Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Bomen snoeien


Kristof Dombrecht over plattelandsgemeenschappen, lokale elites en ongelijkheid in het Vlaamse kustgebied 14de-16de eeuw. Vandaag maandag 29/02/16 om 20u in Cm-lokaal Sint-Kruis, Moerkerkse Steenweg 118, 8310 Sint-Kruis - Prijs 2 €

 


De Dampoortbrug II over het kanaal Gent-Oostende in Brugge is van maandag 29 februari tot en met vrijdag 4 maart dicht. Wanneer ook Dampoortbrug I opengedraaid is om schepen door te laten, worden de Warandebrug en de Kruispoortbruggen niet gedraaid.


Muziekatelier in basisschool Kantelberg. Kinderen vanaf het eerste leerjaar leren er op een speelse wijze musiceren met metallofoon en boomwhacker. Het atelier is onder begeleiding van juf Sara Breemersch. De muziekklas kun je leren kennen op de infodag op vrijdag 18 maart van 14 uur tot 19 uur.


Kort: Grond te koop Beukenlaan 37 8310 Sint-Kruis 2 834 m²
Half open bebouwing te koop Dampoortstraat 209, 8310 Sint-Kruis € 357.000 4 slpk
Huis vlakbij te koop: Warrenplein 1, 8310 Sint-Kruis 
Woning te koop in Sint-Kruis Moerkerksesteenweg voor € 155.000 met 2 slaapkamers

Joannes Lobberecht kaart

Op Lucas staat deze prachtige kaart van Joannes Lobberecht tot in zijn fijnste details te bekijken. Heerlijk ook voor wie meer info wil over de Paallanden, want de grenzen ervan zijn op deze kaart aangeduid!

 

Fragment

Uit de Joannes Lobberecht-kaart uit 1690 haalde ik wat details die relevant zijn voor onze directe omgeving:

lobberecht kaart sint-kruis detail
 

1 Aardenburgseweg

2 Kasteel Warren in de Polderstraat

3 De lijn die de Paallanden aangeeft

Zwart Huys, in de Polderstraat, aan de rand van de Paallanden

 

Centrum Sint-Kruis

Hieronder ook zicht op het centrum van Sint-Kruis Je kan zien dat de naam Aardenburgseweg hier genoteerd staat op de (huidige) Moerkerkse steenweg (nummer 1):

kaart lobberecht centrum sint-kruis
 

1 Aerden Burghschen

2 kerk van sint-kruis. Je ziet ook nog de namen van twee cafés in die buurt op de kaart: 't oliphant (later Gildenhuis) en 't Scottershof

3 pastorie in de Polderstraat


Kort: Appartement te huur langs Damse vaart in Sint-Kruis voor € 680 met 2 slaapkamers

Bovenstaande strook: Spijkerkasteeltuin op dit moment !


Te koop: Huis met 4 slks in de Leopold Debruynestraat 26 in Sint-Kruis

Aardenburgseweg februari 2016


Welke activiteiten zijn er in en omheen de Aardenburgseweg in Sint-Kruis Brugge? Zijn er werken aan de gang? Winkels die openen of sluiten in Sint-Kruis centrum? Je kan het hier elke dag opnieuw lezen!

 


Zulle-steen


Niek en Nathalie kregen de Zulle-steen tijdens het laatste zomerfeest. Ondertussen verhuisde de steen naar Lieve. Maar we kregen vandaag ook de foto's van de Zulle-steen toen die steen bij Niek en Nathelie thuis aan de voordeur stond (en dus niet zichtbaar vanop straat).

Vandaar nog even hiernaast op de foto. Meer foto's hier.

Hallenmoment 2016: ook wij waren er bij...

In het blok hieronder kun je al zien welke films we dit najaar met de straat kunnen gaan bekijken. Vooral erg veel volk, dinsdag laatst in de stadshallen waar de vele straatcomités terug konden gaan 'STARTEN' met de werking van het nieuwe brugsebuurtcheques-jaar. Later lees je hier nog meer, maar nu al twee mooie sfeerfoto's, gemaakt door Jurgen De Witte, vaste huisfotograaf van Bruggelokaal, en ondertussen ook al goed gekend in de straat van enkele sfeervolle reeksen foto's van belangrijke momenten in de Zulle-geschiedenis....

Bovenste foto: Johan geeft uitleg aan andere comités over Bruggelokaal.
Onderste foto: Dreefcomité en Zulle genieten van de optredens (en de Brugse zot).

bruggelokaal: Johan geeft uitleg aan brugsebuurtcheque-comités brugsebuurtcheques: zulle en dreefcomité genieten van de sfeer in de stadshallen brugge

Najaar terug filmtijd


Voor wie nieuwsgierig is welke films we terug met de straat gaan bekijken, hebben we al de trailers online gezet. Kijk maar hier: Cafe Derby, Cafard en Suite Française.

Daar lees je ook al een korte samenvatting van waarover de film precies gaat. Je betaalt slechts 3 euro per persoon/per film!

 

 


Te koop: huis met 3 slpk, 200 m² bewoonbare oppervlakte - Damse Vaart-Zuid 25 A Sint-Kruis


Fernand Decock

Fernand Decock (Brugge 4 december 1932 – Brugge-Sint-Kruis 21 februari 1965), een beloftevol en erg jong gestorven kunstenaar, woonde in de Aardenburgseweg. Hier zie je een afbeelding van zijn rouwprentjeIn 1963 schreef ALBERT VAN HOOGENBEMT een essay over Fernand Decock. Hij ontving in zijn korte loopbaan de Prijs van Rome in 1955, de onderscheiding van de Jeune Peinture Belge in 1960 en 1961 en de Prijs van Knokke voor schilderkunst in 1963.
Meer schilderijen van Fernand Decock kun je hier bekijken.
Bij heemkunde Sint-Kruis lees je een uitgebreid artikel over zijn vader Adolf Decock.

Fernand Decock kunstschilder

Kort: Daring Brugge hield in de topper tegen Dosko Sint-Kruis de drie punten thuis en is alleen leider in 4B.

Zulle naar Hallenmoment

Zoals elk jaar wordt rons deze tijd het startschot gegeven voor een nieuw jaar buurtcheques, nu al voor het twaalde jaar op rij. Dinsdag 16 februari komen buurtcomités uit alle hoeken en kanten van Brugge samen in de stadshallen. Enkele honderden mensen die weer kijken wat het aanbod is voor het nieuwe werkjaar. ook mensen van onze straat zullen er weer bij zijn. Later verneem je dan hier wat er in onze straat zal geörganisserd worden.

Te Koop: ruime halfopen bebouwing in de Driekoningenweg in Sint-Kruis.

Sneeuwklokjes bij broer Antoon

Aan de kruising van Spijkersdreef en Gemene-weideweg-Noord staan een hele vlakte sneeuwklokjes, als vroege aankondiging van de komende lente... Ga dat zien!

Brigitte

Brigitte eerder deze week op de boot, bij hun overtocht naar het MCC-project in Indië (terwijl ze een Tom&Jerry-strip leest...).

Bij grote werken horen grote machines..

Zo ook bij de werken in de Broekweg ihkv het Stevin-project.

Dosko op dreef...


Dosko Sint-Kruis, de club van voorzitter Filip Van Gheluwe, beleeft geweldige tijden. Dosko doet mee voor de titel en dat is heel lang geleden. De spanning stijgt. Er is weinig druk, want ze zijn al zeker van een plekje in de eindronde. Trainer Ronny Houben, die Dosko tot een stevig en knap voetballende ploeg maakte, is bijzonder in zijn nopjes. "We gaan voor de titel! Zeker nu we op kop staan, mag dat..."

Nieuws uit Indië

Roger en Brigitte stuurden ons wat foto's. Ik deel ze graag met jullie:

De kruiden worden een voor een geroosterd in de keuken van ons restaurant 'Rose Garden'. Hieronder twee foto's van het malen van de kruiden, nadat ze goed afgekoeld zijn...


Te Koop: half open bebouwing 3 slpk. Paradijsstraat 19, 8310 Sint-Kruis en  gerenoveerde woning Julius Delaplacestraat 149, 8310 Sint-Kruis - 3 slpk, 150 m² bewoonbare oppervlakte.

Muziek tamboer atelier

Een reeks van 5 toffe muziek sessies voor volwassenen met een verstandelijke of meervoudige beperking, met accent op beleving en expressie. Op donderdag van 14/01/16 tot 18/02/16 van 9:30 tot 12:00 in Hoeve Hangerijn, Gemeneweideweg Zuid 113, 8310 Sint-Kruis door Bart Merlevede Prijs: 50€ / enkel voor wie 18+ is.


Lente kondigt zich aan in Spijkerkasteel

Wandel zeker eens langs, want de voortuin van kasteel De Spijker langs de Aardenburgseweg in Sint-Kruis staat op zijn mooist, momenteel. Honderden bloeiende bloemen sieren de voortuin: erg mooi zicht dat rustgevend werkt. Ga dat zien!

lente spijkerkasteel sint-kruis aardenburgseweg 2016

Zulle-steen kijkt uit naar jou...

