Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Reuzen

De reuzen Pothulle van Afscheure, Gera en Petrus. Zij werden begeleid door de Gilde van de poorters van Brugge onder leiding van Jean-Marie Bogaert. Zij waren een laatste keer te zien tijdens de straatfeesten in 2000. Een stukje verdwenen folklore.

Bekijk hier een foto van Yvette Kemel. Hier nog een foto.

Hier een tekst van Yvette Kemerl, ter introductie van de 'Kroniek Sint-Kruis 20001" over de reuzen van Sint-Kruis:

"Toch zijn reuzen niet vreemd voor onze gemeente, op Male had men al een reus Jan en in 1965 werd reus Zeger Debyser gedoopt, die laatste is op zeker ogenblik verdwenen. In 1993 ging zelfs een Reuze Reuzenstoet uit en de reuzen Pothulle, Petrus en Gera gaan ook al twintig jaar uit.
De reus Pothulle van Afscheure werd geboren op 4 september 1980 en gedoopt op 20 september 1981. Het is een ontwerp van Gauthier Fremaut naar een idee van Dominiek Van Damme. Hij is 3,77 meter hoog en weegt 75 kg. Hij werd genoemd naar een held uit een oud Vlaams sprookje. Het verhaal wilt dat een beeldschone prinses door dwergen werd ontvoerd en door een zevenkoppige en vuurspuwende draak gevangen werd gehouden tot op de dag dat drie reuzen toevallig in het verblijf terecht kwamen. Het was Pothulle die door zijn doorzettingsvermogen en goed hart de draak doodde en de prinses bevrijdde. Niettegenstaande zijn heldendaad werd hij het slachtoffer van verraad. Doch zijn moed zou hem helpen al het kwaad te overwinnen.
Het tweede deel van zijn naam dankt Pothulle van Afscheure aan de wijk die naar aanleiding van Sint-Kruiskermis jaarlijks folklorefeesten organiseerde.
Toen burgemeester Pier Janssens in 1933 met de gebruikelijke stoet werd ingehuldigd, stopte die evenwel aan de Doornhut. De mensen die verderop woonden, voelden zich zo benadeeld dat ze zich "Afscheure" gingen noemen. Van dat jaar af verkoos de wijk elk jaar zijn eigen wijkburgemeester met volkse activiteiten.
Tijdens de Sint-Kruise Straatfeesten van 19 september 1982 trad Pothulle in het huwelijk met de beeldschone Isabelle van Heusden, dochter van Willem en Beatrijs van Heusden, eveneens een reuzenpaar. Uit dit huwelijk werd op 15 september 1985 een tweeling geboren Petrus en Gera. De Brugse kunstenaar Jan Fryns en kleermaakster Jeanne Maene zorgden voor de realisatie. De reus Petrus ontleent zijn naam aan Petrus Van Der Stock, wijkburgemeester van Afscheure. Gera is de historische benaming voor de gemeente Sint-Kruis, en komt als naam al in 1087 in historische documenten voor.
De reuzen worden begeleid door de leden van de Gilde der Poorters van Sint-Kruis. Die gilde is opgericht om de reuzentraditie op een verantwoorde manier in stand te houden. Buiten hun jaarlijks verschijnen op de kermis in september waren de reuzen onder meer te gast in Parijs op uitnodiging van president Chirac, in Sluis namen ze deel aan de viering van 700 jaar stadsrechten, enz."