Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

De Onafhankelijke

Duivenmaatschappij in Sint-Kruis.

Op 28 oktober 2001 vierde de Koninklijke Duivenliefhebbersmaatschappij "De Onafhankelijke" uit Sint-Kruis haar tachtigjarig bestaan. Koninklijk werden ze op 29 maart 1976. Uit notities van Alberiek Slabbinck blijkt dat er begin 1921 een duivenmaatschappij werd opgericht in de afspanning Lion d'Or lang de Augustijnenrei met de naam "De Onafhankelijke". Al vlug verhuisde de maatschappij naar de herberg "Groot Vlaanderen in de Vlamingstraat. In datzelfde jaar startte Alberiek Slabbinck het café Cambrinus in de Maalse Steenweg in Sint-Kruis. Onder zijn klanten waren veel duivenliefhebbers zodat hij besliste om een duivenmaatschappij op te richten. Om een volwaardige maatschappij uit te bouwen moest men over heel wat apparatuur beschikken maar om deze aan te kopen was er geen geld. Er werd toen beslist om toenadering te zoeken met de reeds bestaande maatschappij "De Onafhankelijke". Dat werd gunstig onthaald en er werd beslist om het café Cambrinus te erkennen als bijlokaal. Het bijlokaal kende zo'n groot succes dat het weldra hoofdlokaal werd. Tot in 1989 bleef de maatschappij in café Cambrinus, daarna verhuisde het enkele malen, eerst in het Schuttershof en vanaf 1994 in café De Vrede. Sedert februari 1999 was het gevestigd in café De Sparre in de Maalse Steenweg.

Eric Van Poucke

Op zondag 24 mei 2009 is Eric Van Poucke plots overleden. Eric was een gekend en gewaardeerd duivenmelker uit Sijsele. Hij werd geboren op 2 februari 1946.

Vanaf zijn 16e was hij als houtbewerker tewerkgesteld bij de firma  De Pourcq langs de Maalse Steenweg te St-Kruis/Brugge. Hij was voorzitter van duivenmaatschappij de Onafhankelijke uit St-Kruis/Brugge. Destijds was hij  inkorver bij de duivenmaatschappij uit Oedelem. Nu was hij vaste inkorver bij Fondclub Steenbrugge. De begrafenis had plaats op zaterdag 30 mei om 10u in de St-Martinuskerk te Sijsele.