Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

kikker spijkerswegel

Zou deze kikker de Spijkerswegel hebben willen dwarsen? En werd de kikker toen aangereden (lees: platgereden)? Of was het eerder een oude kikker, die met zijn stok op weg was, en plots een hartaanval kreeg? En pas nadien platgereden werd? Wij hopen op het tweede...

platgereden kikker in de spijkerswegel sint-kruis

Survivalrun: het verslag

Bekijk hier het videoverslag van 2013 van survivalrun door Focus-tv.
Hier vind je de volledige uitslag van de survivalrun 2013.

survivalrun 2013 brugge damme

zondag 3/11/2013: tatoe of survival?

survival run brugge damme sint-kruis

Zondag 3 november heb je keuze tussen tatoe-beurs in Studio Hall of de jaarlijkse Survival-run tussen Sint-Kruis en Damme.

►Yannick Pollet organiseert voor de vijfde keer ‘Tattoo Sunday’ in de Studio Hall aan de Boogschutterslaan in Sint-Kruis. De tatoeagebeurs lokt elk jaar duizenden bezoekers, uit binnen- en buitenland. Pollet slaagt er jaar na jaar in om tatoeage-artiesten uit het buitenland naar de beurs te halen. Op de beurs worden vooral de nieuwste trends voorgesteld. Ook zijn tatoeëerders aan het werk. De beurs is te bezoeken tussen 11 en 20 uur. De toegangsprijs bedraagt 5 euro.

►Op zondag 3 november 2013 vindt de ZEVENTIENDE editie plaats van Survivalrun Brugge-Damme-Brugge: een loopwedstrijd over geaccidenteerd terrein, waarbij een hele reeks proeven en hindernissen genomen worden: touwparcours, klimnetten, boomstamloop, houthakken, boogschieten enz.

Wat telt, is dat je het parcours met al z’n uitdagingen de baas kan. Eindtijd en klassering zijn voor de meesten van ondergeschikt belang. Het parcours zoekt zich een weg vanuit het sportcentrum‘Gulden Kamer’ in Sint-Kruis Brugge, via het zuidervaartje, naar de ijzeren brug. Vervolgens splitsen de wegen elkaar hier voor de verschillende categorieen.De vorige editie trok circa 930 sportievelingen aan en dat aantal willen ze dit jaar nog overtreffen.

Wat met verkeerslichten aan de Kruispoort...

Er waren de voorbije dagen problemen met de verkeerslichten van de Kruispoort. De problemen bleken zich voor te doen, als de brug opgehaald werd. Zowel het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) als Waterwegen en Zeekanaal (WenZ) gingen op zoek naar de mogelijke oorzaak. De boosdoener bleek een defecte seinkabel van AWV. Die is nu vervangen. Maandag moet ook de brug weer op volle snelheid gedraaid kunnen worden.... Lees hier meer.

Kaas

Ook de kaasbolletjes zijn er terug! De leerlingen van de basisschool Mozaïek in Sint-Kruis verkopen ze. Met de opbrengst van deze verkoop wordt terug nieuw didactisch materiaal gekocht. Directeur Joost Dendooven hoopt om meer dan drieduizend euro op te halen met de verkoop. De leerlingen zullen de komende weken de bestellingen noteren én die zullen begin december geleverd worden. De kaasbollen kosten 10 euro, de salami 5 euro.

Broekweg zondagnamiddag ...

... pootjebadend, alsof het volle zomer was ....

Landbouw-reuzen op zondag

Herfstkleuren bij Vera

hefstkleuren in de aardenburgseweg sint-kruis brugge

Kort

►Na bijna zestig jaar hebben de achttien resterende zusters Augustinessen de Sint-Trudoabdij in Sint-Kruis geruild voor een nieuwbouw in Sint-Pieters. Lees hier verder.

tis weer wafelenbak


Op zaterdag 26 oktober komen de sympathieke heren en dames van KSA Rooyghem huis-aan-huis met hun wafels. Een pakket van 4 Luikse wafels kost 5 euro. Hou je centen nu al klaar... Zeker spelen? Doe dan hier je bestelling.