Tijdens het laatste Zulle-ontbijt aanvaardde Lieve de taak om de Zulle-steen eventjes te adopteren bij haar thuis. Ze gaf de steen een ereplekje aan haar raam dat op de straat uitkijkt. Neem gerust een kijkje of spring even bij Lieve binnen ... al is het maar om te zeggen hoe goed de steen daar wel staat!

zulle-steen aardenburgseweg bij lieve

Voorlezen in Bib Sint-Kruis


Bibliotheek De Zorge Moerkerkse Steenweg 190 Sint-Kruis organiseert een gezellig Tussen D'oortje voor kinderen van 7 tot 10 jaar. Deze keer staat het boekje Het geheim van de keel van de Nachtegaal in de kijker.

Tussen D'oortjes zijn voorleesmomentjes met muzische en creatieve activiteiten. Alles is volledig gratis maar vergeet niet vooraf in te schrijven. ZATERDAG 27 februari 2016 VAN 10u30 tot 11u30

Robin 2 ...

Vorige maand sierde een nieuwe Robin al deze website, vandaag opnieuw een andere Robin:
Cathy en Paul zijn grootouders geworden! Proficiat.

Nieuw hok voor hertjes?

Neen, dat is het niet...maar toen ik de gele brief zag hangen aan de inrit naar Nieuwland was dat het eerste wat bij me opkwam... Neen, het is veel 'gewoner': een aanvraag om afvalwater te lozen in openbare riolering en het plaatsen van 4 stookinstallaties... Ja, je merkt het: we houden je écht van alles op de hoogte!

bouwaanvraag spermalie internaat brugge

Boek over 't Zand

Brugge deelde vorige weekends een boek uit over 't Zand. Had je ook geen zin om daar buiten te gaan staan wachten? Wil je toch het boek inzien? Dan kan het hier, in een digitaal boek over 't Zand:

brugge: boek over 't Zand gratis downloaden

Te koop: villa en appartement in Sint-Kruis Male

You re mi fa ...

stanislas lahaut - you re mi fa

Helemaal in de sfeer van onze ontbijt-flashmob is dit werk van Stanislas Lahaut, een Gentse kunstenaar waarvan je hier nog meer werk kan bekijken. Lahaut maakt gebruik van kleine dingen, bijna onbelangrijke dingen, om de hedendaagse mens en zijn staat van onverschilligheid bovengronds te krijgen. Hij krijgt een feest aan de gang, maar onmiddellijk toont hij ook de dag erna.

STILTE VAN HET LICHT


Boekvoorstelling: ‘STILTE VAN HET LICHT.SCHOONHEID EN ONBEHAGEN IN DE KUNST’ van Joost Zwagerman door Joris Capenberghs, cultuurhistoricus. 

Op zondag 21 februari om 11u. Wie houdt van een lezing met beeldmateriaal waar de thema’s stilte, kunst en spiritualiteit aan bod komen is van harte welkom. De voordracht, in samenwerking met boekhandel De Ryghere en centrum Waerbeke, gaat door in de Stiltehoeve Waterhoek 2 Moerkerke Damme. 

Iedereen is welkom vanaf 10h30. Bijdrage 10 euro. Vooraf inschrijven is noodzakelijk omwille van de beperkte plaatsen. Tel. 050702100 of via stiltehoeve@bzn.be /website www.stiltehoeve.be

Fotoboeken zijn op komst...

Netjes gedrukt en eerstdaags bij je thuis geleverd: het fotoboek van 10 jaar Zulle, dat je bestelde op het Aardenburgseweg-ontbijt 2016.

Uitwijken op 3 februari

De week voor het winterfestival Wintervonken trekt Brugge Plus op wintertoer met Uitwijken. Het Belgische gezelschap Cirque Masala brengt de sfeervolle voorstelling Aurora Tornalis, waar vuur, muziek en dans centraal staan. De Uitwijkenbar opent om 19u, de voorstelling start om 19u30, duurt 30 min en is gratis.

Een steltloper, twee dansers, een vuurmeester en drie muzikanten brengen in Aurora Tornalis een 30 minuten durende voorstelling vol mystiek vuur en bezwerende Indisch geïnspireerde muziek.

Waar en wanneer ? Woensdag 3 februari 2016 om 19u30: Kerk Thomas van Kantelberg, Peellaertplein Male. Iedereen is van harte welkom.Kies hieronder op de maand-2016-knop om het Zulle-Aardenburgseweg-nieuws van een maand van VORIG JAAR te lezen: