Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Fietstocht naar Knokke

verzamelen voor fietstocht knokke fietstocht zullenaars knokke plaats fietsersbrugge over kustlaan knokke fietsersbrug over kustlaan in Knokke

Op zondag 9 juni fietsten we vanuit de Aardenburgseweg naar Knokke. We passeerden Fort verbrande Brug in Damme, een onderdeel van de Staats-Spaanse Linies, waar we een korte stop hielden (foto hieronder links). Daar werden we in de  late voormiddag verwacht door Marc Peire (foto hieronder rechts aan de voorgevel van het Peire-museum), die ons een rondleiding gaf in de tentoonstelling over zijn (overleden) oom Luc Peire. Marc woont in de Polderhoeklaan en heeft in zijn huis enkele fresco's van Luc Peire. Hier lees je er meer over.

verbrand fort damme zullenaars museum Luc Peire Knokke

Over de middag hielden we een picknick, waarbij iedereen zelf voor zijn broodjes en beleg zorgde. We gingen ook kort langs bij de fototentoonstelling in Scharpoord (foto hieronder: Alena in fototentoonstelling van Scharpoord). Samen dronken we nog iets  vooraleer we (pittig snel) terugfietsten richting Zulle, langs de mooiste fietsweggetjes tussen Knokke en Sint-Kruis.

bezoek fototentoonstelling knokke

Wie is Marc Peire ook?

Marc Peire studeerde kunstgeschiedenis en musicologie aan de Gentse Universiteit. Bij Patrick Peire bekwaamde hij zich in het blokfluitspel en volgde nog interpretatiecursussen oude muziek bij Oswald Van Olmen, Michel Picquet en Jean-Claude Veilhan. In Zwitserland leidt Marc Peire jaarlijks een blokfluitstage en aan het Departement RITS van de Erasmushogeschool doceert hij muziekwetenschap.

Als blokfluitist stond hij op de binnen-en buitenlandse podia, trad op voor radio en tv met het Telemann Consort, het Telemann Barokensemble en met het Collegium Instrumentale Brugense.
Marc Peire is ook co-auteur van een studie over muziekkritiek: Met sierlijke pen: Johan Cosaert en de muziekkritiek (1992).
Hij componeert experimentele solomuziek voor blokfluit die hij zelf creëert.
Bekijk hier zijn selectieve discografie.

Over de tentoonstelling in Knokke

museum Luc Peire Knokke

Atelier Luc Peire – Stichting Jenny & Luc Peire, door de kunstenaar zelf bij testament opgericht, heeft tot doel het oeuvre van Luc Peire voor een zo ruim mogelijk publiek open te stellen en zijn leef- en werkmilieu in stand te houden.

De Stichting is gevestigd in de De Judestraat 64 te B-8300 Knokke-Dorp, waar zij beschikt over het atelier, de bungalow en de tuin van Jenny en Luc Peire. Ze richtte er ook een functionele nieuwbouw op als ‘kluis’ voor de werken van Luc Peire met een kleine tentoonstellingsruimte, ontworpen door de architecten De Bruycker-De Brock. Voor het tentoonstellen van Peires sleutelwerk Environnement I uit de Collectie van de Vlaamse Gemeenschap, werd de tuin uitgebreid en is door hetzelfde architectenduo een ‘tuinkamer’ ontworpen. 
 

Het archief van de Stichting verzamelt en bewaart alle gegevens en materiaal over Luc Peire, zijn oeuvre, zijn artistieke en familiale omgeving.