Dampoortsluis wordt aangepakt

►Op vrijdag 18 oktober 2013 heeft de Vlaamse regering beslist om drie grote, West-Vlaamse infrastructuurprojecten te starten. Daarbij de aanpassing van de Dampoortsluis in Sint-Kruis. Dat om zo snel mogelijk de binnenvaartontsluiting voor de twee havens van Zeebrugge en Oostende te verbeteren. De Dampoortsluis in Brugge is voor de scheepvaart een knelpunt. Het doel is een nieuwe sluis voor grotere schepen te bouwen. Bovendien situeert zich ter hoogte van de sluis ook een knelpunt voor het wegverkeer. Daarom is er expliciet voor gekozen om dit waterbouwproject op te nemen. Dit project wordt begroot op 50 miljoen euro.
►Voor Brugge is er ook 15 miljoen euro voorzien voor een nieuwe brug in Steenbrugge én het verbreden van de vaart onder de brug.


Vroeger was er de nachtwinkel 'Knightrider' (zie hier foto en uitleg Knightrider!) in de Moerkerksesteenweg, toen één van de eerste nachtwinkels in Brugge. De eigenaar verkocht de zaak en lange tijd stond de zaak opgesloten, maar sedert onlnags is er terug een avondwinkel. Lees mee, een artikel uit Brugs Handelsblad van 23 augustus 2013.

Perfect Race - CrashBekijk ons één-minuut filmpje, met muziek van 2 (ex-)buurtbewoners, Kobe Desender en Tom Beuckels: Perfect Race van hun groep Tales of Taori


Kort

► 'Met 7 aan de tafel' was het indertijd bij Johan Verminnen. Bij ons wordt dat dan met 13 naar de film, vanavond: Hasta la Vista in Lumière. Een organisatie van dienst Stedenbeleid Brugge.

Supermarkt wil uitbreiden in Leopold Debruynestraat/Maalsesteenweg. Er is protest wegens woonbuurt én school in die straat.

► Ondertussen al het 7de MCC-etentje tvv India, dit jaar, een project waar oa Roger, Brigitte en Frans ferm aan trekken. De opbrengst was weer niet mis: 1.725€. Heel veel bakstenen die gebruikt zullen worden om de bovenste verdiep van het schoolgebouw verder af te werken.

Van Zuylen

In oktober 2013 nav 45 jaar De Streekkrant blikte men in die krant terug op het preventorium Van Zuylen:

van zuylen preventorium sint-kruis
 

Klik IN het artikel om te vergroten.

van zuylen sint-kruis vroeger en nu
 

Meer lezen over het preventorium Van Zuylen vroeger.
Meer lezen over WZC Van Zuylen nu doe je hier.
Bekijk hier het fietspad naast WZC Van Zuylen.

Kort

► Ken je Willy Le Loup uit Warren?
Malehoek in Sint-Kruis bij meest inbraakgevoelige wijken van Brugge. 
► Weet jij waar de ouders van Nathalie wonen?

Weetje: de pot bloemen hierboven in de hoofding staat bij Luc en zijn vrouw in de straat, aan de straatkant. Het blad lag in de Spijkerswegel...

Volgend weekend

Op 18, 19 en 20 oktober kun je een bezoek brengen aan kunstenaars. Wij gingen kijken waar je in onze buurt terecht kan! Klik hier of op de banner hierboven om het overzicht te bekijken!

De Dewitte's Doordrijvers

sint-kruis effeta de dewitte's doordrijvers polderstraat sint-kruis

(Bron: Brugs Handelsblad * 11 oktober 2013)

Maïs

bekijk hier nog meer herfstbeelden

Het najaar is volop aanwezig: rooien maïs op de hoek Aardenburgseweg-Polderstraat op 7/10/2013

MCC: de foto's

Met dank aan fotograaf André van MCC voor deze mooie foto's.

Oproepen in de buurt

Ja, deze site wil al uw oproepen én smeekbeden opnemen, als die maar te maken hebben met de ruime buurt. Hier twee vragen uit Nieuwenhove... Laat uw vragen tot mij komen. Meer info over de kapel vind je hier.

ik wil regen

MCC-etentje

Met een 12-tal Zullenaars waren we er weer bij, dit jaar in Sijsele waar de meest recente editie doorging van het MCC-solidariteits-etentje waar Roger, Brigitte, Frans en veel MCC-sympathisanten (ook Patrick was van de partij!) heel wat tijd in investeren. Het werd dan ook weer een écht feestelijke bedoening: sfeerfoto's, een video, unieke tafelversiering,... maar vooral Indisch eten, natuurlijk. Met dit jaar zelfs een nieuwigheid: lamsheupje met Korma (= op basis van Butternutpompoen, Indische Cashewnoten…). Meteen een schot in de roos, van bij zijn debuut! En verder een dessertbuffet om U tegen te zeggen. Knap werk. Hopelijk volgend jaar weer, en wie weet, met nog méér Zullenaars? Want iedereen is van harte welkom. We houden je tijdig op de hoogte voor de editie van 2014!

Peire: Luc en Marc

Heb je de uitstap naar Knokke gemist? Ben je benieuwd naar de werken van Luc Peire? Wil je er als toemaatje ook nog eens Marc zelf aan het werk horen, op Blokfluit? Je kan op 13 oktober 2013 terecht in Knokke. Wél vooraf inschrijven!

Hier kun je terugkijken naar de fietstocht, waarvan hierboven sprake is.
Hier lees je meer over het fresco in de Polderhoeklaan, een werk van Luc Peire.

► Lees hier verder over de situatie nu ivm de steekpartij (zie bericht hieronder)
Fietser zwaar gewond bij dodehoekspiegel-ongeval op hoek Maalsesteenweg-Fortuinstraat. Lees hier meer...
Carrefour Sint-Kruis krijgt grondige opfrissing en zal er later een beetje uitzien als een klein B-park. Lees hier meer...

Buurtfeest Kartuizerstraat

kartuizerstraat brugsebuurten buurtcheque 2013 sint-kruis

(Bron: Brugs Handelsblad 27 september 2013)

Lees hier meer over de zomerfeesten in de Kartuizerstraat

Lokaal nieuws

"Een steekpartij deed het anders zo rustige Sint-Kruis bij Brugge dinsdagavond opschrikken." Lees meer hier in de krant.

Love

Love staat op het eerste blikje hieronder, maar wellicht niet voor de Broekweg in Sint-Kruis, waar deze drie foto's op dezelfde vooravond genomen werden: dinsdag 24 september 2013 - afbraak van/in de natuur: boven door de mens, onder door de natuur zelve...

Tentoonstelling

Johan Boussauw woont in de Doornhut. Hij maakt kunst die zijn inspiratie haalt uit zijn directe leefomgeving, zeg maar de streek tussen Brugge en Damme. Ga zeker eens een kijkje nemen op zijn schitterende website (werkt enkel in Google Chrome!), een juweeltje van fijnzinnigheid. Eind oktober heeft hij zijn eigen tentoonstelling in Damme: je bent er van harte welkom. Lees hier meer...

Zulle-steen in Het Nieuwsblad

De Zulle-steen blijft de aandacht trekken. Woensdag maakte Kim Vandenbroucke dit artikel, en wij zorgden voor onderstaande foto van drie Zulle-steen-winnaars uit de voorgaande jaren. Gisteren zaterdag 22/9/2013 verscheen haar artikel in Het Nieuwsblad:

Zelfde plaats, jaaaren later...

Loods langs Spijkerswegel nabij Gemeneweideweg-Noord
links: 23 januari 2007 * rechts: 20 september 2013

Jietse en Hazel in de krant

(bron: Brugs Handelsblad - vrijdag 20 september 2013) Jietse achteraan, Hazel op de tweede rij!

Primeur voor Sint-Kruis

Vastgoedkantoor HEBO uit Sint-Kruis pakt uit met een Belgische primeur. Vanaf nu schakelt de firma zogenaamde 'drones' in om haar panden te verkopen. Deze kleine multicopters, waar een camera aan vastgemaakt wordt, kan luchtbeelden nemen van de eigendommen die te koop worden aangeboden. “Onmiskenbaar een grote meerwaarde”, zegt zaakvoerder Luk Taelman. “Neem nu een rijwoning. Normaal zie je op een gewone foto enkel de gevel, maar dankzij een 'drone' kunnen we het hele huis en de achterliggende tuin in beeld brengen. Bij een landelijke hoeve kunnen we mooi het pand en de bijhorende percelen tonen. En een beeld zegt nog altijd meer dan duizend woorden.” (bron: KW-nieuws vrijdag 20 september 2013)

Uitbreiding voor WZC Van Zuylen

In woonzorgcentrum (WZC) Van Zuylen ik Sint-Kruis is woensdag 19/9/2013 de gerenoveerde vleugel heropend. De 'oude' vleugel aan de straatzijde werd onder handen genomen en aangepast aan de noden des tijds. Rekening houdend met de bestaande constructie werd daarbij beslist om van twee kamers één te maken. Door deze ingreep is de kamerindeling zelfs ruimer dan die in de nieuwbouw. Ook de gevels werden aangepast, om de borstwering aan de ramen te verlagen. Op het gelijkvloers komt een nieuwe, grote tearoom, waarvan het eerste deel nu is afgewerkt. In de laatste fase is het ook de bedoeling om die ruimte verder uit te bouwen en een terras aan te leggen. Er zal ook nog een loungeruimte gemaakt worden, waar bewoners en familie rustig kunnen verpozen en zich eventueel kunnen wagen aan wat pc-gebruik in de internethoek. Tenslotte zal ook de tuin in zijn geheel herbekeken worden om zo nauw mogelijk aan te sluiten op de wensen en behoeften van de bewoners. 

Panorama's uit de buurt

de roest kruipt naar je ogen
de herfst komt snel dichterbij
straks drinken we de regen 
en eten we weer de wind

(vrij naar spinvis)

 
appels aardenburgseweg sint-kruis zulleaardenburgseweg sint-kruisaardenburgseweg sint-kruishemelsleutel aardenburgseweg zulle sint-kruis bruggebroekweg zulle sint-kruis brugge

foto's: Zulle * dinsdag 17 september 2013

Zulle-stemmen op Radio2


Stefaan Struyve van Radio2 kwam vorige week langs om de stemmen van Leen en Antoon op te nemen.
(Zie ook het bericht met filmpje hieronder!)
Deze week hoor je dan ook deze spot op Radio2:


Radio 2 op bezoek in Aardenburgseweg

Stefaan Struyve kwam voor Radio 2 West-Vlaanderen en de Koning Boudewijnstichting een interview maken over de 'Buur up de Zulle'-steen die in de Aardenburgseweg in Sint-Kruis gebruikt wordt om telkens een andere buur in de aandacht te plaatsen. Je hoort Leen, straatcomitélid van Zulle, en erna Antoon, winnaar van de Zulle-steen. Ondertussen zie je foto's van vorige activiteiten in de Aardenburgseweg doorheen de jaren. Bekijk hier alle 'winnaars'.

Boom week later

Beelden van de gevallen boom langs het Zuidervaartje (zie bericht hieronder), een weekje later...

Gevallen boom

zuidervaartje sint-kruis gevallen boom

Dinsdagnamiddag 10/9/2013 omstreeks 18u reden ikzelf en mensen uit Mol, die hier een midweekje op vakantie waren in een B&B in Sijsele, tegen deze boom aan, langs het Zuidervaartje, helemaal aan het begin tegen de Karel Van Manderstraat. De boom, die nog helemaal in blad stond en er voor de rest best gezond uit zag, was tegen de grond afgeknakt én in de richting van de huizen daar gevallen. Gelukkig een beetje schuin, zodat er alleen schade was aan de haag en de tuin, niet aan het huis.


