Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Damse Vaart

Deze werd vanaf 1810 uitgegraven door Spaanse krijgsgevangen in opdracht van Napoleon Bonaparte. Vandaar ook zijn tweede benaming: Napoleonkanaal. Hij wilde via een kanaal dat Brugge met Breskens verbond ontsnappen aan een continentale blokkade. Het eerste stuk volgde de Oude Reie. Verderop werd een oude Zwinarm gevolgd. Bij de val van de Franse keizer reikte het kanaal iets verder dan Hoeke, en werden de werken gestaakt.

De Damse Vaart zelf zou Brugge met de Schelde moeten verbinden, maar zo ver is het nooit gekomen.  Napoleon verloor de strijd en het kanaal is nooit afgewerkt geraakt.  Het laatste stukje tussen Hoeke en Sluis werd pas in 1856 uitgegraven.  Napoleon heeft het kanaal dwars door Damme laten trekken met als gevolg dat een groot deel van de stad werd afgebroken, onder andere de Korenmarkt en vele statige herenhuizen.  De 3 waterlopen die tot dan toe in het centrum van Damme samenvloeiden (Lieve, Reie en Zwin) en de havenkom, werden opgevuld met het zand van de Damse Vaart.  Ook de laatste resten van Monnikerede verdwenen in het water.

Verder lezen

Damse vaart foto's

Bekijk hier een mooie reeks foto's over de Damse Vaart of klik op de foto hierboven. (even geduld, want het duurt wel even voor alle foto's zijn ingeladen!)

200 jaar Damse Vaart in 2015

Nav de tweehonderdste verjaardag van de opening van het kanaal, wordt een heel feestprogramma afgewerkt. Hier enkele opvallende activiteiten, waaraan je misschien wil deelnemen:

- het culinaire weekend met eetfestijn Bonnapetit! en het openluchtrestaurant van Vrienden van de Smaak (12-13 juni)

- te paard langs de Damse Vaart (20-21 juni) met huifkartochten en opening Fortenruiter- en menroute

- mee schilderen aan een openluchtschilderij van 12m lang (14 juni, 20 juni en 4 juli)

- de tentoonstelling ‘200 jaar Damse Vaart’ (31 juli-13 sept)

verhalen onderweg op locaties langs de Vaart (juni tot september)

- theaterfietstochten ‘Diederick Vannoecke en de sleutel van de Damse Vaart’ (12 tochten tussen juni en september)

Het volledige programma met alle activiteiten nav 200 Damse vaart vind je hier.
Meer lezen over en meer foto's bekijken van de Damse Vaart kan hier...
Een wandeltocht in de buurt met een stukje Damse vaart hier.