Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Staats-Spaanse linies


Het rijke complex van de Staats-Spaanse Linies met zijn forten, schansen, linies en vestingsteden  zo'n 450 objecten in een gebied van 80 x 40 kilometer langs de landsgrens tussen Knokke en Antwerpen  is geschapen door de Spaanse, 'Staatse' en Franse militaire apparaten gedurende de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) tot en met de Spaanse Successieoorlog (1701-1714) latere aanpassingen niet meegerekend. De historie ervan was bepalend voor de huidige grens tussen Nederland en België. Het is een mooi gegeven dat iets wat is ontstaan uit opeenvolgende militaire conflicten die Noord en Zuid van elkaar scheidden, nu het onderwerp is van nauwe samenwerking tussen overheden en andere partijen aan weerszijden van de grens.

(bron: deze tekst komt integraal uit "Staats-Spaanse Linies - Monumenten van conflict en cultuur" - Uitgeverij Den Boer - slechts 19,90€ in de goeie boekhandel - een aanrader!)

Er is ook deze website: http://www.staatsspaanselinies.eu/

Kaart

overzichtskaart staats-spaanse linies

Klik IN de kaart om een volledige (inzoombare) kaart te bekijken...
Hier het overzicht van locaties in onze buurt.

Waarom (terug) in de aandacht?

Gemeenschappelijk doel van de vele meewerkende partners uit België en Nederland is het creëren van meer bekendheid, zichtbaarheid en belevingswaarde van de Staats-Spaanse Linies, alsook het bevorderen van de betrokkenheid van bewoners en bezoekers, het versterken van de streekidentiteit en van de Staats-Spaanse Linies als leef- en verbindingsgebied voor planten en dieren. Het behoud van dit bijzondere culturele erfgoed staat aan de basis van al dit streven, dat uiteindelijk ook een economische impuls (toerisme en recreatie) betekent.