Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Klik IN onderstaande foto én bekijk het panorama in Oostkerke.

panorama in oostkerke lente 2017

Weet je ook waar deze 2 panorama's gemaakt werden, op woensdag 29 maart? Klik IN de foto om groter te zien....?

Schapen langs Damse vaart

Opnieuw schapen langs de Dammse Vaart ...

Schapen langs Damse vaart

Puur Natuur in Damme

puur natuur damme

Op zoek naar (lente)bloei (2)

forsythia gemene weideweg noord sint-kruis warren sint-kruis 2017 magnolia aardenburgseweg

Te Koop in Sint-Kruis: verzameling Slijpers (!)Uiteindelijk werden 438 geraniums besteld! Met dank voor jullie interesse. Op zaterdag 22 april mag je ons verwachten met de plantjes die we gratis mogen ophalen in de stad. Tot dan!

Brugge grootste fietsstad bevestigt De Standaard

Dat Brugge een stad is met veel fietsende bewoners zie je elke dag om je heen. Ook veel bewoners uit onze Aardenburgseweg fietsen elke dag naar het werk, naar de stad om te winkelen...
Nu blijkt Brugge zowat de grootste fietstad te zijn van Vlaanderen. Lees het maar eens na in het artikel uit De Standaard vandaag. Je kan het hier lezen.


Tijdens het weekend van 25 en 26 maart 2017 schakelen we over naar het zomeruur. Deze omschakeling gebeurt in de nacht van zaterdag op zondag: om 2 u. 's nachts wordt de klok 60 minuten vooruitgezet en wordt het dus 3 u. Verlies van een uur.

Gele kanaries te koop in Sint-Kruis (15euro per stuk)


Kort nieuws uit Sint-Kruis Brugge

►Kinderboerderij Hoeve Hangerijn in Assebroek biedt vanaf deze lente huifkartochten aan. Serviceclub Innerwheel schonk de koets aan het OCMW, dat instaat voor de uitbating van de boerderij. Een Belgisch trekpaard trekt maximaal 8 personen de Assebroekse Meersen in. 

►De stad Brugge dooft in de nacht van zaterdag op zondag de verlichting van de monumenten tussen 20.30 en 21.30 uur. Aan Earth Hour doet Brugge al voor de negende keer mee.

►Op  het terrein van de Gulden Kamer komen er binnenkort vaste fitnesstoestellen in de open lucht die voor iedereen toegankelijk zullen zijn.

►Het wat verlaten kasteel Ryckevelde kreeg een nieuwe erfpachthouder.  Wellicht dezelfde mensen die nu ook al de Tom Pouce uitbaten. Die heeft verschillende plannen met het kasteel. hij wil er binnenkort feesten en bedrijfsevenementen organiseren. Bovendien wil hij op langere termijn ook vakantiewoningen en een cafetaria toevoegen.

De erfgoedpachter kreeg geen bijzondere bestemmingsbeperking, maar moest wel het onroerend goed volledig renoveren én zorgen voor publiek toegankelijk sanitair.

►Klinkende Kroegen trekt nu ook naar de deelgemeenten, onder de nieuwe naam WIJKlanken. Ook cafés uit Sint-Kruis kunnen zich kandidaat stellen: ze krijgen dan 450 euro subsidie en ondersteuning. Er zullen uit de kandidaturen een negental cafés gekozen worden , waar op dinsdagavond in de zomer een optreden zal zijn. Of Sint-kruis er ook bij zal zijn, zal later moeten blijken....

►Zaterdag 30 april viert buurtcomité Karel van Manderstraat zijn jaarlijkse straatfeest. Nieuw dit jaar is dat ze daarbij ook gebruik maken van de (voormalige) Sint-Franciscuskerk in hun straat.

►In WZC Westervier in de Speelpleinlaan in Assebroek ontstond twee jaar geleden een toneelgroep, die later de naam 'Zonnevier' kreeg, naar een woord van Guido Gezelle: de warme gloed van de zon. Dat soort energie willen ze ook met hun gezelschap uitstralen. Ondertussen zijn ze klaar voor de eerste grote voorstelling: "Boeing Boeing". Op vrijdag 25 maart gaat de premiere door. Ook nog op 31 maart en 1 april in het Gemeenschapshuis in Sint-Kruis. 

Voorzitter Cerkelladies overleden

De voorzitter van Cerkelladies tussen 1971 en 2017 is overleden. Lees hier het artikel uit Het Brusch Handelsblad van 24 maart 2017 (of klik gewoon IN het artikel hieronder). Over de Cerkelladies lees je hier meer op deze website.

voorzitter Cerkel ladies overleden

Kruispoortbrug

Er wordt voor het begin van volgend schooljaar een tijdelijke Kruispoortbrug geplaatst in Brugge. Stad Brugge drong al een tijdje aan op een goede oplossing bij de Vlaamse overheid, nadat de Kruispoort buiten gebruik raakte. De tijdelijke brug is een goede zaak voor de verkeersveiligheid en voor al het verkeer dat nu hinder ondervindt. De Kruispoortbrug I in Brugge werd eind vorig jaar weggehaald na vaststelling van ernstige schade. In het kader van het project Stadsvaart komt er in de toekomst een nieuwe brug, maar het tijdelijk wegvallen van de brug zorgt ondertussen wel voor verkeersproblemen.

Het plaatsen van de tijdelijke brug is geen eenvoudige opdracht. De brug moet geschikt zijn voor het wegverkeer, maar moet ook vlot geopend kunnen worden voor de binnenschepen op het kanaal Gent-Oostende. Op dit ogenblik wordt de laatste hand gelegd aan het voorbereidende studiewerk. Mogelijk moeten de landhoofden – dat zijn de constructies waarop de tijdelijke brug zal rusten – nog aangepast worden vooraleer de tijdelijke brug geplaatst kan worden.


Een jongeman haalde het gisteren in zijn hoofd om de openstaande Kruispoortbrug in Brugge te beklimmen. Hij klom via de brugleuning helemaal naar boven. De waaghals kwam er vanaf met een bolwassing van de politie. Bekijk hier het filmpje!

Zonnekaart

Vanaf deze week kun je de zonnekaart voor onze straat bekijken. Door het grote succes is de kaart niet altijd vlot bereikbaar. Gewoon later even opnieuw proberen. Ze ziet welke daken geschikt zijn voor zonnepanelen of zonneboiler. Je kan ook kijken hoeveel winst dat kan opleveren, én waar je die eventueel kan zetten op het dak. Dat én nog veel meer. Ga vooral eens kijken...

zonnekaart

Aardenburgseweg maart 2017

Nieuwsjes uit de Aardenburgseweg en dichte omgeving!

Handelaars Sint-Kruis hebben vernieuwde website

Eigenlijk is het een verzameling van hun Facebook-posts, zonder verdere toevoegingen.

Op zoek naar bloei in Sint-Kruis?

De lente is al volop zichtbaar in de bloeiende bomen. Wil je ook even gaan zien? Ga dan zeker even langs in de Gemeneweidestraat-Noord waar nu volop de Forsythia bloeit, maar ook in de Polderstraat bij het Zuidervaartje (foto links) en in de Dampoortstraat (foto rechts), beide in Sint-Kruis, kun je volop bloei zien.... (klik IN de foto voor grotere weergave)

bloei in de polderstraat sint-kruis bloei in de Dampoortstraat sint-Kruis brugge

Sandra Kim in Sint-Kruis


Ter gelegenheid van Sint-Kruis Kermis wordt op zaterdag 16 september 2017 het grasplein voor de kerk (Moerkersesteenweg) omgetoverd tot een mini-festivalterrein.

Dit jaar zijn er live optredens van de coverband Red Leggs en Sandra Kim. Tussen beide optredens is er om 21 uur een groots muzikaal vuurwerk in het vlakbij gelegen sportdomein Gulden Kamer (Boogschutterslaan). Er zijn ook veel kermisattracties.

Bezoek Cruushove

Nu al enkele foto's van het bezoek aan Cruushove, straks een uitgebreid(er) verslag...

cruushove bezoek zulle aardenburgseweg cruushove bezoek zulle aardenburgseweg cruushove bezoek zulle aardenburgseweg

Vroege lente is voorbij

én hopelijk worden het geen Amerikaanse toestanden, zoals je mooi kan zien op deze leuke slow-motion-video:

Kerk kreeg bliksemafleider...

... en dat levert spectaculaire beelden op, van een man hangende heel hoog bij de toren:

Stadsgids Brugge in je brievenbus

Jaarlijks stelt Stad Brugge de Stadsgids samen. Via een handig trefwoordenregister- van A tot Z - vind je in de gids snel alle info over de diensten van de Stad, het OCMW en andere overheden. De redactie is in handen van Stad Brugge. Een firma is verantwoordelijk voor de reclameregie, de druk en de verspreiding. De Stadsgids valt vanaf volgende week bij alle Bruggelingen in de brievenbus.

Ongevraagd stemadvies (voor Nederlanders)

De Nederlandse 'Dichter des Vaderlands' Ester Naomi Perquin schreef een gedicht bij de Tweede Kamerverkiezingen, die vandaag doorgaan. Il Luster maakte er een mooi animatiefilmpje bij. In het gedicht staat centraal dat Nederland van iedereen is. Perquin wil het land aan bovenstaande oude man geven, maar ook aan 'de manken, de blinden, de stamelaars en slissers. De zwijgers.' Mooi werk:

Ongevraagd advies from dichterdesvaderlands on Vimeo.

Wie weet meer over deze poort?

Ik ben dringend op zoek naar wie meer kan vertellen over deze foto: het zou gaan over NIEUWENHOVE. Waar zou de poort gestaan hebben? Ken je de gebouwen? Laat het ons zeker weten!

Schoolomgeving veiliger !

Deze maand nog wil Brugge de verkeerssituaties van alle 109 scholen in Brugge in kaart brengen. De stad zal proberen bij alle scholen een zone 30 te voorzien (nu nog bij 2 scholen niet het geval). Ook onderzoekt de stad een tonnagebeperking.

Daarnaast rekent de stad op de medewerking van de scholen. Ze probeert de stad overal het gebruik van gemachtigde opzichters te stimuleren. 

De stad maakt ook daarvoor extra middelen vrij:  het budget wordt met 50.000 euro verhoogt tot 120.000 euro: zo kunnen scholen nu tot 90 procent van de kosten door de stad laten financieren. Daarnaast wil de stad schoolomgevingen duidelijker zichtbaar maken voor de autobestuurder bv. met een gekleurde rijbaan met tal van gekleurde paaltjes ernaast. 

Vrouwendag

Dosko kampioen !

Kruispunt Verrewaere nu ook onderbroken

Sedert maandag 6 maart is nu het kruispunt van de Moerkerksesteenweg en de Delaplacestraat in Sint-Kruis voor wellicht ruim een maand onderbroken. Het kruispunt Moerkerksesteenweg-Schaakstraat is dan weer sedert het weekend open.

KLIK hier en bekijk het 360-graden panorama !!!

Bloei

De sneeuwklokjes doen volop hun best: ook hier bij Rosalie Lamotens kapelletje in de Spijkersdreef in Sint-Kruis.

Houtschutting

In de Spijkersdreef werden de takken van een gesnoeide krulwilg gebruikt voor deze schutting. Krullen doet het in elk geval!

Cafard: nu ook in graphic novel


Cafard, de film die we met de straat gingen zien in Lumière, is nu ook in boekvorm. Net zoals de film (zie hier de trailer) volgt het boek het wedervaren van het ACM-korps door de ogen van worstelkampioen Jean Mordant. Waargebeurde feiten verpakt in een knap fictieverhaal. Een mooi verlengstuk op de film. Je kan het boek nu bestellen voor €9,99 bij Uitgeverij Lannoo.

Website parochies Sint-Kruis

De parochies van Sint-Kruis zijn in evolutie om een hechte samenwerking uit te bouwen en op die manier een eenheid te vormen. Daarvoor hebben ze ook een uitgebreide website gemaakt. In heel wat rubrieken van de website kun je nuttige informatie vinden over de pastoraal in Sint-Kruis.

parochie sint-kruis brugge

Vier wegen, jawel!

Alleen als je GOED KIJKT, zie je vier wegen, netjes naast elkaar op deze foto: twee keer de Aardenburgseweg en twee keer de Spijkersdreef. Wil je zien hoe het er in 't echt uitziet? Klik dan hier of IN de foto en bekijk onze nieuwste 360-graden foto.

spijkersdreef sint-kruis 360-VR

Na de wind ... Gemeneweideweg-Noord

Een stagiaire (en twee vriendinnen) komt vrijdagvoormiddag naar Brugge op interview. Nadien willen ze Brugge bezoeken... Ze is Franstalig, maar spreekt behoorlijk Nederlands. Toch stuurt ze me via mail dit bericht: "We zijn van plan een rijtje door de kanalen doen." Grappig toch!

SNT-fuif in Studio Hall

SNT-fuif: Spring Party! vindt dit jaar plaats op zaterdag 18 maart in Studio Hall te Sint-Kruis. Kom samen met ons dansen "Springen" op je favoriete muziekjes! Toegang 5 euro

Koor van Mieke treedt op ...

Kaarten voor het optreden bij Mieke, van 51 zoals je wel weet.... Klik in de affiche om meer te weten over haar koor!