Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Polderhoeklaan Sint-Kruis

De Polderhoeklaan verbindt in een bocht de Polderstraat met de Aardenburgseweg. Nieuwe weg aangelegd ca. 1953. De weg loopt dwars door het voormalig kasteeldomein zogenaamd "Polderhoek". Het kasteel, ontworpen in een historiserende stijl door architect Pierre Buyck (Brugge), werd ca. 1890 gebouwd in opdracht van graaf Visart de Bocarmé. De graaf, die in 1904 ook instaat voor de aanleg van het Graaf Visartpark op Christus-Koning, laat in zijn kasteelpark een buitengewone verzameling bomen planten.

Het kasteel wordt in 1960 gesloopt en het park verkaveld. De ingang van het kasteelpark met smeedijzeren hekkens, gevat in bakstenen pijlers (cf. Polderstraat nummer 33) en geflankeerd door twee linden, staat er nog. De voormalige hovenierswoning met serres is bewaard gebleven. Heden residentiële bebouwing met villa's uit de jaren 1950-1960.

(bron: vioe)

Polderhoeklaan: beschrijving


Polderhoeklaan: oudste bewoners

Marc Peire (uiterst rechts op bovenstaande foto van Els Soetaert) is de langstwonende bewoner van de Polderhoeklaan: hij woont er sinds zijn geboorte in februari 1953. Marc is de zoon van Marcel. De broer van Marcel was Luc Peire: Luc maakte de fresco's in het ouderlijke huis van Marc. Zijn oudste broer is Patrick Peire die musicus is. Hij heeft ook nog een zus.

Maar Mevr. Denise Cabuy-Cuvelier (nr. 25) en Mevr. Monique Van Loocke-Van Wafelghem (nr. 12: het Zonnehuis, huis dat op een 'heuvel' staat, omdat het Polderhoekkasteel daar vroeger stond) zijn vlak na Marc in de Polderhoeklaan komen wonen en gezien hun oudere leeftijd zijn zij wellicht de enigen die 'het' nog allemaal hebben meegemaakt én het zich kunnen herinneren, van het prille begin: het ontstaan én het leven van en in de Polderhoeklaan.

Lees verder over Polderhoeklaan in Sint-Kruis

Fernand Etienne
  • Fresco's Van Luc Peire in de Polderhoeklaan
  • Polderhoekkasteel 
  • Fernand Etienne woonde in de Polderhoeklaan23b. Je leest hier bij heemkunde Sint-kruis en hier in DBNL uitgebreid over zijn leven als leraar en schrijver. (afbeelding hiernaast afkomstig van de website heemkunde Sint-Kruis - zie link hierboven)
  • Lucien Bockstaele (Bassevelde 28.10.1923 - 10.10.1994) woonde in de Polderhoeklaan 13, waar zoon Philip Bockstaele, landmeter, ook nog zijn kantoor had - wat nu in de Antoinette Grosséstraat 23 , 8000 Brugge is. Over Lucien, die in Beitem-Rumbeke het "Provinciaal Onderzoek- en Voorlichtingscentrum voor Land- en Tuinbouw van de provincie West-Vlaanderen" leidde, lees je hier bij heemkunde Sint-Kruis een uitgebreid artikel.