Ex-Dosko-speler Fernand Boone is overleden op woensdag 11 september 2013. Lees hier meer.


Flyball

Op zondag 15 september heeft op de Gulden Kamer in Sint-Kruis Brugge van 9 tot 17 uur de ‘Supercup Flyball’ plaats. De toegang is gratis. Flyball is een hondensport voor balgekke honden vanaf drie maanden oud. De bedoeling is de hond in teamverband over vier horden te laten lopen en een tennisbal terug te laten brengen. Lees hier meer over flyball.
Bekijk hier een In de Gloria parodie:
Op bezoek bij flyball-amateurs in de Kartuizerstraat in Sint-Kruis

Maandagavond 9/9/2013 hebben dieven de kluis (waar geld in zat van vier dagen verkoop) meegenomen in apotheek Veltem in de Maalsesteenweg. Lees hier meer...

Focus-TV 10/9/2013

Focvus-tv toont een stukje over het tekort aan voetbalvelden in Brugge. Een deel van de oplossing voor Jong Male, zouden de voetbalvelden in de Aardenburgseweg zijn, beter bekend als de Van Goethem-velden. Het plein waar de ploeg nu speelt op Maleveld is door de Vlaamse overheid aangeduid als ankerplaats voor vogels. De stad trok naar de Raad van State om die beslissing aan te vechten, maar heeft nu nieuwe plannen in de Aardenburgseweg.

Meester Joost

'Meester Joost' had zich flink vermomd, maar toch wist de Zulle-redactie hem te vinden! Op vrijdag 6 september 2013 in het Brugs Handelsblad. Zie maar:

joost van eenoo wordt ridder

Steen maakt furore

Onze Buur-op-de-Zulle-steen is morgen vrijdag onderwerp van gesprek, bij een opname door Stefaan Struyve voor Radio2. Er wordt een kort gesprek opgenomen dat moet dienen om andere comités in West-Vlaanderen aan te zetten om ook met buurtinitiatieven uit te pakken. Het geheel kadert in een actie van de Koning Boudewijnstichting voor het najaar.

Even afkoelen...

Kringloopwinkel met elektrische bakfiets

Je goederen die je kocht in de kringwinkel zijn te groot om te transporteren per fiets? Ontleen vanaf nu in de winkel van Brugge een elektrische bakfiets om je aangekochte goederen naar huis te brengen! Waarborig 50 euro. Vraag meer inlichtingen in je winkel, ze helpen je graag verder.

Actueel

SINT-KRUIS - Bij onderhoudswerken op het binnenplein van de Groendienst van Brugge in de Blauwkasteelstraat in Sint-Kruis vatte gisteren omstreeks 15.20 uur de houten poort van de schuur even vuur.
Men was het onkruid aan het schroeien met een machine op gas (foto rechts). Het vlammetje kwam wat te dicht bij de schuur en die begon plots te branden.
 
De Brugse brandweer was snel ter plaatse en kon de vlammen uiteindelijk snel blussen. De poort werd vernield en ook het gebouw zelf liep wat schade op (foto links).
 
De Groendienst bewaart het werkmateriaal in de schuur, maar dat raakte niet beschadigd. Er raakte ook niemand gewond bij de brand. Opdat de schuur toch afgesloten zou zijn, werden houten platen geplaatst. ‘Want iedereen kan op deze terreinen’, klinkt het. ‘Het is dus niet de bedoeling dat de schuur 's nachts open staat zodat iedereen alles kan meenemen. Wij zullen normaal gezien morgen (vandaag, nvdr.) gewoon weer aan het werk kunnen.’
(Bron: tekst: Het Nieuwsblad.be 4/09/2013 en foto's: zulle)

Maak hier je sudoku

Liefhebber van het maken van sudoku's? Dan kun je dat vanaf nu ook op onze site, zoveel als je maar wilt. Bovendien kun je even spieken naar de goeie oplossing als je even vast zou lopen: handig, niet? Ga hier maar even kijken:

8 sept : open monumentendag 2013 sint-kruis

Twee activiteiten op de lijst van open-monumentendag 2013 spelen zich af in Sint-Kruis, en zelfs vlak in de buurt van onze straat. Wil je deelnemen? Schrijf je dan wel vooraf in! Hieronder lees je meer:

 

'De Bisschopsdreef en het kasteel­park Rooigem'

In 1763, precies 250 jaar geleden, werd de Bisschopsdreef aangelegd. Bisschop Caïmo wilde zo kasteel Rooigem verbinden met de bis­schoppelijke residentie op de Burg. Het kasteelpark (1725) is vaak gewij­zigd, aangepast en aangevuld. Met gids.

Afspraak bij geboortesteen aan ingang Bisschops­dreef, Polderstraat z/n vertrek: 10u, 13u en 16u ook op za 07/09:14u  - duur: ca. 2u afstand: 1,5km - reserveren noodzakelijk: Dienst Monumentenzorg en Erfgoedzaken 050472324 www.bruggeomd.be reserveren t.e.m. 05/09/2013

 

'Binnen en Buiten. Fietsen langs zomerverblijven in Brugge en Damme (Fietsroute 2)' Met de fiets op ontdekking naar luxueuze zomerverblijven van de adellijke   families   in   Brugge   en Damme, met als oudste site het Slot van Male. Laat het Brugse Ommeland je verrassen! Met gids.

Park&Ride, Boogschutterslaan z/n -vertrek: 14u ook op za 07/09:14u duur: ca. 3.30u afstand: ca. 35km reserveren noodzakelijk: Dienst Monumentenzorg en Erfgoed-zaken 050472324 www.bruggeomd.be reserveren t.e.m. 05/09/2013


Vanochtend ondervond menig Vlaams huisgezin weer dat "klein beetje oorlog" na een vakantie van veel zon en vooral niets moeten. Zo’n "Manic Monday" die ouders én kinderen de grenzen weer doet aftasten. En gegarandeerd dat radiostations met de hit van The Bangles uit 1986 nog een beetje extra zout in de wonde strooiden. Het nummer is eigenlijk van Prince, maar kwam pas bij toeval bij The Bangles: lees hier verder het verhaal bij Manic Monday


Terug naar school

We slaan hier ook een bladzijde om: de zomer is (een beetje) voorbij, het najaar komt er aan... We proberen je terug om de twee dagen van een nieuw en/of vers bericht te voorzien uit onze ruime omgeving...

 

 


merk op: de onderstreepte stukken in de tekst op deze website linken je altijd door naar een vorig artikel of meer uitleg op deze of een andere website! Je kan er telkens op klikken.

Uitwijken in/uit de buurt

uitwijken brugge plus sint-kruis

Brugge Plus trekt opnieuw rond met de Uitwijkenkaravaan en is te gast in vier wijken in de rand van Brugge.

In en rond de sfeervolle piste, die bestaat uit o.a. de atelierwagen, het boekenbusje, de barwagen en het openluchtpodium, is er telkens op zaterdag en zondag een gevarieerd programma voor het hele gezin. Circusvoorstellingen, concertjes, animatie- en kortfilms, kooksprookjes, comedy optredens, diverse workshops én de taartenwedstrijd vormen een greep uit het aanbod.

Het programma start op zaterdagmiddag rond 14u en loopt tot zondagavond tot ongeveer 18u. Alle activiteiten zijn gratis. Lees hier het volledige programma.

Waar en wanneer

za 21 en zo 22 september 2013 : Zandtiende in Assebroek
za 28 en zo 29 september 2013 : speelplein Petegemstr-Hofdamestraat Sint-Kruis


De ‘MCC-Indiadag’ van Roger en Brigitte gaat door op zaterdag 05 oktober 2013 in de zaal ‘De Kring’ in Sijsele. De keuken is volledig vernieuwd en afgewerkt. Dus, het koken zal die dag vlot verlopen. Allen daarheen! Lees hier menu én inschrijfgegevens.


Klik IN de afbeelding hierboven om de foto's te bekijken...