Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Nu ook apotheker in onze straat...

Google weet hier te melden dat er nu ook een apotheek is in de Aardenburgseweg!

Vier de zomer

zomer streetart

Verjaardagsfeest in Warren

Zateradg 27 juni: mooi weer voor het verjaardagsfeestje in Warren in de Polderstraat. De eerste bezoekers worden afgezet.

Yoga in de buurt

Het duo San Snauwaert en Eline Vanoutrive nemen u mee naar een idyllische locatie waar u wordt getrakteerd op een lesje Yoga. Afspraak om 10u in 't Vrije, Zuidervaatje 3 op zondag 28 juni.

Damme Classic

Op 4 juli is er weer Damme-classic. De blauwe zaalhoeve is weer het centrale punt waar alle activiteiten zich concentreren. Als smaakmakertje kun je alvast dit mooie filmpje bekijken van de editie vorig jaar, beelden die wellicht met een drone gemaakt werden... spectaculair:

Ruiterroute in de buurt

Tussen Brugge, Damme en Sluis is een nieuwe ruiter- en menroute uitgestippeld en bewegwijzerd. Je ziet de bordjes staan in de Polderstraat (zie foto hieronder). De route is 35km lang en passeert forten (vb Fort van Beieren, Verbrand Fort,...), vandaar ook de naam: Fortenroute. Hieronder zie je waar de route in onze buurt passeert. Als je op het stukje kaart hieronder klikt, zie je meteen de volledige kaart van de tocht:

menroute fortentocht brugge damme sluis

Zulle nu ook in Gent

zulle wondelgem

Het kon niet uitblijven: Brugge die een Zulle heeft en Gent niet? Neen, dat konden die stroppendragers niet verkroppen. En dus sedert enkele dagen hebben ze nu ook hun eigen 'Zulle': veel groter, veel stoerder én anders van invulling....

Op vrijdag 12 juni 2015 om 17 uur werd ‘de Zulle’ officieel geopend. Het nieuw polyvalent gebouw is gelegen aan Botestraat 98, 9032 Gent-Wondelgem.

‘De Zulle’ is het vijfde polyvalent gebouw dat het Gentse stadsbestuur verwezenlijkt. Het gebouw beschikt over twee ruimtes met een capaciteit van 400 en 140 personen en twee akoestisch geïsoleerde repetitieruimtes. 

►Kort►Het Radio1-programma 'Bar du Matin' waarover hieronder sprake, dat vorige zondag te gast was op de Triënnale, kun je hier herbeluisteren.

►Kort►Bij zo'n bericht als hierboven schrikken wij even op, maar bij nader toezien niet meer... Wij wonen wel in de Aardenburgseweg in Sint-Kruis, maar hier gaat het wel degelijk over onze Nederlandse vrienden, met dezelfde 2 plaatsnamen!

►Kort►'Bar du matin' (het zondagmorgen programma op VRT-radio 1) komt naar Triënnale Brugge. NU zondag 14 juni aan de Spaanse Pakhuizen. Vanaf 7u ontvangt Annemie Tweepenninckx een hele reeks gasten op het terras van het URB EGG-café. De inschrijving voor de live-uitzending is afgesloten, maar je kan natuurlijk ook live luisteren via je radio!

Stad van de toekomst

De leerlingen uit de eerste graad van de Stedelijke Academie (KSO) gingen aan de slag met het thema van de Triënnale Brugge. Ze dachten na over de stad van de toekomst. De 13 maquettes die daaruit voortkwamen worden nu tentoongesteld in de uitleenzaal van de hoofdbibliotheek. Hieronder een beeld van enkele werken die momenteel te zien zijn:

huizen triënnale brugge bibliotheek

Kunsttentoonstelling Mozaiek

Vorige zaterdag 6 juni hield Mozaiek een kunsttentoonstelling nav van hun opendeurdag. Er waren verschillende werken te zien, geïnspireerd door kunstenaars als Giacometti, Raveel, Jackson Pollock enz. Hieronder twee sfeerbeelden van werken die te zien waren in de Bisschopsdreef:

mozaïek school sint-kruis mozaïek school sint-kruis brugge

Japanse duizendknoop

Japanse duizendknoop wordt steeds meer een probleem. Je hoort hier waarom:

►Kort► Chocoladekunst op Burg krijgt vernislaagje. Lees hier...

Bibliotheek De Zorge Sint-Kruis


Op zaterdag 13 juni kunnen jonge kinderen terecht in Bibliotheek De Zorge voor "Kooksprookjes", een verhaal in de reeks 'Tussen d'oortjes', wat een verzamelnaam is voor de voorleessessies en workshops die de bibliotheek organiseert voor kinderen. Ze vertrekken steeds van een boek of een verhaal dat tussen de oortjes blijft hangen en gaan daarna creatief aan de slag. Inschrijven vooraf voor Kooksprookjes kan hier.

