Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Forsythia

Hierboven foto van een stukje van de forsythia-'muur' langs de Gemene-weideweg-Noord

Forsythia (Chinees klokje) is een geslacht van struiken in de olijffamilie. De struiken vallen in het voorjaar op door de gele bloemen. Er bestaan zes hoofdsoorten en enkele gekruiste soorten. Het geslacht is genoemd naar William Forsyth, een directeur van de Royal Kensington Gardens.

Om Forsythia goed te laten bloeien is het van belang om hem op de juiste wijze te snoeien. Over het algemeen zullen de takken die groen zijn het daaropvolgende jaar geel bloeien.

Forsythia wordt door middel van zomerstek vermenigvuldigd. De stekken worden genomen van niet al te oud hout. Of het goed stekhout is, is te controleren door de scheut te buigen. Die mag dan niet breken. Maak stek met een lengte van tien centimeter in juni. Steek de stek in een mengsel van twee delen turfrijke grond en een deel scherp zand. Begiet de stek na het steken. De stekken kunnen het beste onder glas/plastic worden gehouden. Dit bevordert de beworteling. Na circa drie weken is de stek beworteld. Hierna de bewortelde stek op afstand verder opkweken. In het jaar nadat de stek is gemaakt, kan de struik al een hoogte van 1 meter bereiken. Om de scheut te laten vertakken wordt de scheut in het najaar teruggesnoeid tot ongeveer tien tot vijftien centimeter boven de grond.

Meer lezen

Hoofding

Maart-april 2012 was de forsythia uit de Gemene-Weideweg-Noord ook achtergrond voor de hoofding van deze site: zie foto hieronder.

2014

Gele strepen: je ziet ze steeds minder. ze worden vaak vervangen door witte strepen. In onze buurt blijft de streep GEEL, wellicht zelfs de langste (weliswaar tijdelijke) gele streep van Brugge! Een streep forsythia aan de hoek van de Aardenburgeseweg en de Gemeneweideweg-Noord. Tenzij iemand ons zou tegenspreken...

langste gele strook forsythia gemeneweideweg-noord sint-kruis brugge