Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Hamamelis bij De Zorge

Nog vroeger dan de Hamamelis in de Polderhoeklaan, waarvan sprake hieronder, is de toverhazelaar (zoals de Hamamelis ook genoemd wordt) bij bibliotheek De Zorge in bloei. Je vindt de toverhazelaar tegenover boekhandel De Reyghere, aan de zijkant van het stadsgebouw dus. (foto meteen hieronder genomen op 12 maart 2015)

hamamelis sint-kruis de zorge

toverhazelaar in Polderhoeklaan

toverhazelaar polderhoeklaan sint-kruis

De toverhazelaar is een struik uit de familie Hamamelidaceae. Deze kruising is omstreeks 1935 ontstaan uit de soortkruising Hamamelis japonica × Hamamelis mollis. Er zijn veel verschillende cultivars in de handel. Ze worden vermeerderd door te enten op de Amerikaanse toverhazelaar als onderstam.

De struik kan 4 m hoog worden. De twijgen zijn tamelijk dicht behaard en worden later soms kaal. Op de twijgen zitten witte vlekjes. De ovaalvormige, 8-10 cm grote, donkergroene bladeren zijn aan de onderzijde behaard met sterharen, die net met de uiteinden tegen elkaar komen. De grijsgroene tot donkergroene bladeren krijgen in de herfst een gele tot geeloranje herfstkleur.
De toverhazelaar bloeit van januari tot in maart. De in clusters zittende bloemen hebben 4 meeldraden en zijn meestal lichtgeel tot heldergeel, maar ook rode, oranje en roodbruine bloemkleuren komen voor. De bloemblaadjes zijn lintvormig. De bast is grijs tot grijsbruin. De vrucht is een doosvrucht, die pas een jaar na de bestuiving rijp is. De top van de doosvrucht explodeert dan open, waarna twee glimmend zwarte zaden tot 10 m ver weggeschoten worden.

(bron: Wikipedia)

toverhazelaar