Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Krolf


Krolf is een mix van golf en croquet. Spelers gebruiken het materiaal van croquet (stok en bal) en de spelregels van golf. De bedoeling is dat je met maximum zes personen tegelijkertijd een wedstrijdje speelt naar 8 tot 12 holes (gaten met 12cm doorsnede). De holes liggen onderling tussen de vijf tot veertig meter uiteen.

Moeten spelers dan ook eerst door boogjes spelen zoals in het croquetspel?

Neen! Golf is de stelregel. Je probeert zo snel mogelijk de bal in de hole te krijgen en dit kan door heel hard te slaan maar ook zacht als het moet. Krolf is ook tactisch, want je kan je bal voor de bal van de tegenstander spelen zodat hij meer slagen moet maken. De stok is geen houten versie zoals de traditionele croquetstok, maar is verstevigd met een kunststoffen grip en hamer. Anders zou de stok snel breken bij een slag van 30 meter. Als bal gebruiken ze een houten bal of een veldhockeybal.

 

Spelregels?

Die zijn vrij eenvoudig. Je speelt samen in een groepje naar hole 1. Ieder speelt zijn eigen bal en men noteert op een papier, vergelijkbaar met een scoreblaadje minigolf, het aantal slagen die nodig zijn om te “putten”. Nadien gaat men naar hole 2, etc.
Men heeft 8 slagen de kans om in de hole te slaan anders wordt het maximum van de punten aangerekend. Een hole-in-one is bij ons 0 punten.
Leuk wordt het als je je bal tegen een andere bal kan leggen, want dan moet de tegenstrever zijn bal met de hand 15cm verleggen en wordt dit als een slag aangerekend. 
Winnaar is diegene met het minste punten (slagen) heeft na 8 of 12 holes.


Het is in Denemarken ontstaan. Het merendeel van de leden in de 135 clubs daar overschrijdt de grens van 50 jaar. Het is een rustige sport in de natuur met veel sociaal contact en een leuk wedstrijdelement. In de winterperiode nemen zij trouwens de schnaps mee om tijdens het spel eens op te warmen!
Duitsland, Engeland en Oostenrijk hebben hun spelers en clubs, maar moeten nog structuur krijgen. Krolf heeft alles om een populaire sport te worden. Het geeft mensen die graag eens willen golfen, maar het te duur vinden, een mooi alternatief.

Gulden Kamer

Begin april wordt op sportpark de Gulden Kamer in Sint-Kruis een Krolfterrein aangelegd waar iedere Bruggeling, mits reservatie, gratis kan kennismaken met de sport.