Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

zomerfeest zulle

Woensdag ! 30 maart in de straat!

Wellicht kreeg je de brief ook in je brievenbus: de Sint-Kruise Wielervrienden organiseren een wielerwedstrijd op woensdag 30 MAART 2016, dit van 14.30 tot 17.30 uur. Het parcours: vertrek Moerkerkse Steenweg aan café * De Gasterie",rechtdoor Moerkerkse Steenweg volgen tot aan de Pijpeweg. Linksaf tot aan de Aardenburgseweg, linksaf tot Polderstraat, rechtdoor naar de Moerkerkse Steenweg, linksaf en terug naar de Pijpeweg.
Er worden 18 ronden afgelegd, aankomst is ter Moerkerkse Steenweg aan bakkerij Dereeper. Het verkeer dient altijd de rijrichting van de renners te volgen.Vragen?  Willems Gerard Schaakstraat 36 Sint- Kruis, tel: 050/360744

wielerwedstrijd jaren 30 sint-kruis

In beeldbankbrugge vonden we deze foto van een wielerwedstrijd in Sint-Kruis, ergens tussen 1933 en 1940 gemaakt door A. Brusselle. Het talrijk opgekomen publiek kijkt bij de eindmeet naar de koers, vooral mannen met hun strohoeden of petten op zijn van de partij. Centraal zittend op de eerste rij en leunend met de twee handen op zijn wandelstok en met bleke hoed op met donker lint : provinciegouverneur Hendrik Baels. Aan diens linkerzijde zien we Pier Janssens, burgemeester van Sint-Kruis.

Benoit en zijn tekeningen in Maalbeek


Benoît (van Innis) werd in 1960 in Brugge geboren. Hij bracht zijn jeugd door in de Polderstraat in Sint-Kruis. In december 1976 besliste hij zijn studies aan het Onze-Lieve-Vrouwcollege in Brugge voor bekeken te houden en naar de kunsthumaniora te gaan in Sint-Lukas in Gent. Hoewel zijn vader hem liever architect zag worden, constateerden de leerkrachten van Sint-Lukas al gauw dat Benoît van Innis een
schilder was. Met de schilderkunst ging er voor Benoît van Innis een wereld open. Ondertussen is hij internationaal gelauwerd en woont in Kuregem.

Benoit maakte een groot werk in het stadion waar Club en Cercle voetballen en vlaggen voor de stad maar is deze dagen vooral in het nieuws omwille van zijn reeks portretten en groepen gestileerde personages in het station Maalbeek in Brussel: acht portretten op de perrons en twee groepen personages in de lokettenzalen. De perronwanden, aan weerszijden van de sporen, zijn opgebouwd uit grote panelen in wit beton en metselblokken in vuurklei. Met deze materialen wordt het openbare en het stedelijke karakter van het metrostation benadrukt. In sommige van de vakken zijn de portretten van de hand van Benoît te bewonderen. Deze zwart gestileerde portretten zijn getekend op witte tegels. Het zijn anonieme gezichten zoals die van de metrogebruikers. Ze refereren ongetwijfeld naar het wachten van de reizigers op de metro. Het kunstwerk in de lokettenzalen geeft dan weer vooral beweging weer.

Je ziet één portret hiernaast, weliswaar met blauwe tranen toegevoegd: het is een beetje tot symbool van het verdriet na de aanslagen in Brussel geworden...

Knooppunten nu ook online

De kaart met de nieuwe knooppunten is nu ook (terug) online. Wij herbergen knooppunt 18 in de Aardenburgseweg, dat leidt naar 12 (kruising Zuidervaartje-Polderstraat) , 52 (Male) en 61 (Legeweg Vivenkapelle):

A11 in vogelvlucht

Bednet ook een stukje in onze straat

juf Lisa en haar klas

bron: Brug Handelsblad * 25 maart 2016 * juf Lisa is de dochter van Nancy

Waar kun je terecht...


Naar aanleiding van de vreselijke gebeurtenissen in Brussel kun je in Brugge terecht met je emoties bij totaal verschilende initiatieven:

  • Hart boven Hard houdt zaterdag 26 maart een Stille Wake op de Burg. Meer info hier... 
  • Ook bij Ingeborg kun je op vrijdag 25 maart terecht. Ook via live-streaming. Hier meer info... 
  • Verder is er ook het rouwregister, dat tot en met vrijdag 25 maart in het Stadhuis ligt. Het stadhuis is open van 9 tot 17 uur.

Boom geveld

boom geveld

Pierre stond al enkele jaren met een boom in de voortuin, die steeds minder bladeren (en leven) vertoonde. Hij kreeg een kapvergunning van de stad en op donderdag 24 maart was het zo ver: hij ging ten gronde. Hier enkele sfeerbeelden. Na het snoeien van de lindes ziet het begin van onze straat er wel heel erg bloot uit! Laat die lente maar vlug komen...

Brussel vandaag

12u: minuut stilte en klokken luiden

Agnes Varda en de patatten

Terwijl ik zondag op bezoek was in een tentoonstelling in het museum van Elsene, droomde ik even helemaal terug naar de Zulle en de Aardenburgseweg. Er was een tentoonstellling over Agnes Varda, geboren in Brussel, maar later vooral bekend geworden als Franse regisseur. Eén van haar films 'Les Glaneurs en la Glaneuze' gaat over mensen die overschotten oprapen, en die gebruiken om van te leven. Een actueel thema, nu... Bij die opnames merkte ze hoeveel aardappelen er wel bleven liggen op de velden, omdat ze een onregelmatige vorm hebben. Ze verzamelde die en keek wat er gebeurde: hoe ze scheuten kregen, verrimpelden, wegrotten. Ze maakte er een lange film over en die was te zien eerst te zien in Venetië, nu in het museum van Elsene, met veel andere warme herinneringen aan haar verleden. Het deed me even wegdromen naar Antoon, die ik zeker aangeraden zou hebben, om langs te gaan bij die warme tentoonstelling, waar aardappels op het podium liggen en een lichte geur verspreiden over het hele museum. Heerlijke en warme tento. Een aanrader.

Hieronder twee sfeerbeelden uit de tentoonstelling:
Een koppel bekijkt de film: een drieluik met kloppend aardappelhart in het midden
Een surrealistisch beeld, genomen in de buurt van Venetië

Guido Reybrouck Classic


Vorig weekend was het centrum van Damme weer eens afgesloten. Er was immers de interclub-wedstrijd voor mannelijke wielrenners genaamd de Guido Reybrouck Classic, een organisatie van wielerclub de Vredespurters uit Moerkerke. Meer info over deze wedstrijd vind je op hun GRclassic-website. Dit parcours werd zondag gereden door de nieuwelingen op hun tweedaagse.

Jasper Philipsen won, hier de volledige uitslag.


De winter mag eindelijk zijn biezen pakken. Zondag startte de lente officieel.

Dit is geschiedenis

franciscus kerk sint-kruis karel van manderstraat franciscus kerk sint-kruis karel van manderstraat

Misschien heb je er nog niet op gelet, maar de Karel Van Manderstraat is zijn iconisch gebouw aan het verliezen: de klokkentoten, meteen naast de kerk van Franciscus. Inderdaad: aangetast door betonrot na 50 jaar én nu er teveel kerken zijn, werd deze van zijn functie ontheven. De foto's hierboven, gemaakt bijna een jaar geleden, behoren nu al tot het geheugen...

Leukste uur van de dag?

Net na de ochtendkoffie of juist als de zon ondergaat: wanneer voel jij je het gelukkigst? De wetenschap heeft een mogelijk antwoord klaar. In een universitaire studie bij 20 landen, bleek het magische uur waarop we allemaal een glimlach zouden vertonen zeven uur 's avonds te zijn. Dat berekende Esther Guillaume. Ze baseerden zich hiervoor op gegevens van 20 landen, verspreid over 5 continenten waar in totaal 14 verschillende talen worden gesproken.

Om 19u zit bij velen de werkdag erop en zijn we klaar om onze tanden te zetten in een lekker avondmaal. We praten bij met onze familie, partner of huisgenoten, zijn ontspannen en maken de klik van werk naar vrije tijd

930 km fietsplezier

Het Fietsnetwerk Brugse Ommeland, dat is ruim 930 kilometer fietsplezier door bossen en polders, langs kastelen en kanalen met pittoreske dorpen en stadjes onderweg. Zoals je al eerder kon lezen, met nieuwe knooppuntnummers, ook in onze straat! Stippel zelf je fietsroute uit (hier ook online) en geniet van knooppunt tot knooppunt. De groen-witte bewegwijzering wijst je in twee richtingen de weg. Koop je de 4 kaarten van West-Vlaanderen in een box, dan betaal je 25 euro. Bestel je enkel de nieuwe fietsnetwerkkaart Brugse Ommeland (verzending vanaf 22/03/16), dan betaal je 8 euro. Ook in de betere boekhandel!

