Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Inderdaad: Polderhoekkasteel is het antwoord op onze puzzel-vraag: Het kasteel werd gebouw in 1889. De toegangspoort is het enige dat nog overblijft (in Polderstraat bij huis voormalig-gouverneur), later woonde notaris Van Caillie er én nog later kwam er een verkaveling. Hieronder lees je het hele verhaal nog eens:

Polderhoekkasteel 1889-1960

In 1889 liet graaf Henry Visart de Bocarmé dit kasteel bouwen aan de Polderstraat. Het kreeg de Nederlandstalige benaming "Polderhoek". Rechts op de foto is de voorkant van het kasteel. Architect was de Brugse architekt Pierre Buyck (1805-1877): diverse stijlen werden door hem door elkaar gebruikt. Tussen 1851-1861 bouwde hij ook de Heilige-Maria-Magdalenakerk in Brugge (samen met Thomas Harper King). Hier nog meer bouwwerken van hem (of waar hij aan meegewerkt heeft).

Polderhoek kasteel sint-kruis brugge

Visart de Bocarmé liet in het park talrijke waardevolle bomen aanplanten. Naast beukensoorten stonden er minstens vijftien verschillende variëteiten van eik en vier variëteiten berk. Na de Eerste Wereldoorlog werd het kasteel verkocht aan de Brugse notaris Jean Van Caillie.

In 1960 werd het kasteel gesloopt en het domein verkaveld. (afbeelding: sint-kruis - geschiedenis van de Brugse Rand - uitg. mvd wiele - 1987)

polderhoekkasteel sint-kruis polderhoeklaan zulle

Deze foto is genomen vanuit het oosten en toont de achterzijde van het kasteel.

Wat nog over blijft

polderhoek kasteel muur sint-kruis brugge aardenburgseweg

Je kan nog restanten van dit kasteeldomein terugvinden in de Aardenburgseweg 33. Daar staat de oude hovenierswoning van het kasteel. Het voorste deel van de woning is een latere aanpassing, maar de oude tuinmuur aan de straatkant is nog een restant van het vroegere kasteeldomein.

Polderhoek kasteel sint-kruis polderstraat polderstraat toegangspoort polderhoekkasteel sint-kruis

Ook in de Polderstraat vind je nog de vroegere toegangspoort, waarnaast twee linden stonden/staan.

Het Zonnehuis (Polderhoeklaan nr. 12 - gebouwd in 1955 - foto hieronder) was de plaats waar vroeger het kasteel Polderhoek stond vandaar die 'heuvel' waarop het huis staat. Het vijvertje aldaar is het origineel dat in de zijtuin van het kasteel lag (zuidkant).

zonnehuis polderhoek sint-kruis