Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Vanavond: voordracht kwezeltjes


Al van in het prille begin van het christendom, kozen vrouwen - en mannen- er bewust voor om ongehuwd te blijven en hun leven in dienst te stellen van God, zonder daarvoor in een klooster te treden. Michel Nuyttens, auteur van het boek 'Kwezeltjes dansen niet' geeft deze avond een lezing over kwezels. Ook vandaag leven er nog zo'n dertig kwezels in ons land, die een intens geestelijk leven leiden buiten de kloostermuren.

Wanneer    Maandag 26/10/15 om 20:00
Waar    CM-regiokantoor, Moerkerkse Steenweg 118, 8310 Sint-Kruis

Winteruur

winteruur - Matt Harrison Clough

Dit weekend duiken we helemaal de winter in: een uur vroeger donker. De gordijnen kunnen iets vroeger dicht, om te genieten van de huiselijke gezelligheid.

 


William Willett was aannemer. In 1907 publiceerde hij het pamflet "The Waste of Daylight", waarin hij voorstelde in april de klok 80 minuten vooruit te zetten en in september weer terug, om zo 's avonds langer van het daglicht gebruik te kunnen maken. In 1908 kreeg hij in het Britse parlement steun voor zijn idee, maar Willett maakte het niet meer mee dat de zomertijd gebruikt werd. Pas een jaar na zijn dood werd de zomertijd ingevoerd. 

Ga je mee naar de film?

Op zondag 15 november kun je een eerste keer mee naar de film in Lumiére om 20u. Heel erg grappige film, die ik zelf zag. Een echte aanrader. Inschrijven vooraf is wél noodzakelijk, 3 euro per persoon! Lees hier het verhaal. Bekijk hier al de trailer:

De tweede film voor 2015 is een Belgische film: Brabanconne. Hou zondag 13 december vrij om 20u voor Brabanconne. 3 euro per persoon. Lees hier het verhaal van de film. Bekijk hier de trailer alvast:

(bron: De Morgen - 21 oktober 2015)

Dialect uit Sint-Kruis Brugge

In de loop van de jaren 60 en 70 werden door de Universiteit van Gent 783 geluidsfragmenten met het dialect uit 550 plaatsen in Vlaanderen vastgelegd. Al deze opnames zijn nu samengebracht in het Dialectloket. Ook benieuwd naar een stukje dialect uit Sint-Kruis? Zoek op de kaart naar Sint-Kruis,,,

Hier zie je het volledig uitgeschreven stukje over Sint-Kruis,

dialectkaart sint-kruis brugge

Blues - improvisatie

Ook Paul Van Maele, straatbewoner uit de Aardenburgseweg, en kompaan Nicolas Cherlet leverden een bijdrage aan de muzikale ochtend die de drie parallelle straten Aardenburgseweg, Bisschopsdreef en Oude Hoogweg uit Sint-Kruis op zondag 11 oktober 2015 brachten nav. de passage van de Belgiek in de buurt. Alle drie zijn het buurtcomités en ze werkten samen één programma uit voor de speciale gelegenheid.

Hier nu al de tekst van het Zullelied én de uitvoering van het lied door de Zullebewoners op zondag 11 oktober 2015 nav De Belgiek-passage in de Aardenburgseweg in Sint-Kruis.

Adele - First love -cover in De Belgiek

Twee jongeren uit de Bisschopsdreef Toon Declerck (zoon van Sylvie) met gitaar en Lisa Maene (zang) brengen First Love van Adele, deze morgen op ons Belgiek-podium....De tekst van First love vind je hier.

Zondagnamiddag

belgiek sint-kruis zondag

Ambrazar in de Belgiek op vrijdag

... op vrijdagavond: fans van Ambrazar, comités die volgend jaar de Belgiek willen, nieuwsgierige buren, vaste Belgiek-klanten,....allen waren ze op post!

ambrazar belgiek sint-kruis 2015 ambrazar sint-kruis 2015 ambrazar belgiek sint-kruis 2015

We zijn OPEN...!

