Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

katten eten geven: GAS-boete

BRUGGE - Wie in Brugge slecht sorteert op het containerpark of dieren voedert in het openbaar, riskeert een GAS-boete. ‘Ook dat kunnen vormen zijn van sluikstorten’, klinkt het bij het stadsbestuur.
Wildplassen en sluikstorten: dat zijn de enige twee misdrijven waarvoor de stad Brugge GAS-boetes uitschrijft. Maar de stad blijkt wel heel creatief om te springen met het interpreteren van die begrippen. Veronique Dhont uit Sint-Kruis riskeert een boete voor het voederen van acht tot tien katten op het kerkhof van Sint-Kruis. Ze deed dat eind november na een bezoek aan het graf van haar moeder, die een maand eerder overleed.

Volgens burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) gaat het duidelijk om een geval van sluikstorten en negeerde de dame meerdere waarschuwingen. Die kwamen er mede doordat er een kattenplaag heerst in de buurt, en daar wil de stad samen met het Blauwe Kruis komaf mee maken.

Onwil versus onkunde

Ook in de containerparken zullen binnenkort GAS-boetes uitgedeeld worden. Want wie met opzet de verkeerde container uitkiest, krijgt vanaf 1 januari een rekening tot 250 euro gepresenteerd. De GAS-boete voor sluikstorten krijgt dus enkele nieuwe interpretaties. Veel heeft te maken of de mensen moedwillig aan de openbare ruimte vervuilen. Zo is het in het containerpark niet de bedoeling om de bezoekers die per ongeluk bij de verkeerde container staan, te sanctioneren. ‘We bestraffen onwil, niet onkunde. Een boete zal er dus alleen komen als de bezoekers het advies van het personeel niet opvolgen’, zegt Pierins.

(Bron: Het Nieuwsblad * 20 december 2014)

►►►Hier lees je nog een buurtverhaal.