Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

terug in de tijd


Grappig hoe het internet je terug kan katapulteren naar (op vandaag 15 juni 2014) bijna 9 jaar terug -een periode voor dat deze website bestond- in enkele klikken... want op de blog PascalDigital van Pascal Cornet (foto hiernaast) vond ik vandaag twee stukjes waar de Polderstraat en de Aardenburgseweg een rol in spelen. Ik wil ze jullie niet graag onthouden:

woensdag 27 juli 2005

Zes keer het rondje van de Polderstraat en de Aardenburgse weg. Het is zwaarbewolkt, vochtig, doef. De maïs staat manshoog, het koren is zo goed als oogstrijp. Een man loopt met een kruiwagen vol afgemaaid gras midden op de weg. Een paard in de wei staat vreemd met de voorbenen uiteen met z’n staart te kwispelen. En voor het paard stapt parmantig een scholekster (de grote, scherpe, rode snavel) van links naar rechts door het beeld: de eerste keer dat ik zoiets zie, meestal vliegen die beesten paniekerig en schrille tonen voortbrengend weg als er een mens nadert. Wat zie ik nog? Ja, een drietal jonge gasten met een golden retriever op een brugwering. En twee oude mannetjes met een bril en een koerspet op een koersfiets. En twee hippe jonge vrouwen hoog te paard. Ik zie nog andere dingen, mensen, feiten, gegevens, constellaties, kleurcombinaties – allemaal onherhaalbaar en uniek en voor het eerst – maar ze dringen nauwelijks tot me door. Ik maal en maal en herinner me dat ik de vorige keer kramp had in mijn rechterkuit en in mijn linkervoet (en de voorlaatste keer in mijn linkerkuit en rechtervoet), en ook hoe ik vorige week gezwind de Col de Fontaube opreed naast de Ventoux, en ik rijd het laatste stuk op het fietspad van de Moerkerkesteenweg, behoedzaam voor openzwaaiende portieren van geparkeerde auto’s. (dit artikel op de originele plaats)

maandag 27 juni 2005

Ik neem Costello mee en krijg weer the shivers down my spine bij die Abba-quote ‘See that girl / Watch that scene / Digging the “Dancing Queen”’ (in ‘When I was cruel #2’). Ik rijd tot Hoeke, dan weer terug naar Oostkerke, en dan nog eens – een extra rondje – naar Hoeke. Terug langs de Siphon (Mercedessen en de geur van gebakken vis en lotions) en een eind langs de dubbele vaart, waar ik een bruine kiekendief zie: statig, imposant, zwevend. Ik zie enkele foto’s die ik niet kan maken omdat ik geen toestel bij me heb; een ervan is een landschap met op de achtergrond, in tegenlicht, het plompe silhouet van de kerk van Oostkerke en op de voorgrond een veld nog groene tarwe waarin een tractorspoor een S heeft gevormd. In de Polderstraat (kasseien, voor vermoeide benen een moord maar voor lieden met conditie een ‘uitdaging’) kom ik niet onder de 34, behalve op het eind, waar ik snelheid moet minderen omdat ik anders centrifugaal uit de slecht aangelegde rotonde waarop de Polderstraat uitmondt zou vliegen. Ik kijk omhoog naar het uurwerk op de kerktoren van Sint-Kruis en zie dat het negen uur is. (hier op de originele plaats)


Naast teksten maakt Pascal ook foto's. Geen over onze straat of Polderstraat te vinden, maar wel over Sint-Kruis, waar hij gewoond heeft. De foto's zijn van veel recenter (6 januari 2013 tot februari 2014) datum. Je kan ze hieronder aanklikken en gaan bekijken op zijn blog. Klik je IN de foto op zijn blog, dan krijg je die GROTER te zien.