Aardenburgseweg maart 16

Welke activiteiten zijn er in en omheen de Aardenburgseweg St-Kruis? Zijn er werken aan de gang? Winkels die openen of sluiten in Sint-Kruis centrum? Je kan het hier elke dag lezen!


stevin project sint-kruis broekweg aardenburgseweg

Honderden vermalen woningen/gebouwen worden momenteel gestort om een (dienst?)weg te maken tussen Damse vaart en kruising Aardenburgseweg en Pijpeweg (en verder). Op de foto hierboven: de Stevin-project-werken die de Broekweg dwarsen, ter hoogte van Manège Hof ter Ede.
Lees hier meer over het Stevin-project. Klik in afbeelding om groter te maken.

Feest in Karel van Mander

Eén week na de Ronde van Vlaanderen rijden ze in de Karel Van Manderstraat hun eigen wedstrijd, weliswaar met plaatselijk talent én zonder winnaars! Klik op de folder hieronder als je het programma van de Charlemanders wilt lezen:

Nieuwe fietsroute-nummers !

Heeft het te maken met onze 10 jaar Zulle? Geen idee, maar sedert heel recent zijn de nummers waarnaar verwezen wordt op de fietsroute die door onze straat loopt gewijzigd. Vroeger zaten we tussen 8 en 9 (zie maar ons 10-jaar fotoboek!), nu kregen we 12 en 18 als verwijsnummers... Zullen we na 20 jaar Zulle-comité dan weer nummers krijgen, in de twintig? We willen het persé weten: daarom alleen al gaan we nog 10 jaar door...

Voor de fietsliefhebbers: vanaf 28 maart is het hele nieuwe fietsnetwerk West-Vlaanderen klaar! Alle oude bordjes worden vervangen en alle knooppunten worden hernummerd. Op het oude fietsnetwerk kan je niet meer fietsen en oude kaarten zijn niet meer bruikbaar.

Paaslelies

Bij Nancy aan B&B De Spycker, bij hoeveslagerij De Spycker en bij Chateau De Spijker. De lente lonkt nu écht. Het is nog wachten op Warren.

Vrijdag 11 maart werd Joris Devriendt, pa van comité-voorzitster An, begraven in Sint-Pieters. Hij werd geboren op 13 februari 1925 en werd 91 jaar. Onze oprechte deelneming vanuit het Zulle-comité.

De Bonte BazArt, J.Delaplacestraat 3A, 8310 Sint Kruis 
Open van maandag t.e.m vrijdag van 10u tot 16u

Typisch beeld in het achterste deel van de Aardenburgseweg, vandaag bij een eerste aankondiging van de lente: breeduit over de baan fietsen jongeren na schooltijd rustig terug naar huis, genietend van de eerste warmte...

Muziek in Moerkerke

Het hoeft niet altijd in Sint-Kruis te zijn! Als we een mooi aanbod zien staan in Moerkerke, dan zijn we ook zo verkocht! Drie broers die garant staan voor stomende folkmuziek! Opzwepende grooves, swingende melodieën, en een strak samenspel worden voor u life gemixt tot een cocktail genaamd Trio DhooreInstrumentale nieuwe folkmuziek uit Vlaanderen!
Johan en Mieke nodigen jullie uit op hun eerste huiskamerconcert op vrijdag 18 maart 2016 om 20uur. Er zijn 40 plaatsen beschikbaar dus reserveren is aangewezen. Inkom: 5 euro (gaat rechtstreeks naar de muzikanten). Welkom in onze muziekruimte Lieveberm 2 8340 Moerkerke 050/50.12.30

Therese en haar oom Antoine

Thérèse bezorgde deze mooie foto van haar oom. Die oom heeft immers een heel speciale band met onze omgeving. Dat ontdekte ze onlangs bij het doorploegen van oude kisten vol materiaal (waaronder veel foto's) van haar moeder... Daarover later meer. Maar nu eerst even gewoon genieten van zo'n mooie foto: Antoine Gruyaert (toen 24 jaar - geboren op 2 06 1905) x Walburga Hoste...Deze foto kreeg Therese van neef Hendrik Gruyaert. Bedankt Therese en Hendrik! Later meer over de band met onze buurt!

antoine gruyaert

8 maart 2016: Gelukkige vrouwendag!

