Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Aardenburgseweg sept 2017


Nieuws uit de Aardenburgseweg en ruime omgeving...

Klik hier én bekijk een selectie van de zomerfeest-straatfoto's... Waar is de Zulle-steen nu?


Hoeveel kost huis?

(bron: Het Nieuwsblad 29/9/17) Bekijk hier ook alle andere gemeenten

AR in Mozaiëk

(bron: HLN - 29 september 2017)

Foto’s en filmpjes verborgen in de muren

BASISSCHOOL MOZAÏEK LANCEERT ‘AUGMENTED REALITY’-APP

Bij de ingang verschijnt een filmpje van de 'Ice Bucket Challenge' van de directeur.'
Benny ProotBij de ingang verschijnt een filmpje van de 'Ice Bucket Challenge' van de directeur.'
 Als je met je smartphone de muren van basisschool Mozaïek scant, verschijnen er op je scherm plots foto’s en filmpjes van zaken die precies op die plek gebeurd zijn. Of er duikt een tekstje met extra informatie op. Met de app kom je dus in een soort ‘augmented reality’ terecht.
Lees hier verder

Ingeborg zingt....

Dientje's komt van stad naar Sint-Kruis

dientjes sint-kruis snoepen

(Brugs Handelsblad - 23 september 2017)

(bron: Brugs Handelsblad - 23 september 2017 - fragment)

Kaasweelde

Uitwijken in Sint-Kruis

Uitwijken brengt cultuur tot in de voortuin van de Brugse deelgemeenten. Het programma van de Septembertoer dat een volledig weekend vult, is opnieuw bijzonder gevarieerd. Er is theater, cinema, muziek, circus met Belgische en internationale artiesten, workshops en nog veel meer.

Op de Uitwijkenaffiche dit jaar siert de naam van Sioen. Sioen is bekend als pianoman en maker van enkele klassiekers als ‘Cruisin’’, ‘Ease Your Mind’ en ‘No Conspiracy At All’. Brugge Plus vroeg Sioen om vier zaterdagavonden (telkens om 19.30 uur) op rij zijn muzikale vrienden mee te brengen naar Uitwijken. Op zaterdag 23 september is dat Mattias De Craene in de Malehoek, speelplein op het einde van de Hofdamestraat in Sint Kruis.

Tijdens de septembertoer blijft Uitwijken enkel in Sint-Kruis het hele weekend ter plaatste. (ADC)

Chocolade

Kun je ook zo moeilijk van de zoetigheden blijven, nu de dagen kouder worden?

Stormschade ook in Sint-Kruis

sint-kruis malelatenstraat

(bron: HLN - 14 september 2017)
Ken je ook de Malelatenstraat niet? Dat is hier.

Wat zijn 'laten' uit de Malelatenstraat?

"Laten" waren de onvrije bewoners van een heerlijkheid (=lijfeigenen). Hier in ons geval van de heerlijkheid Male. Op het grondgebied van de parochie Sint-Kruis lagen er verschillende heerlijkheden: bv. heerlijkheid Male, Viven, het Sijsseelse, het Kanunnikse, het Proosse, het Hof van Praet, het Maandagse... Alle met hun eigen rechtspraak (weliswaar meestal afgeleid van deze van het Brugse Vrije).  De "heer" had ten overstaan van zijn laten verscheidene rechten. Welke rechten dat konden zijn, lees je hier.

 


Antoine Demeyer stuurde dit bericht: "Hieronder een uitnodiging voor het gebed aan of in de kapel van Rosalie Lamote. Wij hebben terug de tuin wat opgefrist. Binnenin wordt nog opgefrist tegen 1 oktober." Iedereen is van harte welkom!

rooigem sint-kruis kasteel

Het Nieuwsblad bericht op maandag 11 september:

"Het gratis buurtfeest ten huize Marie-Jeanne Pierins (78) in de villawijk Male (zie bericht hieronder) was zondag een schot in de roos. Met het feest wilde de weduwe haar buren beter leren kennen en hen de kans geven om ook elkaar beter te leren kennen.
“We hadden op zestig aanwezigen gemikt, maar tot mijn vreugde werden het er tachtig”, lacht Marie-Jeanne tevreden. “Ook heel wat oudere buurtbewoners gingen op mijn uitnodiging in. Die mensen verlaten zelden hun woning en zo kon ik hun eenzaamheid toch wat doorbreken. Er werden vandaag heel wat nieuwe vriendschappen gesmeed en dat was uiteindelijk de bedoeling. Volgend jaar doen we dit opnieuw en hopelijk neemt dan iemand anders uit de buurt het initiatief”, besluit ze. "

50 jaar getrouwd: Jacques en Marie-Louise

jacques en marie-louise van hamme aardenburgseweg sint-kruis

(bron: Brugs Handelsblad - 8 september 2017)


"Groot feest zondag ten huize Marie-Jeanne Pierins (78) in Sint-Kruis. De vrouw nodigt al haar buren uit in een tent en heeft een dessertbuffet besteld. Ze verwacht vijftig gasten. Maar wie die juist zijn, weet ze niet... "Nochtans zijn het mijn buren. Ik wil ze allemaal leren kennen", zegt Marie-Jeanne.

Het nieuws dat in Brugge verscheidene mensen vereenzaamd zijn gestorven, beroert ook Marie-Jeanne. "Ik kende een van die vrouwen van vroeger. Toen de politie haar vond, lag ze al een maand dood", zucht Marie Jeanne. Daarom besloot de 78-jarige vrouw in haar eigen wijk het heft in eigen handen te nemen. Want ook zij kent amper haar buren. "Eerlijk? Vraag me niet naar de naam van mijn buurvrouw. Tijd voor verandering", zegt Marie-Jeanne Pierins, die het feest volledig zelf betaalt. Het stadsbestuur is ondertussen volop bezig met de ontwikkeling van het anti-eenzaamheidsplan. Een van de eerste actiepunten is de opstart van 'senioren op kot'." Bron: Het Laatste Nieuws - 8 september 2017 - MMB / foto: Marriën)


Dosko Sint-Kruis ging een klasse hoger spelen. Hoe vergaat het hen daar?

Nieuwbouw op Gulden Kamer

bron én verder lezen: Het Nieuwsblad 7 september 2017

Poes is zoek

Het Ontdekkingshuis


Introductiemiddag in Brugge:  zaterdag 9 september 14u
Start opleiding: 7 okt 2017 in Brugge * Polderhoeklaan

JAAROPLEIDING VOOR MANTRAZANGER
Het geheim van eeuwenoude klankformules zingend en spelend doorgronden. Negen zaterdagen en thuis verder oefenen met internet begeleidingsprogramma. Aan het eind van de opleiding ben je zelfstandig in staat om met groepen mensen mantra's te zingen en jezelf te begeleiden op Indiaas harmonium.

Meer info: www.hetontdekkingshuis.be

Op zaterdag 9 en zondag 10 september 2017 kunt u - naar aanleiding van de 29ste Open Monumentendag (OMD) - in Brugge genieten van bezoeken aan een 20-tal opengestelde monumenten of deelnemen aan een 10-tal activiteiten.

Open Monumentendag staat dit jaar in het teken van 300 jaar Brugse Academie. Aan de hand van een 20-tal opengestelde gebouwen, een 5-tal wandelingen en een lezing belichten ze de gouden eeuw van de Academie. Ze staan voornamelijk stil bij de invloed van het academieonderwijs op de Brugse architectuur en het stadsbeeld van de tweede helft van de 18de eeuw tot circa 1870.

Vanaf midden augustus is het OMD-boekje voor amper 2,5 euro verkrijgbaar op de geijkte plaatsen (openbare bibliotheken, Tolhuis, Stadsarchief, In&Uit, Huis van de Bruggeling,…). Bekijk hier het uitgebreide programma

cd ingeborg 2017

Na een jaar van repeteren en verbinden zijn Ingeborg en Tom er samen met het Fioretti- en Evolutiekoor in geslaagd om een prachtige cd af te werken. Hij kreeg een Goddelijke titel mee: where the sky touches the sea. Ze nodigen je van harte uit op het concert van donderdagavond 7 september in de Kapucijnenkerk. Het is een unieke kans om de liedjes live te horen én de cd gratis mee naar huis te nemen. De cd zit namelijk inbegrepen in je inkomticket.

Modetrends door alle tijden heen?

Hoe waren onze voorouders gekleed ? En wat zat verborgen onder de vele lagen stof  of onder die hoepelrok. Wat vertellen documenten over kledij in de Brugse regio! Op deze vragen en nog veel meer zal Yvette Kemel ons een antwoord geven op 6 september. Inkom € 5,00 voor leden/€ 7,50 voor niet-leden Graag inschrijven vóór 4 september 2017 op info@gezinsbond-sintkruis.be Meer info hier