Ambrazar

De barman staat klaar... De band heeft net de laatste noten ingespeeld... De eerste mensen komen er aan.... Het Belgiek-weekend start NU 
Iedereen hartelijk welkom: buurtbewoners, toevallige passant of geïnteresseerde Bruggeling.

Ambrazar   ►►►►►


Veel interesse bij de opbouw! Fernand Tamsin, 88-jarige medestichter van het Oude Hogeweg-comité, kwam in de late namiddag even kijken. Ook Lieve uit de Aardenburgseweg nam een kijkje. Verder komt nu en dan iemand tot voorzichtig aan de deur van het wonderlijke paleis...

Ken je deze buurtbewoners?

Neen? Kom dan in het weekend langs in de Belgiek! Daar zie je deze foto's in het groot (én 8 andere van mensen uit Sint-Kruis) en hoor je het hele verhaal...

Ook in de krant

In het Brugs Handelsblad van 9/10/2015 een vooraankondiging:

Dirk parkeert bij Belgiek

De Belgiek haalt het creatiefste bij onze buren naar boven... leuk om te zien! Dirk uit de Polderhoeklaan vond dat zijn retro-auto helemaal paste bij de Belgiek en reed daar al even heen, in alle stilte... Hij parkeerde en nam deze overheerlijke foto. Bedankt, Dirk!

Belgiek met retro-auto in Sint-Kruis Brugge

Wegwijs naar de Belgiek

Marcel leefde zich helemaal uit: een oud stuk zeil, speciaal rode plakband gehaald én je kan er niet naast kijken: de Belgiek staat vlakbij Nieuwland !

Belgiek is aangekomen

Voor wie écht niet kan wachten: passeer al even bij Nieuwland én daar staat hij al: badend in het volle zonlicht. Deze donderdagnamiddag werd de Belgiek geleverd en opgezet: je ziet Stef aan het werk op het dak. Het hele weekend staat de Belgiek klaar om jullie te ontvangen: aftrap op vrijdag om 19u. Programma zie je hieronder! Tot dan!

Belgiek brugge

Bekijk hier ook hoe zo'n tent wordt opgezet. Eigenlijk zijn ze er met 5 mensen 4 uur aan bezig, maar hier door ons samengevat in 10 seconden:

Belgiek nabij Nieuwland

In het weekend van 9-10-11 okober zal de Belgiek zijn Blijde Intrede maken in de buurt, vlabij de gebouwen van Nieuwland. We werkten samen met de comités van de Bisschopsdreef en de Oude Hoogweg om samen één weekendprogramma te maken voor de Belgiek.

belgiek brugge

Cantate: concert

cantate sint-kruis concert 50-jarig bestaan

GEBED AAN KAPEL ROSALIE LAMOTE

ZONDAG 4 OKTOBER 2015 OM 15 U:
GEBED en MARIA LIEDEREN AAN DE KAPEL VAN ROSALIE LAMOTE
Nadien is er koffie met koekjes
INFO bij : Pastoor Jef Quaghebeur tel, 050/354584 of bij A.DEMEYER-MAERTENS VREDESTRAAT 80 8310 ST-KRUIS TEL. 050/361718

Lees hier meer over de kapel...

Wandeling

Op zondag 4 oktober 2015 om 14u kun je begeleid wandelen doorheen het gevarieerde natuuraanbod in het domein Ryckevelde. Je krijgt een bloemlezing uit zes jaar Natuurplakboek, het online natuurtijdschrift van Natuurpunt Brugge, door Johan Opsomer. Breng zeker mee: loep en verrekijker. Verzamelen aan domein Ryckevelde, aan het kasteel Holleweg 8310 Sint-Kruis.

Golden Years fuif

golden years sint-kruis studio hall

Elk jaar een Golden Years-Fuif in Sint-Kruis. Ook nu weer: 17 oktober


Kies hieronder op de maand-knop om het Zulle-Aardenburgseweg-nieuws van een andere maand te lezen: