Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Toegangspoort in 1975

blauw kasteel hoeve sint-kruis 1975

Een foto uit 1975 van de toegangspoort tot de Blauw-kasteel-hoeve (bron: beeldbankbrugge)

Toegangspoort met de overkapping die in 1996 werd aangebracht

Blauw Kasteel

     Ook Sint-Kruis heeft het zwaar te verduren gehad tijdens de godsdienstoorlogen. Wat u hier ziet, zijn de restanten van wat ooit een prachtig en indrukwekkend kasteel moet geweest zijn. Dit was het eigendom van de bekende Brugse humanist Marcus Laurin.

     Op de onderstaande kaart ziet u een duidelijke afbeelding van hoe het er vroeger moet uitgezien hebben. Wat er nu nog overblijft, zijn ondermeer de restanten van het oude poortgebouw. De overkapping boven op de poort dateert vanzelfsprekend niet uit de 16de eeuw. Het stadsbestuur, dat eigenaar is van het volledige complex, heeft dit in 1996 aangebracht. Zowel symbolisch als voor de bescherming van de ruïne. Er werd toen een klein informatiebordje aangebracht. Links van de hoofdingang staat een 17de eeuwse schuur waar een deel van de bakstenen omheining van het Blauw Kasteel is in verwerkt. Dit buitengoed was vroeger veel groter (21 hectare) en bestond niet alleen uit een kasteel.

     Op vandaag worden de voormalige bijgebouwen, schuur, stalling en boerderij gebruikt door de scouts VVKSM Don Bosco, de stedelijke groendienst en een sportclub. De omliggende velden van het kasteel kent u nu als de sportterreinen ‘De Gulden Kamer’. Wat verder langs de Blauwkasteelweg komt u ook een oude boerderij tegen met de toepasselijke, meer bescheiden naam: ’t Blauwhuis. Het hoeven niet allen blauwe kastelen te zijn. Tijdens het Calvinistisch bewind werd zowel het kasteel van Marcus Laurin, het Kartuizerklooster als de kerk van Sint- Kruis gesloopt. Voorwaar wel drastische infrastructurele maatregelen, die we ons op vandaag moeilijk kunnen voorstellen.


  
   Het ‘Blauw Kasteel’ of ‘Blauwhuis’ blijft verder bestaan in de straatnamen. De Marcus Laurinstraat en Blauwkasteelweg verwijzen naar het oude tracé van de vroegere Kasteeldreef, komende van de Moerkerkse Steenweg. Wilt u er meer over te weten komen, dan kunt u contact opnemen met Rita Bossuyt uit Sint-Kruis. Zij maakte in 2006 een boeiend werk over ‘tBlaeuwe Casteel of Laurocorinthus in Sint-Kruis’. Meer nog: ze ontdekte een stukje ‘aerts-paradijs’ langs de Blauwkasteelweg. Een citaat op blz. 39 mogen we u niet onthouden. “Ook vandaag zorgt de stad Brugge langs de Blauwkasteelweg dat het hof van plaisance van Marcus Laurinus voor elk wat wils te bieden heeft, een oase van rust waar het gras nog groen is, omzoomd met hagen en heggen, hoge bomen die een geliefde pleisterplaats zijn voor gevogelte. De vijvers waar de kikkers herrebekken, bewaakt door superieure zwanen, is een geliefde plek voor af en aan vliegende ganzen en waterhoenders. Is dit toch nog een stukje ‘aerts-paradijs, een land van weelde en overvloedighede’?”. Dit ‘paradijs’ is vandaag de thuisbasis van de keizerlijke en koninklijke schuttersgilde van Mijnheere Snt-Sebastiaen.

.

Hier kun je de kasteelhoeve van het Blauw Kasteel bekijken

Meer lezen over het preventorium Van Zuylen vroeger.
Meer lezen over WZC Van Zuylen nu doe je hier.
Bekijk hier het fietspad naast WZC Van Zuylen.

Tentoonstelling en boek over blauw kasteel

blauw kasteel sint-kruis