Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Rooigem en pater Verbiest

kamarama verbiest rooigem

 

Pieter Pepers maakte in 1772 het beeld van Pater Verbiest, afgebeeld als Chinees mandarijn. Het beeld stond in de tuin van Rooigem. 

Oorspronkelijk stonden aan de voet van het beeld vier kleinere beelden. Nu staan die opgesteld op de scheidingsmuur tussen het Gruuthusemuseum en de O.-L.-Vrouwekerk.

Je ziet hierbij enkele foto's van de beelden (met op de achtergrond een 'gevallen vliegtuigje' dat daar tijdelijk geplaatst werd nav. Kamarama in de zomer van 2012).

verbiest rooigem

In diezelfde periode werd het Chinees paviljoen gebouwd met op de buitenmuur afbeeldingen van Chinese landschappen. Volgens een overlevering zouden de witgeaderde groene zuilen die het paviljoentje ondersteunen afkomstig zijn van Margareta van Oostenrijks praalgraf in het Brugse annunciatenklooster.


Hieronder een foto van (wat overblijft van) het Chinees paviljoen, gezien vanuit de dreef Rooigem.

Wie was pater Verbiest?

pater verbiest
pater verbiest beeld in rooigem sint-kruis

 

Ferdinand Verbiest (Chinese naam: 南怀仁 Nán Huáirén) (Pittem, 9 oktober 1623 – Peking, 28 januari 1688) was een Vlaamse jezuïet, missionaris en astronoom. Hij trad in bij de Jezuïetenorde in 1641. Als missionaris werd hij naar China uitgezonden (1659 ten tijde van de Qing-dynastie). Verbiest werd zeer gewaardeerd aan het keizerlijk hof in China. Hij bouwde een instrumentarium voor het Oude observatorium te Peking en was mee verantwoordelijk voor de wijziging van de Chinese kalender, wijziging die gebaseerd was op zijn sterrenkundige waarnemingen. Hij ontwierp lichte kanonnen voor het leger van keizer K'ang-si die hij eveneens lessen in wiskunde gaf. Hij ontwierp de eerste stoomauto en een thermometer. Hij tekende ook een andere wereldkaart.

De reden waarom hij naar China reisde was in feite om Christendom in China haar intrede te laten maken en Verbiest gaf keizer Kangxi (=K'ang-si) dan ook een introductie tot deze Westerse religie. Om zijn verdiensten mocht hij in het ganse Chinese keizerrijk preken en werd hij benoemd tot mandarijn. Hij ontwierp het eerste voertuig met een motor. Het was een, als speelgoed bedoelde, kleine stoomauto. Hij overleed als gevolg van een val van zijn paard. De Vlaming kreeg een staatsbegrafenis; de keizer betaalde het mausoleum waarin hij werd begraven.  Lees meer op Wikipedia