Triënnale-bezoek

 
zulle triennale brugge

Op zaterdag 6 juni 2015 brachten we samen met 16 straat- of buurtbewoners een bezoekje aan de Triënnale in Brugge. Een erg vlotte, gedreven en gemotiveerde gids nam ons op sleeptouw. Dat tot tevredenheid van alle ochtendwandelaars-kunstliefhebbers. Hier enkele beelden van de gids en de groep Zullenaars.

Bekijk hier nog enkele korte filmpjes over het drijvende ponton aan de Carmersbrug.

 
 

Op stap langs de kunstwerken

aardenburgseweg triennale brugge 2015
 

Onverwachte straatbewoner...

Tijdens onze wandeling zagen we enkele speciale gasten op onze tocht. Op de Burg werd een belangrijke Chinees ontvangen, langs de Potterierei bleek buurtbewoner Robert Timmerman bezig met zijn aardappelen aan de man/*vrouw te brengen....(foto onder)

robert timmerman potterierei brugge

Atelier Bow Wow in Brugge

Een stukje uit de Canvasconnectie waarin Atelier Bow Wow toelichting geeft bij hun werk bij de Carmersbrug: Canal Swimmer's Club:

►Kort►Ook in Sint-Kruis sloegen de BMW-dieven toe. Een auto uit de Akkerstraat verdween, net als 4 andere die de laatste maanden ook verdwenen in de omgeving van Brugge. Voorlopig geen spoor van de daders. Meer in Het Nieuwsblad en HLN.

Kaart uit periode 1890-1900

Dankzij de bereidwillige hulp van Pol Declercq van Heemkunde Sint-Kruis kregen we terug wat meer inzicht in onze buurt, in de periode omstreeks 1900. In het archief van de heemkring zit namelijk onderstaande kaart. Zij hebben een originele kaart en een kalk. Op die kalk staat vermeld KOO Br. Kaartboek 38 Sint-Kruis. Pol vertelt: "Ik denk dat ze komt uit het OCMW-archief Stad Brugge en dat de onbekende schenker erop heeft genoteerd "K"ommissie van Openbare Onderstand. Ik heb geen idee van de reden van ontstaan en hoe we ervan in bezit raakten. Ik ga wel eens navraag doen bij het OCMW."

Klik IN de kaart hieronder om ze flink wat groter te bekijken.

kaart sint-kruis broek 1890 brugge
 

We zien op deze kaart de gronden en gebouwen gelegen tussen de Noorderen Bruggeweg of de huidige Aardenburgseweg (=de rode streep op de kaart!), de weg van Brugge naar Damme (=Polderstraat), de Gemeene Weedestraat en de Spijckersweg en helemaal bovenaan deUitlossingsvaart van het Zuyden (Zuidervaartje) en daaraan palend de Eede. We zien ten zuiden van de Aardenburgseweg het Rooigemkasteel van Graaf Visart de Bocarmé.  Op het kruispunt van de Gemeneweidestraat en de Spijkersweg de hoeve de Rode Poort en het Kasteel van Karel Stroo, later Vander Haghen (heer van Lembeke OVL), en op het ogenblik van de kaart de weduwe (douarière) Alexander vander Fosse. Het kasteel stond ongeveer waar nu Robert Timmerman woont. Uiterst rechts zien we Nieuwenhove (Jezuitengoed) toen eigendom van Charles De Langhe.

Wanneer  de kaart werd opgemaakt weten we niet exact, maar ze zou moeten dateren van ongeveer 1890-1900 zijn.

Eerste afspraken Belgiek


Gisteren werd het eerste startschot voor de Belgiek gegeven: het Bisschopsdreef-straatcomité, het comité van de Oude Hoogweg en het Zulle-straatcomité zaten dinsdag 2 juni samen met Stef van de Belgiek. We probeerden de vier partijen op elkaar af te stemmen, probeerden een plaats te vinden voor de grote tent ergens in de buurt en deden een eerste zet naar een programma

We houden je in elk geval op de hoogte.

Nieuw fietspad in Assebroek

Er is een ontwerp klaar om een nieuw fietspad aan te leggen door het natuurgebied Gemeneweidebeek in Assebroek. Het pad moet de Lindelaan, de Zomerstraat en deVossensteert verbinden tot aan de Zuiderakker en Hoeve Hangerijn. Het fietspad zou 1,1 kilometer lang worden. Het pad moet als alternatief dienen voor de heel gevaarlijke Vossensteert. (bron: Het Nieuwsblad - 1/6/2015 + eigen kaartje)

fietspad gemene weidebeek assebroek

Foto's ontbijt januari nu ook online !

Eerder kon je hier al de grote tafelfoto van het ontbijt bekijken, maar nu zijn ook wat foto's van het ontbijt te zien. Wil je meer foto's zien? Kijk dan hier.

 

Kies hieronder op de maand-knop om het Zulle-Aardenburgseweg-nieuws van een andere maand te lezen: