de lagere school van Nselo. Eenvoudig, efficiënt en een enorm verschil met de vroegere situatie.
Eén van onze acties is de verkoop van zelfgemaakte confituur en soep.
Confituur van pruimen, perziken, braambessen en aardbeien. Alsook combinaties van rabarber met braambessen, druiven, passievruchten, aalbessen, frambozen en aardbeien. Per bokaaltje €2,50. Gesteriliseerde soep van pompoen met wortel en pompoen met tomaat. 11 voor € 3,00.
Vanaf nu te koop bij Jan en Irena Becu-Lefever, Polderstraat 4 te StKruis - 050/35 80 40 Bestellen kan. We verzorgen ook geschenkmandjes. Financiële hulp is welkom: Kleine giften (zonder fiscaal attest) BE50) 103-0231295-18
Giften vanaf € 40,00 genieten een fiscaal attest. Dit via HUBEJE, Koninginnelaan 41 te 1040 Brussel BE43-435-2099001-01 met vermelding Wivine Vlaeminck - Nselo."
 

 

Maandag...

Bart nodigt ons uit...

Goede vrienden,  

Beste buren,
 
Sinds enkele weken bereidt de kerstkompagnie van de Brugse steinerschool weerom de uitvoering van het Oberüfer kerstspel voor, dit is een authentiek, zeer aangrijpend gebeuren dat iets langer dan een uur duurt. Het is tegelijkertijd heel volks, maar toch ook zeer innig. Ik neem daarin al jaren en nu weer de regie op... en wil jullie allen van harte uitnodigen!
 
Net zoals vorig jaar verkiezen we om de prachtige locatie van Hoeve Hangerijn te gebruiken, om er ons kerstspel 'bij weer of geen weer' buiten te spelen.
 
We spelen komend weekend, op zaterdag- en zondagavond (20-21 december). We doen een poging om het hele domein een middeleeuws uitzicht te geven... Gezellige belichting, vuurkorven... en dit jaar ook met een heuse herberg met middeleeuwse herbergiers, doedelzakmuziek, soep, edel vocht...   Wil je het hele gebeuren meemaken, kom dan tegen 18u en bouw mee aan de gezelligheid die zo belangrijk is voor het kerstspel! Het kerstspel zelf start om 20u.
 
Breng gerust vrienden of bekenden mee! Ook warme kledij is aanbevolen!
 
kerstspel hoeve hangerijn assebroek

Staking

95% van de leerkrachten in Wonderwijs Brugge zal  staken. De vestiging in de Polderstraat in Sint-Kruis blijft zelfs helemaal gesloten op 15 december. In de Sint-Kristoffelstraat in Assebroek wordt OPVANG VOORZIEN. Een vijftien leerlingen is ingeschreven voor de opvang.  

wonderwijs brugge wonderwijs brugge staking

Bruggelokaal

De makers van de programmatuur van deze website zitten momenteel te werken in de Aardenburgseweg. Ze zijn op verzoek van Johan te gast bij Nancy in Hoeve De Spijker. Ze komen met drie uit Brugge, één uit Leuven en nog een uit Lede. De drie Bruggelingen zijn er al bij van het begin: nu zowat 10 jaar geleden. Ze werken er allerlei foutjes weg uit de Brugsebuurten- en Brugse verenigingen-sites en creeëren ook allerlei nieuwe mogelijkheden binnen de hoofdsite Bruggelokaal. Hier zie je ze aan het werk op zaterdag 13 december...


Nu precies 40 jaar geleden, in december 1974 opende het Norbert Hey Center de deuren in de Moerkerksesteenweg 59 in Sint-Kruis Brugge. (op de foto hiernaast zie je dat daar nu -nog even?- de Consortio zit) In de volksmond eerst "de Mi Amigo" later "den Norbert" genoemd, vaak ook "de Hey Club" genoemd. Wist je dat die zaal ook nog filmzaal was?
Enkele jaren later opende het 2e Norberts Hey Center in het centrum van Roeselare. Nationale en internationale vedetten traden er op. Na 9 jaar was het verhaal over... Meer info op deze site. Op 6/12/2014 was er een reünie in de Varens in Sint-Andries.

Hieronder een (bewerkt?) fragment van de "Norberts Hey Meisjes" dansend op het klein podium van de grote zaal. Vermoedelijk in 1982.


De Brugse ondernemer Guy Brunet die al Studio Hall en De Vossesteert runt in Sint-Kruis heeft nu ook in Damme een zaak: het Speybeltje. Het is een horecazaak met een indoor speelparadijs voor kinderen. Open vanaf 12 december 2014.

Voorbereiding Kerstzingen volop aan de gang

Ook zaterdag 6 december kwamen ze met negen samen (alleen An ontbrak) voor het kerstzingen dit jaar. Eerst wordt er opgetreden bij de KVLV van Sint-Kruis op 17/12 op aanvraag door een lid dat in de straat woont. Op zondag 21 december doet het gelegenheidskoor weer drie plaatsen in de straat: bij Hilde en Koen, bij Isabelle en Chris. Eindigen doen ze bij Antoon en Cecile.

Bank (3): vloeiende picknick bank

Of willen we liever een 'liquid picnic table' zoals Michael Beitz ontwierp? Spectaculair op zijn minst...:

►kort► In navolging van wat in het beleidsprogramma staat, besliste de Stad Brugge om ook voor de deelgemeenten een dergelijk plan op te maken. Een openruimtebeleidsplan biedt ook voor die gebieden een gedegen visie op de toekomst van de open ruimte, maakt het mogelijk om op doordachte wijze om te gaan met de open ruimte en biedt duidelijkheid over waar wel en niet mag worden gebouwd. Belangrijk daarbij is de bescherming van de open ruimte en het bijhorende groen. Lees hier verder...

Bank (2)

Laat je fantasie de vrije loop met deze foto (genomen door de in Duitsland geboren LIFE Magazine fotograaf Ralph Crane in 1967). Het beeld toont een familie die de populaire Non Stop Sofa aan het uitladen is: een ontwerp van de Sede, dat  in de 70er jaren werd verkocht, en zo gebogen is dat de bank recht kan gebruikt worden maar ook in een halve cirkel. Is het zo'n bank die we nodig hebben in de straat?
Hier kun je nog deel 1 lezen van onze bankenhistorie

Kerstival voor Kisantu

Dit jaar heeft Kerstival Sint-Kruis de projecten rond Kisantu als centraal gegeven verkozen. Jan en Irena uit de Polderstraat zijn erg bezig met dat project, dat we hier al eens eerder voorstelden op deze Zulle-website. Alle inkomsten van Kisantu gaan naar de renovatie van het brousseschooltje in N'Selo. Renovatie die reeds opgestart werd.
Het programma van Kerstival is gespreid over het weekend 20 - 21 december 2014: op zaterdag 20/12/14 gaat in de Dampoortkerk   St.Kruis een kerstconcert door om 20u. De toegang (inbegrepen een kerstdrink) bedraagt 8 euro in voorverkoop. Op zondag 21/12/14 is er de kerstmarkt op het kerkplein in het centrum van Sint-Kruis. Aanvang om 15u. Alles is gratis. Met een geste voor Congo bouw je mee aan een goede kerstsfeer.

Kisantu Congo sint-kruis
 
Kisantu Congo

(boven: de oorspronkelijke klaslokalen, onder de toestand in 2013)

Sint-Kruis in andere landen

Onlangs was hier sprake over Sint-Kruis als één van de drie grote Maagdeneilanden. Maar een zoektocht leverde op dat er ook in Zwitserland een gemeente van ruim 4000 inwoners is die Sainte-Croix heet. In Frankrijk zijn er dan weer 8 Saint-Croix-gemeenten: in de Ain (530 inwoners), Aisne (ruim 100 op ruim 3 km²), Aveyron (650), Dordogne (ruim 80), Drôme (ruim 80), Lot (ook ruim 80), Saône-et-Loire (ruim 450) en Tarn (bijna 300). Allemaal superklein, dus... Samenstellingen met Sainte-Croix zijn er natuurlijk ook, maar die heb ik hier niet vermeld. Daarnast is er natuurlijk ook Sint-Kruis in Zeeland...

sainte-croix zwitserland

Tento: Oorlog in Beeld / Brugge in Oorlog '

Alle kaartjes zijn de deur uit !

We gaan met 20 buren naar de tentoonstelling. Wie zich inschreef, krijgt nog een persoonlijk mail met de afspaken. Tot dan !

Strepen in de lucht

24 november 2014 - Aardenburgseweg

Kerstzingen op zondag 21 december 2014

zulle kerstzingen 2013
zulle kerstzingen 2013

Naar jaarlijkse traditie gaat het Zullekoor weer kerstzingen met en in de straat. We zijn met een zestal. We zingen graag. We zingen heel graag kerstliedjes. We zingen heel graag voor en met onze buren. Dit jaar doen we dat op zondag 21 december vanaf 16u. 

Het Zullekoortje heeft een mooi programma met kerstliederen en muziek. Liedjes om naar te luisteren en liedjes om mee te zingen. We zijn geen professionele zangers dus af en toe kraken we wel eens een nootje fout.

Wij gaan niet van huis tot huis. Wat wij wel doen: wij zoeken een viertal Zullebewoners die ons op zondag 21 december vanaf 16u in hun huis uitnodigen. Met onze stemmige kerstliederen brengen we jullie en jullie gasten in kerstsfeer.  

Want het is natuurlijk de bedoeling dat jullie andere mensen uitnodigen: familie, vrienden en graag ook jullie Zulleburen en dat jullie na ons optreden de tijd nemen om samen te praten en iets te drinken. De gastvrouw of gastheer zorgt voor een drankje en/of hapje.

zulle kerstzingen 2013

Wij zingen 15 tot 20 minuten, daarna trekken we verder naar het volgende adres. ( tenzij we een dreupel of een theetje krijgen om onze keel te smeren, dat slaan we natuurlijk niet af )

Wil je ons graag uitnodigen of wil je nog wat informatie, stuur dan een mailtje naar Leen van nummer één ( leenvaneenoo@hotmail.com ) of bel op nummer 050 37 21 08. 

Wij zijn al volop aan het oefenen en zijn altijd heel blij als we uitgenodigd worden. We zijn ook altijd blij als er nieuwe zangers of zangeressen of muzikanten opdagen. Weet je dat er sinds onze eerste keer kerstzingen ( toen zong Joost mee ) nooit meer een man uit onze straat meegedaan heeft. Geen muzikant, geen zanger. Dus mannen-Zullenaars, laat jullie niet pramen. De eerste repetitie is bij Leen en Johan in nummer één op zaterdag 29 november van 14 tot 16u. Welkom.

Als je op de foto klikt, kan je zien hoe gezellig het kerstzingen is. De beelden zijn van december vorig jaar.

Kerst met Cantate

Mieke, Hilde en Leen uit onze straat zingen in het koor Cantate. Op zaterdag 20 december om 20u bieden Cantate en Malodie een kerstconcert aan in het kerkje in de Karel Van Manderstraat. 

Zullekoor bij KVLV

Ondertussen geraken we ook bekend buiten onze eigen straat. Een buurvrouw van Vera is lid van KVLV en zij hoorde ons kerstzingen bij Vera en heeft ons nu gevraagd om hun kerstfeest op te luisteren op woensdag 17 december. En dat gaan we dus doen.

De Bank

Op een vroegere activiteit bleken veel mensen te vertellen dat een bank in de buurt wel eens een goed idee zou kunnen zijn. We willen daar als Zulle-comité niet zomaar aan beginnen. We willen de bank graag op een goeie plek, zodat zoveel mogelijk mensen (voornamelijk?) uit de straat er kunnen van genieten én er tegelijk ook geen (over-)last van hebben. Ook willen we de verschillende mogelijkheden van zo'n bank even voor onszelf op een rijtje zetten. Vandaar deze zoektocht naar inspiratie... Geleidelijk komen er nieuwe ideeën bij op deze site.... maar dit is de start.

 
bank spijkerswegel sint-kruis

Misschien wel het sympathiekste (maar meest onpraktische?) bankje in de buurt: bij het kleine Heilig Hart kapelletje in de Spijkerswegel, waarover je hier meer leest...


Wanneer je een fles mét deksel in de glascontainer gooit, riskeer je vanaf nu een GAS-boete van 250 euro in Brugge. Hier een lijst van alle glascontainers in Brugge. In Sint-Kruis vind je glasbollen in deze straten: Brieversweg (Supermarkt Ronse), Polderstraat, Gulden Kamer, Veltemweg, Maalse Steenweg t.h.v. Puyenbroeklaan., Pijpeweg, Brieversweg (marinekazerne), Geralaan en Malehoeklaan.

Reynaert in Sint-Kruis

"We volgen Gomaar vanaf zijn spectaculaire geboorte op de boerderij, zijn turbulente jongensjaren, zijn escapades in de stad, zijn vriendschappen en zijn grote liefde. Een fijne brok theater van de hand van een meesterverteller, een stuk vol humor en ongebreidelde fantasie in een volks-poëtische taal."

Zij leerden de taal van de bomen begrijpen en bestudeerden aandachtig het gat van een paard: Dirk Benoot, Vincent Benoot, Veronique Declercq, Els Janssens, Arnout Saelens, Paul Saelens, Hansjörg Staelens, Christel Verstraete, Gerrit Vonk en Hilde Vonck.

Een volkse vertelling van Wim De Wulf in een regie van Marc Mosar

21, 22, 28 en 29 november en 5 en 6 december 2014 om 20u Gemeenschapshuis, Moerkerkse Steenweg 190, Sint-Kruis(Brugge)

Een kaart kost 8 euro per persoon mits betaling vooraf via overschrijving op rek. nr. BE16 7450 7258 5674. Bij betaling aan de deur kost een kaart 9 euro per persoon.

West-Vlaams op het Maagdeneiland Sint-Kruis

Een van de Maagdeneilanden is Sint-Kruis. En daar spraken ze ... West-Vlaams. Getuige daarvan zijn woorden als "disendag" (dinsdag), "jender" (jullie) en "sender" (zij). Lees en beluister hier het hele verhaal!

11 november 2014


inschrijven fototentoonstellling brugge 14-18

Scholieren...

bron: Brugs Handelsblad * 7 november 2014

De donk're dagen zijn gekomen,
de tijd van Sinterklaas.
De tijd van maan en bomen,
van koek en speculaas.

 

Een telenet-homespot in de buurt?

homespot in sint-kruis brugge

Je ziet op het schema waar er Telenet-homespots in onze buurt zijn: vooral in het centrum kom je ze vaak tegen. In onze straat heel beperkt. Klik op de afbeelding hierboven en je kan zelf op zoek of er homespots zijn op de locatie waar je je bevindt of waar je straks naartoe wilt...


Molensteen...


Via Pol Declercq van WHSK kregen we opnieuw een berichtje van iets wat met onze straat te maken had/heeft. Het artikel, dat je hieronder kan lezen, gaat over een houten molen... Lees mee:

"De molen Debruyne stond aan de aardeweg tussen Schaakstraat en de latere Leopold De Bruynestraat. Het was een houten staakmolen op teerlingen van voor 1800. De molen had  2 zolders en hij werd afgebroken in 1922. De laatste eigenaar-molenaar was Joseph (Leon ?) De Bruyne gehuwd met Bertha Viane. 

Een halve molensteen van deze molen bevindt zich (nu nog? Wie heeft er nog weet van?) aan de inrit van het huis Aardenburgseweg 55, vroeger bewoond door Albert Vermeulen en nu het huis van Joost en Eliane."

Heeft iemand nog weet van die steen??? Laat het ons graag weten!! 

Meer lezen over De Molen De Bruyne en de Molenstraat in sint-Kruis.

 

Post van Lies in onze mailbox !

Op 28 oktober 2014 om 23u58 kregen we deze bijzondere melding in onze ZULLE-mailbox !

De kaap van 500 000 bezoekers aan de ZULLE-site zou in stilte voorbijgaan; maar dit was blijkbaar zonder Lies gerekend...

Heel erg bedankt Lies voor die 'attentie' !

Ook zij was onze 200 000ste bezoekster.... en toen werd dit gevierd met 'een koffie' in de straat... Wie weet tot nog es ?!

Beluister gesprek met David Van Reybrouck

David Van Reybrouck

Op zondag 19 oktober ging Touché live vanuit het Groeningemuseum in Brugge. Klik hier en beluister de Touché-opname van die dag.(even geduld want het is een groot bestand) Gast was schrijver David Van Reybrouck. Brugge herdenkt 100 jaar na de Duitse inval de Groote Oorlog met drie tentoonstellingen: één historische en twee fotografietentoonstellingen. 
Met ons comité gaan wij ook naar die fotografie, met een gids!

David Van Reybrouck verzamelde samen met fotograaf Carl De Keyzer historisch fotomateriaal over WOI. David zorgde voor een tweede stem bij de foto's. Hij verbleef zelfs 5 maanden in de Westhoek om er veldwerk te verrichten. Het resultaat is te zien in de tentoonstelling "14-18. Oorlog in Beeld/Brugge in Oorlog" in de Stadshallen in Brugge (vanaf 14 oktober). Er zal ook live muziek zijn in Touché van Amatorski. De zaal zit ondertussen vol, maar luisteren kan natuurlijk altijd op zondag 19/10 vanaf 11u. Meer info over de tentoonstelling 14-18 vind je hier.


Samen met (maximaal 20) buurtbewoners kun je de tentoonstelling gratis bezoeken (met gids) op zaterdag 13 december om 11u.

Survivalrun


De survivalrun komt er terug aan. je merkt het aan de vele installaties die hier en daar alweer verschijnen, ook in de Spijkerswegel... Op 2 november wordt er weer gelopen, geklauterd, gehapt naar adem, en ook dat allemaal samen soms.

Historisch moment ...

De eerste Zulle komt er terug... werkers (op de achtergrond) tekenden vanmorgen de contoeren. Benieuwd wat het wordt....

Zulle nouveau

Laat je dit weekend verwennen in de bib: op de Verwendag van 11 oktober is er in alle Brugse bibliotheken een lekker drankje te krijgen. Sommige bibliotheken voorzien ook een extra activiteit. Het volledige programma is gratis. Een overzicht van de verwendag in Brugge vind je hier.

Telenet zal op 13/10 het kabelnetwerk verbeteren in de buurt. Deze verbeteringswerken zorgen voor korte onderbrekingen in je tv-, radio-, telefoon- en internetsignaal tussen 07:30 en 12:00 uur.

Leen, Vera, Alena, Mieke, Hilde, Rika & An schieten straks weer in gang om het kerstzingen voor te bereiden. Veel succes aan de groep kerstzingers. Wil je de kerstzingers (ook) boeken voor een uurtje? Laat het ons dan zeker weten. Ze komen graag langs op zondag 21 december in de namiddag!

Schrijf je hier nu in voor de film

Lees hier meer over de films: Marina - Het Vonnis - Philomena en bekijk daar ook de trailers.

Enkel nog 6 plaatsen over voor de film Philomena !

Voor alle films - verloop van de avond:

* Afspraak om 19u40 aan Cinema Lumière, St Jacobsstr 36 B

* Aanmelden bij één van de comitéleden en ter plaatse 2,5 euro betalen inschrijven=betalen)

* Film om 10u

* Een drankje om samen - napratend- te avond af te ronden

Kapel Rosalie Lamote

Op zondag 5 OKTOBER 2014 om 15u wordt er gebeden aan de kapel van ROSALIE LAMOTE en een Marialied gezongen. Nadien is er koffie met koekjes. Meer info bij : pastoor Jef Quaghebeur tel, 050/354584 of bij A.Demeyer–Maertens Vredestraat 80 8310 Sint-Kruis

Lees hier meer over de kapel van Rosalie Lamote.

kapel Rosalie Lamote sint-kruis

Gouverneurshuis: werken

gouverneur woning polderstraat sint-kruis werken

In het huis van de onlangs overleden ex-gouverneur Vanneste zijn grote renovatiewerken aan de gang. Beton wordt via een spectaculaire luchtbrug vanop de Polderstraat rechtstreeks naar  binnen gebracht.

Rechts hieronder zie je de eerste fietsers die zich wagen op de vernieuwde Polderstraat.


polderstraat sint-kruis fietser

►kort► Van maandag 6 oktober om 18 uur tot woensdagmiddag 8 oktober zal in Brugge geen scheepvaart mogelijk zijn: er zijn dringende herstelwerken gepland aan de Dampoortsluis. Sinds deze zomer zijn er problemen met een van de sluisdeuren. Geen gedraaide bruggen, dus...

►kort► Vanaf 1 oktober kunnen handelaars en vrije beroepen het totaalbedrag op het kasticket afronden naar de dichtstbije 0 of 5 cent, om zo geleidelijk aan het gebruik van muntstukken van 1 en 2 eurocent te verminderen. Er is geen verplichting om mee te doen met de afrondingsmogelijkheid. De regeling geldt alleen bij contante betaling, niet bij betalen met de kaart.

►kort► In mei volgend jaar komt er een vestiging van Media Markt naast de Carrefour in Sint-Kruis. Media Markt neemt de ruimte in die vrijgekomen was nadat de Carrefour-vestiging herschikte. Media Markt verhuist van het station naar de nieuwe vestiging.

Pompoenen te koop

pompoenen te koop polderstraat sint-kruis

Mooie diep-oranje-kleurige pompoenen te koop bij Cécile en Antoon.

 


Hieronder zie je de aansluiting tussen de kasseien van het begin van de Polderstraat, met de tarmac vanaf kasteel Warren. Op dit moment giet men de kasseien dicht met zachte cement. Straks is er wellicht terug (plaatselijk?) verkeer mogelijk tussen Warren en het kruispunt Aardenburgseweg-Polderstraat. Leuk voor de fietsers alvast.

Eerstdaags kan fase 4 starten: de heraanleg vanaf het rond punt aan de kerk tot aan de Polderstraat, net voorbij de Bisschopsdreef. Diep in het najaar moet alles klaar zijn.

Eekhoorn

Iedereen in de straat weet dat ze er zitten, maar ze op foto vastleggen (in onze tuinen) zat er tot nu toe niet in. Maar de lekkere hapjes in de herfst zorgden ervoor dat de eekhoorn meer uit de bomen komt en zich dichter bij de huizen waagt. Vrijdag 26 september 2014 had ik net op tijd mijn fototoestel vast, om onderstaande foto's te maken. Niet helemaal scherp, maar die beestjes zijn dan ook bijzonder beweeglijk....

eekhoorn in de aardenburgseweg sint-kruis

Aansluiting is nakend...in Polderstraat Sint-Kruis

Ja, het kruispunt Polderstraat-Aardenburgseweg en het begin van de Polderstraat zijn bijna terug verbonden. De laatste kasseien krijgen een plekje, mooi in waaiervorm aangelegd door Poolse vakmannen. Je ziet een foto van woensdag en eentje van vrijdag 26/9/2014. Elke dag enkele meters verder. Is de aansluiting nog voor dit weekend??

Spinnen

Het is je allicht niet ontgaan: het wemelt van de spinnen. Niet zo ongewoon. Mogelijks zijn ze iets dikker door de opwarming van het klimaat. Frequente soorten zoals de kruisspin zijn nu op hun dikst. Het zou zelfs goed kunnen dat ze dit jaar nog iets dikker zijn, vanwege het warme voorjaar en de mooie nazomer. Warm weer betekent meer insecten, meer voedsel, en dus ook dikkere spinnen.

 

Dit is de tijd van het jaar waarin de mannelijke exemplaren van de huisspin op zoek gaan naar een vrouwtje. Daardoor lijkt het alsof er ook binnen plots meer spinnen zijn, terwijl dat in werkelijkheid niet zo is. Spinnen die buiten leven, komen het huis niet binnen. Ze zijn aan hun laatste dagen als spin bezig. Een dezer zullen ze eitjes leggen, waarna hun rol in de natuur is uitgespeeld en ze binnen de kortste keren zullen sterven.

Reden tot paniek is er hoegenaamd niet. In ons continent zijn er helemaal geen gevaarlijke spinnen. Zelfs als je een beet krijgt, dan zie je daar hooguit een klein rood vlekje van, nadien.

spin 23 september 2014

Iris koopt een huis

Het gebeurt niet elke dag, maar een vast gezicht uit de straat zal er wellicht iets minder te zien zijn vanaf volgend jaar: Iris Timmerman kocht een huis in de Vondelstraat in Assebroek. Ver trekt ze niet weg, maar toch... Het huis is instapklaar en dat instappen wil ze echt gaan doen in het voorjaar 2015. Proficiat, Iris! Hieronder een foto van het nieuwe huis:

Niet afgeschakeld

In de lijst van mogelijks afgeschakelde straten bij stroomtekort staat onze straat NIET vermeld. Dus wellicht geen stroomloze straat in de komende winter... De enige wel-vermelde Brugse straten zie je hieronder:

mogelijk afgeschakelde straten in Brugge wanneer energievoorziening uitvalt

De provincie West-Vlaanderen opent een rouwregister voor eregouverneur Olivier Vanneste. Het register kan van maandag 22 tot en met vrijdag 26 september ondertekend worden in het provinciaal hof op de Markt in Brugge, elke dag van 9.30 tot 12 en van 14 tot 16 uur. De uitvaartplechtigheid vindt plaats op woensdag 24 september om 11 uur in de Sint-Salvatorskathedraal in Brugge.

cruushove sint-kruis

(Bron: Brugs Handelsblad * 19 september 2014)

Hoe zag onze straat er uit precies één jaar geleden?

foto's: Zulle * dinsdag 17 september 2013appels aardenburgseweg sint-kruis zulleaardenburgseweg sint-kruisaardenburgseweg sint-kruishemelsleutel aardenburgseweg zulle sint-kruis bruggebroekweg zulle sint-kruis bruggezicht op Polderstraat vanuit de Spijkerswegel

 ►Te koop► Geplukte en onbespoten appels in de Polderstraat, voorbij de grens met Sint-Kruis, vlak voor je Damme binnenrijdt, in een boomgaard aan de rechterkant. Te koop voor een spotprijsje (halve euro per kilo): renetten, dubbele Bellefleur, en andere soorten. Elke namiddag dat het droog is kun je er terecht. Dan zijn ze aan het plukken.

Google in Aardenburgseweg !

Ja, omstreeks 17u vandaag vrijdag 12 september passeerde Google door onze straat. Doordat hij zich vast reed in de Polderstraat, was er net tijd genoeg om een fototoestel te nemen én deze unieke beelden vast te leggen in de straat. Vraag is natuurlijk of ik straks met mijn fototoestel ook bij hen zal te zien zijn...wellicht nog een jaartje wachten!

Gavroche

gavroche aardenburgseweg

Op 6 september 2014 was er het BK (=Brugs kampioenschap) krachtbal op de Gulden Kamer terreinen. Wie ook van de partij was, is Gavroche. Hij speelt immers al ruim een jaar mee met de krachtbalploeg van Male. Hierbij enkele heerlijke foto's van Gavroche in actie...

 
gavroche zulle aardenburgseweg

Zulle in Aartrijke !

Jacht op zwarte zwaan

Het nieuwste hilarische filmpje over de Brugse jacht op de zwarte zwaan:

Open Monumentendagen:(niet meer) reserveren

Tijdens de Open-Monumenten-dagen kun je de fresco's van Luc Peire gaan bekijken in het huis in de Polderhoeklaan, bij Marc Peire. Reserveren vooraf is wel noodzakelijk en kan hier. Ondertussen helemaal VOLZET!

 
 

Sint-Kruis kermis


aardenburgseweg feest 30 augustus 2014

1 september

"Alsof hij bramen voor de jampot plukt
trekt september de kinderen van de zomer."
  (Charles Ducal)

Enkele van de 55 aanwezigen

            

►kort► Van vrijdag 26 tot en met zondag 28 september is er terug Uitwijken op het speelplein aan de Petegemstraat in Sint-Kruis.

Brugse Zot: waar komt die naam vandaan?


"In 1488 was er onvrede tussen de Habsburgse Maximiliaan van Oostenrijk en de Bruggelingen in  hun strijd om meer stedelijke autonomie. De legende hieromtrent vertelt het volgende verhaal: Nadat Maximiliaan van Oostenrijk meer dan vier maanden gevangen gehouden was in huys Craenenburg op de Brugse markt, legde de vorst een verbod op om nog jaarmarkten en andere activiteiten in Brugge te organiseren. Aangezien dit een financiële aderlating was voor Brugge, bood de stad hem een groot feest aan in de bedoeling hem te paaien. Op dit uitgelezen moment vroeg men hem om de toelating om opnieuw een jaarmarkt te mogen houden. Tevens werd gevraagd om een nieuw ‘zothuis’ te mogen bouwen in de Brugse binnenstad. Hierop zou Maximiliaan van Oostenrijk geantwoord hebben met de legendarische woorden: ‘Sluit alle poorten van Brugge en je hebt een zothuis’. De naam ‘Brugse Zotten’ was geboren. Het woord ‘zotten’ zou echter nooit de betekenis van krankzinnig gehad hebben. Het zou verwijzen naar het eigenzinnige karakter van de Bruggelingen en hun voorliefde voor humor en zottebollen." aldus Karel Goeminne op deze website.

Etentje MCC terug in zicht

Zaterdag 04 oktober 2014 is er terug het etentje voor MCC (=het project dat Roger en Brigitte steunen in India), terug in de zaal ‘ DE KRING’ te Sijsele, naast de kerk. Zaterdag 11 oktober 2014 herhalen ze alles nog eens in het St. Fransciscusheem in  Oostende Mariakerke.Iedereen mag natuurlijk familie, buren, vrienden, collega’s……. uitnodigen.
Dezelfde prijs als vorige jaren: een volledige menu per persoon kost € 25,00, kinderen tot 5 jaar gratis, van 5 tot 12 jaar betalen € 10,00.
De gerechten die aangeboden worden zijn nog dezelfde: gebakken scampi’s, kippenhaasje, lamsheupje of vegetarische huisbereidingen met sauzen, currys en tikka naar keuze!. Alles in buffetvorm. Nadien is er ook een uitgebreid dessertbuffet.

De inschrijving is pas definitief na storting van het bedrag op rekening BE71 4771 0990 0869 onv. Brigitte Van de Vijver. Meer info of allerlei vragen op tel.: 0496/85.53.85 Willen jullie bij de inschrijving uitdrukkelijk de datum of locatie te vermelden aub !

Het ontdekkingshuis in Polderhoeklaan

ontdekkingshuis yoga sint-kruis brugge polderhoeklaan

Het Ontdekkingshuis is een oase in de Polderhoeklaan waar je veel aspecten en talenten van jezelf kunt ontwikkelen. Alle activiteiten dienen om je dichter bij je authenticiteit te brengen. Yoga helpt om soepeler en ontspannender te worden. Muziekexpressie stimuleert je creativiteit en meditatie brengt diepe rust. Authentiek leven genereert nieuwe vitale energie en inspiratie en dat werkt positief op je gezondheid en je levenskwaliteit.

Alweer buur op streetview


Er is een nieuwe versie van streetview: je kan de oude foto's blijven bekijken (door in de linkerbovenhoek te klikken - zie rode pijl in afbeelding rechts hiernaast), maar normaal krijg je vanaf nu de foto's uit september 2013 te zien.

Speciaal voor deze versie is dat ook deze keer opnieuw straatbewoners te zien zijn. Kijk maar eens hieronder:

Blauw kasteel en Van Zuylen


Vorig weekend was er tentoonstelling bij de werkgroep Heemkunde van Sint-Kruis ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van de bouw van het appartementsgebouw Park van Zuylen op het historische Blauw-Kasteeldomein.. Veel buurtbewoners gingen een kijkje nemen in het lokaal in de Moerkerksesteenweg waar Rita Bossuyt en Pol Declercq uitleg gaven over de verzorging van TBC-patiënten in Park Van Zuylen, maar op vraag ook de geschiedenis van het Blauw Kasteeldomein indook. Hiernaast zie je Rita Bossuyt bij hun tentoonstelling.

Zulle als familienaam

In sommige landen blijkt Zulle ook voor te komen als familienaam! Via LinkedIn vonden we bv. bewoners van Kroatië en Argentinië met de familienaam Zulle.

Cruushove krijgt nieuwe directeur

(bron: Brugs Handelsblad * 22 augustus 2014)
Meer lezen over Cruushove doe je hier.

Langestraat moet vanaf maandag 1 september opnieuw open zijn voor het verkeer. Nu is die dicht vanaf de Rodestraat (=ongeveer halfweg) richting stad.

►In de brief van de stad die vandaag donderdag in de bus zat, staat:
"In de periode van 25 augustus - 29 augustus a.s. is de Polderstraat, tussen de Aardenburgseweg en het Zuidervaartje in beide richtingen voor het verkeer onderbroken. Het verkeer volgt plaatselijk een omleiding."

►Het plan van de werken (volledig in pdf) vind je hier.

►Naar aanleiding van protest van de aanpalende bewoners is beslist om geen plateau aan te brengen in de Polderstraat ter hoogte van de
doodlopende zijstraat Polderstraat
. De fietscomfortstrook loopt in de Polderstraat dan gewoon verder over de aansluiting waar aanvankelijk een plateau was voorzien.


Gesloopt

afbraak postkantoor sint-kruis 2014

foto boven: tijdens de afbraakwerken (foto van 21 augustus 2014
foto midden boven: post in juni 2009 (toen nog in werking)
foto midden onder: post in juni 2013 (niet weer in werking)
foto onder: het nieuwe gebouw dat er zal gebouwd worden

De sloop van het oude postgebouw (klik IN de foto om groot te zien!) in de Wagenmakersstraat in Sint-Kruis is gestart. Het oude postgebouw stond al enige tijd leeg na het sluiten van het kantoor en de verhuis van het uitreikingskantoor naar het Waggelwater. Op de plaats van het gebouw komt binnenkort ‘Residentie De Oude Post’, een groot woonproject met 16 appartementen en 22 parkeerplaatsen. De goedkoopste twee appartementen hebben één slaapkamer, vijf hebben drie slaapkamers en de rest heeft twee slaapkamers.

Tentoonstelling 'Blauw Kasteel'

"500 jaar geschiedenis 't Blaeuwe Casteel of Blauw Huys"
zaterdag en zondag 23 & 24  augustus 2014 in  "De Zorge", Moerkerkse Steenweg 194 Sint-Kruis gratis  toegang,  telkens van  10-12u en 14-18

ERFGOEDWANDELING (gratis)

woensdag 27 augustus 2014 : om 15u  én om 18u  (max. 20 pers)
o.l.v. van Rita Bossuyt, Brugse Gidsenkring
start :  aan de huidige Résidentie, kant Boogschutterslaan. Er wordt gewandeld over het wandelpad Gulden kamer (oa. uniek bezoek aan zwanenvijver en prieeltje in de  Sint-Sebastiaansgilde) tot  W.Z.C. van Zuylen waar in de vernieuwde cafetaria en tuin koffie en pannekoeken geserveerd worden.

Inschrijven noodzakelijk (vóór 25 augustus) op  tel. 050.36 39 01 - Email : christine_verhelst@yahoo.com

Leen in de krant

Leen (uit nummer 1 - links vooraan op de foto) werd door Zilleghem Folk gevraagd om de dansinitiatie te doen voor Te Fête, een West-Vlaamse folkgroep. Leen geeft zo'n initiaties wel eens vaker voor haar eigen groep: Ol da Folk. Een foto van haar initiatie in Zillegem werd gebruikt door Het Brugs Handelsblad, om een artikel te illustreren van Zilleghem Folk, wat eind juli doorging in Zillegem.

►tips► Last van muggen? Wat helpt en wat niet? Lees hier hoe je muggen voorkomt of bestrijdt.
►weetje►In de Engelendalelaan in Sint-Kruis woort de bekende duivenkweker Maurice Matteeuws. Hij kweekt duiven op professioneel niveau. Lees hier meer

Zullezitter

Weetje: er bestaat ook zoiets als de Zullezitter-feesten: in Schorisse Maarkedal spelen enkele bands op 6 en 7 september 2014. De Zullezitter is dan weer een beeld in dezelfde gemeente, dat in 2009  geplaatst werd. Lees hier het hele verhaal:

De Zullezitter kwam tot stand dankzij de leden van het feestcomité Wij Heeren van Schoorisse in samenwerking met enkele dorpsbewoners en leden van de Maarkedalse school. Zullezitter is een lapnaam die iedereen daar kent. Ook het feestcomité had vroeger de naam: De Zullezitter. De Zullezitter kwam er naar aanleiding van de wijding van de vernieuwde dorpskern. De naam was vlug gevonden, het ontwerp zeker niet. Er kwamen nogal wat schetsen aan te pas. Veel inwoners van de gemeente hebben hun zeg gehad in hoe de zullezitter er zou uitzien. Of het nu kunst is of niet, kan elk maar voor zichelf uitmaken.

Op deze foto is de Zullezitter gedeeltelijk te zien, uiterst links op de foto van het heringerichte dorpplein van Schoorisse Maarkedal.

Brugsche Poorterstocht passeert in de straat

De frisse stappers brugge wandelclub

Zondag 27 juli 2014 werd in Ontmoetingscentrum Rustenhove in Assebroek gestart voor de 26ste Brugsche Poorterstocht (keuze tussen 6-12-16-23 km), een organisatie van De Frisse Stappers Brugge. Via een bosrijk parcours doorheen het Paalbos, Ryckevelde en Veltembos en kwam de tocht via vele paadjes ook voorbij in de Spijkerswegel en de Spijkersdreef.

Hendrik


... een foto van bijna 4 jaar geleden, uit 2010. Een bekende straatbewoner toen nog, in september 2010.

Bemerk ook de oude hofstede op de achtergrond.

Meer foto's van Hendrik vind je hier.

toen was de Zulle er nog...

een pas ontdekte oude foto, toen nog met zulle...(foto: 12/9/2010)

zomertip► Wil je er even tussenuit? Ga dan eens kijken naar de voetgangersbrug rond de Smedenpoort. De dubbele voetgangersbrug is in de prijzen gevallen op de Footbridge conference in Londen. Daar verkoos men de brug als mooiste in de categorie van de kleine exemplaren (tot 30 meter). De voetgangersbrug, ontworpen door architectenbureau Ney & Partners, werd geopend in 2012 en kostte 1 miljoen euro.

Tussen 8 en 9Knap werk van de provincie! Woensdagmiddag belde ik naar Westtoer om te zeggen dat veel fietsers hopeloos op zoek waren welke kant ze op moesten op het kruispunt van Ploderstraat en Aardenburgseweg. De weg is immers terug in orde maar de borden ontbreken nog.

De borden liggen ergens aan de kant in de Polderstraat (foto rechts, boven). De wegenwerkers moeten dat immers niet doen, maar een andere dienst moet dat komen fixen.

 

 

Maar omdat zoveel fietsers hopeloos zochten welke kant ze uit moesten, belde ik gisterenmiddag woensdag naar Westtoer om het probleem te melden. Toen ik hier vanavond, donderdag 17/7 terug thuis kwam, bleken alle fietsbordjes terug op (nieuwe) paaltjes te staan (foto rechts, onder).

Puik werk: heel erg leuk voor die vele tientallen fietsers die de weg zoeken van 8 naar 9, of omgekeerd.

Antoon brengt je in vervoering

Wie de weg niet meer weet naar het Warrenplein, kan dezer dagen instappen bij Antoon, vooraan in de camion. Hij brengt je met een glimlach ter plaatse... of dat is toch hoe wij dit bordje begrijpen..

Wie weet dit?

In het verslag van de gemeenteraad van Brugge op 25 maart 2014 staat deze tekst (zie punt 37):

"Onroerend patrimonium - aankoop gronden Aardenburgseweg.
Aankoop van diverse percelen grond gelegen te Brugge (Sint-Kruis), Aardenburgseweg en Broek,
als volgt:
1. een perceel grond met een oppervlakte van 5.144 m², gelegen Broek en bekend bij het
kadaster te Brugge, in de 18e afdeling, sectie B, perceelnummer 0452 E 2.
2. diverse percelen grond, met een totale oppervlakte van 16.649 m², gelegen Aardenburgseweg
en bekend bij het kadaster te Brugge in de 18e afdeling, sectie B, met perceelnummers 0460 M
(142 m²), 0460 N (16.041 m²), 0460 K (466 m²)."

Wie weet waar dit is én wat dit is? Mailen maar!

Ook Welvaartstraat Sint-Kruis vierde feest

welvaartstraat sint-kruis brugge

artikel in Brugs Handelsblad * 11 juli 2014 / Nog een buurtchequecomité van Sint-Kruis (meer buurtchequecomités vind je hier)

Licht in de straat

Er komt terug licht op het eerste kruispunt van de Aardenburgseweg: dinsdag 15 juli 2014 werd de paal terug gezet. Ondertussen werd ook de grasberm kort gehouden in de straat: niet meer door giftige stoffen te sproeien, maar door wegbranden met vuur.

Waar?


Waar zie je dit jaartal (net niet) in onze straat?

Uitwijken in Sint-Kruis

Van 14 tot en met 18 juli trekt het Spaanse gezelschap Leandre & La Tal naar vijf Brugse wijken. Op woensdag 16 juli om 19u brengen ze de voorstelling ‘Démodés’, in de Karel Van Manderstraat, op het pleintje voor de kerk. ‘Démodés’ vertelt het verhaal van drie clowns die na hun ontslag uit het circus doelloos rondzwerven. Ze zijn verbannen door een veranderende wereld. Stilaan krijgen we de ware karakters achter de rode neus te zien. Een tragisch komische voorstelling over het einde van enkele komieken, verteld in een klassieke clowntaal.

Damme probeert volk te lokken


In het centrum van Damme is het kunstfestival gestart onder de noemer ‘Hervonden Tijd’. Het loopt tot en met zondag 14 september, Open Monumentendag. Damme wil meer volk lokken naar het Uilenspiegelstadje en koos voor een evenement van lange duur met een tentoonstelling in het Sint-Janshospitaal, in het leegstaande gebouw van het rusthuis en in de Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk. Verder zijn er workshops en concerten met koekjes en koffie op zondagnamiddag voor de muziekliefhebbers.


Antoon wijdt de parkeerstrook voor zijn deur in (foto onder). Warrenplein is NIET meer bereikbaar via Nieuwland: het paaltje staat er terug bij de Spiegel. Omrijden via Gemeneweideweg-Noord, Bisschopsdreef, rotonde, Boogschutterslaan en Pastorieweg is noodzakelijk.

Fietstocht Maerlantroute zondag 6 juli

Hier vind je meer foto's van de Maerlantfietsroute

25 jaar in 2014

In het Brugs Handelsblad van 27 juni 2014 stond dit artikel (met bovenstaande foto) over hun 25-jaar actief zijn:

FOS De Boekaniers, actief in de stedelijke jeugdlokalen op de site Gulden Kamer in Sint-Kruis, had vorige week zaterdag iets te vieren. Hun 'zeehondenwerking' voor kinderen tussen 5,5 en 8 jaar bestond 25 jaar. Deze werking is gestart in het jaar 1988 toen de zeehonden- en de welpen-tak ontdubbeld werden. De leden zijn gemakkelijk te herkennen aan hun blauwwitte scoutsdas. Het jubileum werd zaterdag gevierd met een toffe spel- en opdrachtennamiddag, een jacht op de schat en een receptie waarbij enkele oud 'zeehonden', intussen prille dertigers, aanwezig waren om nog wat anekdotes op te halen uit hun tijd bij De Boekaniers. (SR-foto F P)

Spijkerbier: bier uit onze Aardenburgseweg !

Onze straat heeft nu ook zijn eigen bier. Hoeve De Spijker zorgt voor het Spijkerbier. Voorlopig alleen te koop in de hoeve zelf. Een product van de Haeckse brouwers... Spijker blond is het traditioneel huisbier van Hoeve De Spijker.  Het wordt gebrouwen door de Haeckse brouwers in brouwerij Gulden Spoor te Gullegem. Het is een volmout bier dat 3 soorten mout en 3 soorten hop bevat. De fruitige neus en smaak komen vooral van de gebruikte hoppen en kruiden.  Alcohol : 6,2%  Vol. Verkrijgbaar per 6 pack geschenkverpakking van 6x33cl fles of  5x33cl + glas en unieke flesopener of in een 12 pack. Iets om snel nog te halen tegen zaterdagavond?

Op de Spijkerbier-website lees je meer...

Sociale woningen

Brugge bouwt een nieuw woonproject aan de Zagersweg in Sint-Pieters. Dat is ongeveer aan het einde van de Gemeneweideweg-Noord, maar dan net over de Damse vaart. Daar kunnen 53 sociale huur- en sociale koopwoningen gerealiseerd worden. Het gaat om een project van de sociale huisvestingmaatschappij Vivendo. Elke woning zal bestaan uit een open leefruimte met keuken en berging, één tot drie aparte slaapkamers en een badkamer. Dit type woning werd bewust compact gehouden en vindt aansluiting bij het centrale verharde middenplein en een grote aaneengesloten groenzone. Deze open ruimtes moeten de sociale ontmoeting in de wijk ondersteunen, stimuleren en versterken. Er komen ook 95 parkeerplaatsen, onder meer in een ondergrondse parking. 

Google niet thuis bij ons...

...of is het een medewerker van Delhaize die bij het invoeren van de gegevens op Google Maps een foutje gemaakt heeft? Soit, het is zowieso grappig om Delhaize te zien staan op de (vernieuwde) rotonde bij de kerk. Of zou er een besparing in  zicht zijn en verhuizen ze binnenkort naar een véééééél kleinere ruimte?? Bekijk het hier zelf... Bij nader inzoomen blijkt ook Pizzahut en Omega Consulting een vestiging te hebben op de rotonde...

Delhaize bij de kerk van sint-kruis?

Voetbalkunstjes

Als voorbreiding op de voetbalgekte van morgen, kun je hier alvast even genieten van een portie voetbal-gekte. 32 ongelooflijke trappen, die telkens een ongelooflijk doel bereiken. En je hoeft zelfs helemaal geen voetbalgek te zijn! Zie maar...

Dochter van ...

Vrijdag in het Brugs Handelsblad: Kim Marlier (dochter van ... Roger) als lid van de ouderraad van Mozaïek. Jasper en Ilke zitten in Mozaïek want d’as heel dicht bij de Delaplacestraat waar Kim woont.

Aanvulling: niet op de foto, maar ook lid van het oudercomité Mozaiek : Niek Van Poucke als penningmeester en Nathalie Piert als afgevaardigde ouder in de schoolraad. En die wonen zelfs IN onze straat!

kim marlier ouderrraad mozaiek sint-kruis

Lees hier de Aardenburgseweg-berichten van het late voorjaar 2014
Lees hier de Aardenburgseweg-berichten van het vroege voorjaar 2014

Of ga nog verder terug en lees alle korte berichten van 2013:
winter 2013 * herfst 2013 * zomer 2013 * lente 2013 
(let wel: dit zijn blogs/dagboeken: je ziet eerst de recentste berichten en geleidelijk lees je oudere berichten als je naar onder scollt op elke pagina)