Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

kasteel De Spijker sint-kruis brugge

Laatavondzicht op kasteel De Spijker * 22 april 2014

De Spijker

spijkerswegel nabij kasteel De Spijker in sint-Kruis

(foto: panorama van 180graden, zicht op kasteelpark * 17 september 2013 * Klik IN de afbeelding)    

De geschiedenis van het kasteeldomein 'De Spijker' of 'De Spyckere' gaat terug tot maar liefst 1089. Een oorkonde uit dat jaar vermeldt de site op de pa­rochie Sint-Kruis als de plaats waar de tienden of opbrengsten van de grafelijke graanbelasting werden verzameld.

     Een 'spijker' is een opslagplaats voor dergelijk graan. De oudst gekende notatie van de naam 'De Spijker' dateert uit 1317 en beschrijft de aanwezigheid van een hoeve.

      Het domein was in de 14de en 15de eeuw in handen van de familie Braderic, heren van Viven. Later volgden onder meer de gekende Brugse familie de Boodt, de Clercq en van Duerne de Damas. In 1816 was Charles-Louis Ie Gillon de Goemaringe eigenaar van het domein. Zijn dochter Thérèse erfde het goed en het was haar zoon, Jules de Bie de Westvoorde - Pecsteen, die het huidige kasteel liet bouwen tussen 1870 en 1875. Architect Pierre-François Buyck maakte de plan­nen voor het gebouw, in zijn typische mengstijl van neogotiek en Vlaamse neorenaissance. Jules' dochter Augusta de Bie huwde in 1880 met Hector rid­der de Schietere de Lophem in de kapel van het kasteel en het koppel erfde het domein negen jaar later. Hector was geboren op het kasteel Velthem. Al-bert Vander Haert kocht het kasteel en jachthuis van de erven de Schietere de Lophem in 1965. De huidige eigenaars, de families Van Haecke - Marcan-tuoni en De Clerck - Berquin, hebben het kasteel een commerciële bestemming gegeven als tentoonstellingsruimte voor antiek in combinatie met gasten-kamers. In de tuin ligt naast de vijver nog een ijskelder, 'vermomd' als grot.

De Spijker kasteel sint-kruis brugge

     De postkaart met vooraanzicht op het kasteel geeft een mooi overzicht van de verschillende bouwvolumes: rechts de kapel met het klokkentorentje, cen­traal de woning met hall, salons en slaapkamers en verder de ranke achtzijdige traptoren en een bijgebouw. Onder het middelste dakvenster prijkt het alli­antiewapen van de bouwheer de Bie de Westvoorde - Pecsteen. In de gevel van de vooruitspringende gevelpartijen zitten telkens twee medaillons met een gebeeldhouwd mannen- en vrouwenhoofd. In meer dan 125 jaar is er haast niets veranderd aan de buitenzijde van het kasteel.