Maar is dat wel zo? Anno 2016 zijn er namelijk meer dan ooit vrouwen op de vlucht. Op de vlucht voor oorlogsgeweld maar ook op de vlucht voor huiselijk geweld, voor de stress en zorgen op het werk en binnen het gezin en op de vlucht voor zichzelf, het eigen lichaam. Stad Brugge laat vier verhalen lezen van vrouwen: ga even langs en luister naar deze vier verontrustende verhalen... Hieronder ook wat vrolijke straatbeelden met vrouwen uit onze straat.

De Aardenburgseweg klaar voor herstelling: het asfalt is stuk door de overhangende boom. Onderaan deze pagina las je al over die boom.

Natuurlijke bloembak in de Aardenburgseweg, ter hoogte van De Spycker:

natuurlijke bloembak aardenburgseweg sint-kruis

Op woensdag 16 maart heropent bakkerij Dereeper haar deuren, na een zware brand eind 2015.

Terrasje doen? Vanaf 12 maart kan het weer!

Op zaterdag 12 maart mogen de Brugse horeca-uitbaters weer hun vaste terras-constructies opbouwen, om te eindigen op 15 november. In 2012 waren er nog 281 terrasuitbatingen, nu zijn er 343. Er waren dit jaar 97 tijdelijke winterterrassen in Brugge. Tijdschrift Elle selecteerde hier alvast zijn top-10-terrassen in Brugge (onderaan de pagina kies je een nummer).

Te huur: Half open bebouwing Geralaan 72, 8310 Sint-Kruis. Appartement (1°V.) met 2 slaapkamers en garage.

Damse vaart in 1953 en 2013

Bovenaan een foto van KIRK-IPA (1953), onderaan van streetview (2013):

Wonderwijs Sint-Kruis fietst

Vijf leerlingen van basisschool Wonderwijs uit Assebroek en Polderstraat Sint-Kruis, zijn maandag 29 februari 2016 vertrokken voor een fietstocht door heel Vlaanderen. Ze bezoeken in elke Vlaamse provincie een lagere school en leggen er hun plannen voor een duurzame wereld op tafel. Hier een foto bij de start in de Polderstraat Sint-Kruis (foto Benny Proot):

Ja, het is weer zo ver: enkele buren die lindes hebben in hun voortuin, spraken af om die vandaag te laten snoeien. Maar in 2009 gebeurde dat ook al eens. Toen maakten we er dit grappig (let op de versnelling na 45 seconden!)  filmpje van. Geniet nog even na, van dit 2 minuten durende filmpje, dat lange tijd verdwenen was:

Johan Boussauw

Johan Boussauw, kunstenaar en bewoner van de Doornhut, presenteert zijn nieuw boek en nodigt iedereen uit naar Damme. Klik op de afbeelding hieronder voor meer info:

kikkers johan boussauw sint-kruis

Yoga in Ontdekkingshuis

yoga ontdekkingshuis sint-kruis vrouwen in overgang

Yoga voor vrouwen in de overgang: proefles en beginnersreeks

• Don 22 maart van 20u15 - 21u15 > proefles
• Don 15 april van 20u15 - 21u15 > start nieuwe reeks

In deze nieuwe levensfase krijgen alle vrouwen te maken met schommelingen in de hormoonspiegel en een lichaam dat verandert. 
Regelmatig beoefenen van deze zachte yogavorm zorgt voor:
• toename van vitaliteit
• sterkere bekkenbodemspieren
• meer flexibiliteit in gewrichten en spieren
• meer evenwicht in de hormonenhuishouding
• innerlijke rust 

Lees verder of schrijf je hier in.

 


Kies hieronder op de maand-2016-knop om het Zulle-Aardenburgseweg-nieuws van een maand van VORIG JAAR te lezen: