Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Hoe was het voor de restauratie?

Hier zie je mooi op deze luchtfoto (met inzet rechtsboven) hoe weinig er maar meer te zien was van het Verbrand Fort in het landschap. De dijken werden verhoogd en de grachten uitgediept.

het verbrand fort damme luchtfoto

Het Verbrand Fort

Het Verbrand Fort behoort tot de verdedigingslinie om Brugge en Damme te beschermen tegen aanvallen vanuit de Noordelijke Nederlanden. Franse troepen leggen deze versterking aan omstreeks 1703-1704. Het is een klassieke vierkante redoute met een gracht rondom het terrein en vermoedelijk centraal een houten uitkijktoren. Het Verbrand Fort functioneerde als één van de voorposten van Damme.

Lees hier meer over de verdedigingslinie in het algemeen.
Bekijk hier een schermgrote-foto van Het Verbrande Fort

redoute Verbrand Fort Damme

Wat is een redoute?

Het Verbrand Fort Damme
Een redoute bestaat vaak uit een van een aarde opgeworpen verschansing, die aan alle kanten even sterk is. Verschansingen van steen zijn ook mogelijk. [1] Een redoute kan tijdelijk of permanent gebouwd zijn. Het gebruik van redoutes werd populair in de 17e eeuw. De bouw van redoutes liep tot en met de 19e eeuw. Mede door het gebruik van steeds modernere wapens is een redoute in de 20e eeuw overbodig geworden.
 
Waar komt het woord 'Redoute' vandaan?
Het woord is afkomstig van het Italiaanse woord ridotto, dat (ver)klein(d) betekent. Denk aan: gereduceerd. In het Nederlands werd het wel verbasterd tot ronduite of ronduit, zoals in de Overijsselse buurtschap Ronduite, in de Zeeuws-Vlaamse buurtschap Ronduit, en in het Fort Ronduit, wat een onderdeel is van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een redoute wordt ook wel kringstelling genoemd.
(Bron: Wikipedia)