Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

MyCom - Het Computerwinkeltje

boogschutterslaan sint-kruis

     Waar in de Boogschutterslaan nu 'MyCom' (wat voor nov 2011 'Het Computerwinkeltje' heette) gevestigd is, stond vroeger de Jongensschool van hoofdonderwijzer Jozef Cafmeyer. Het hoogste gebouw met vlaggenmast - gebouwd in de achttiende eeuw - was trouwens zijn privé-woning; ernaast de klaslokalen met rondboogvensters.     

     Het gebouw heeft ook nog een tijd dienst gedaan als politiebureau en afdeling van het gemeentehuis De Zorge (o.a. als lo­kaal voor de stempelcontrole). Op de achtergrond het klooster van de Zusters van Maria van Pittem, opgetrokken in 1930, met een automobiel geparkeerd tegenaan een haag die de straat - toen nog geen Boogschutterslaan maar Pastorieweg genoemd - volledig afsloot. De kerkhof­muur links met de grote bomen erachter werd bij de verbreding van de straat inmiddels een stuk achteruit gebracht.

(Sint-Kruis in postkaarten - WGSK 2004)

jongensschool joseph cafmeyer bij de kerk in sint-kruis, nu Boogschutterslaan sint-kruis brugge

    De organieke wet van 1842 voorzag niet alleen in het oprichten van lagere scholen maar regelde eveneens de verlofdagen, de mogelijke bestraffing en de vergoeding van de onderwijzers. Het onderhoud van de onderwijzer moest door de gemeente gedragen worden, jongens uit rijke families moesten een bijdrage van één frank aan de gemeenteontvanger betalen. Jongens uit arme gezinnen kregen gratis onderwijs.

     In 1852 stelden de Staat en de Provincie geld ter beschikking van het onderwijs. De gemeente Sint-Kruis kon daarvan gebruik maken om het schoolgebouw van Joseph Cafmeyer aan te kopen. De school moest echter met twee vensterbreedten vergroot worden, zodat het nog tot 24 maart 1855 zou duren vooraleer de aankoop notarieel geregeld geraakte.

(foto verz. D. Callewaert)