Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

31 december

2011-2012

30 december

29 december


De inwoners van een oude stad als Aardenburg kregen in de loop der tijden verschillende bijnamen. Spot en jaloezie waren daarvan meestal de oorzaak. Onze vriend Leo Ducheine uit Aardenburg Nederland schreef er dit mooie stukje over:
 
► De bekendste spotnaam is natuurlijk Kikkers”. Gaat die terug naar de kleding van “de leden der Aardenburgsche fanfare die bij plechtige gelegenheden een groene jas en dito pet droegen?” Ze deden de kijkers (vooral die van Sluis?) denken “aan een zekere kikvorsch, de Boom- of Klimvorsch, Hyla arborea, die immers groen van kleur is”.
Maar “Kikkers” zou er volgens anderen ook op kunnen wijzen dat “de Aardenburgers in hun spreken veel gebruik maken van ‘k-ik,zeggende bijvoorbeeld: ‘k hebbe ‘k-ik.”
Was deze bijnaam vroeger spottend bedoeld, tegenwoordig is het een naam geworden die met trots gedragen wordt. Uitingen daarvan zijn de kikkerfontein op het Kaaiplein en de uitreiking van de Kikkerorde aan verdienstelijke inwoners.
 

28 december

Lees hier meer over

All through the night

dat ons gelegenheidskoor zong tijdens het straatzingen van 26 december bij Antoon.

27 december

Ook in Hoeve De Spijker werden onze kerstzangers erg hartelijk onthaald door een groep verraste kerstweekend-vierders. (foto: Frans Baert)

snelheidscontrole in polderstraat sint-kruis

Op dinsdag 27 december 2011 was er snelheidscontrole in de Polderstraat, zoals je op deze foto kan zien. In de voormiddag hing er een toestel, na de middag was de controle alweer achter de rug.

26 december

kerstzingen aardenburgseweg sint-kruis

Kerstzingen in de straat bij Vera. Bekijk hieronder al een eerste stukje van het concert. Later volgt er meer...

25 december

Stoomtramlijn

 

tramlijn brugge-aardenburg

Op de website beeldbankbrugge.be is bovenstaande foto te zien, waarbij verwezen wordt naar de tramspoorlijn Brugge-Aardenburg. Lees hier het bijschrift van beeldbankbrugge: "De foto voor deze kaart werd genomen tijdens de Meifoor op de Markt. Centraal prijkt het Belfort met bovenop de Meiboom. Aan de rechterstraatkant zien we v.l.n.r. op nr. 19 een 18de-eeuwse klokgevel (Ambachtshuis der Kuipers) waar apotheek Ancot zich bevindt, de Niklaas Desparsstraat, op nr. 19bis een 19de-eeuwse lijstgevel met de antiekzaak van Mrs Gough, op nr. 21 een 17de-eeuwse trapgevel en op nr. 23 de 17de-eeuwse topgevel van huis "De Witte Pelikaan". In het laatstgenoemde pand is de linnenzaak Coucke-Soleil gevestigd. Links lezen we op de gevels de opschriften "Nouveautés Soieries ...", "F. Englebert-Claeys", "C. Vogels - en "Change". Let ook even op de militairen in beeld en de rails van de stoomtramlijn Brugge-Heist en Brugge-Aardenburg."

 

stoomtramlijn in Sint-Kruis

spoorlijn sint-kruis aardenburg

"Op de hoek van de Moerkerkse Steenweg en de Schaakstraat was destijds een kruidenierszaak gevestigd. De lijstgevel van het huis dateert van de 19de eeuw, net zoals die van de woningen verderop. Let ook even op de kleding van de dames bij de deuropening en de gaslantaarn aan de gevel. Rechts bevindt zich de kerk van Sint-Kruis, al is die niet te zien op deze opname. In het wegdek zien we de rails van de stoomtram Brugge-Aardenburg. Bemerk ook de stootkar wat verderop." (info bij bovenstaande foto op beeldbankbrugge.be)

Op de zonnewende 21 december ...

... kregen we om 18u57 onze 100 000e bezoeker !!

Dank voor jullie bezoekjes .... enne... ook jouw 'nieuws, mededeling, suggestie' is steeds welkom !

Laat maar weten via zullenaars@gmail.com

 

ontbijt zulle 2012

Preventorium

Het preventorium werd gebouwd in opdracht van de Stad Brugge, Bestuur der Burgerlijke Godshuizen en genoemd naar baron Jan Joseph van Zuylen van Nyevelt. Architect René Cauwe (Brugge) ontwerpt daartoe in 1923 verschillende paviljoenen voor mannen en vrouwen en een zusterverblijf met kapel, gelegen in het groen en afgebakend door de Blauwkasteelweg, Julius Delaplacestraat en Kartuizersstraat. Van het preventorium is niets meer bewaard. In 1990 werd een appartementenblok gebouwd op die plek. Tussen het appartementenblok en de Kartuizersstraat ligt nog een beukenbosje.

 
preventorium Van Zuylen Sint-Kruis

In de volksmond werd vaak gewag gemaakt van het 'sanatorium'. Maar zoals de naam 'preventorium' reeds aangeeft : de instelling werkte preventief in de bestrijding van de zogenaamde 'tering'. Dit gebouw werd gesloopt in 1989.
(bron: beeldbankbrugge.be). De naam Van Zuylen leeft nog verder in het zorgcentrum van het OCMW, dat zich in de Geralaan bevindt. Lees hier verder...


kerstboom aardenburgseweg

 

 

Ooit al eens afgevraagd welk woord het vaakste gebruikt werd op deze beginpagina van de Zulle-site?

Niet dat WIJ zin hadden om ze te tellen! Maar computers, weet je, die kunnen veel, erg veel. Voor hen is dat een koud kunstje. Bovendien ontwierp iemand een programma dat een woord dat veel voorkomt groter geschreven wordt.

Hiernaast zie je de (kerst-)boom die wij maakten met de 150 woorden die het vaakst op deze pagina voorkomen. Met dank aan Wordle: test het zelf gerust ook eens uit met jouw tekst: grappig!

Hierboven nog wat kleurige ontwerpen met hetzelfde programma! (Klik IN de afbeelding om te vergroten)

    

met een klik kom je terug bovenaan !

Ooh.....

Toeval

► Soms erg toevallig kom je mensen tegen die verbonden zijn (geweest) met onze straat. Enkele maanden terug kwam ik Jo Vande Calseyde tegen in de buurtcomputerclub. Bleek zij nog in het laatste huis in de Polderhoeklaan gewoond te hebben als kind. Ze vertelde dat je toen niet zomaar onze Aardenburgseweg kon inlopen, want er stond een muur op het einde van de Polderhoeklaan.
► En zondag laatst was ik op de opening van de tentoonstelling van Johan Clarysse in Leuven. Zijn vrouw Mia bleek hier ook in de straat gewoond te hebben, tot ongeveer 20 jaar geleden... Johan is de vader van Jasper Clarysse, en Jasper reed samen met Dries Desender vaak met de motor door onze straat... Hieronder enkele werken van Johan Clarysse