Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Half maart kun je al zien hoe de plant uit de grond kruipt, richting het licht en de lente. Hier een foto van een stukje gracht langs de Aardenburgseweg bij Vera haar huis...

groot hoefblad allemansverdriet

allemansverdriet


Langs het water is groot hoefblad een mooie plant, maar de soort wordt ook beschouwd als een zeer lastig onkruid door de wortelstokken die moeilijk te verwijderen zijn. Daarom wordt de plant ook wel allemansverdriet genoemd.

Het is een in België en Nederland voorkomende plant met zeer grote bladeren die langs oevers van water groeit. De lange steel (tot 1 m hoog) met rozeachtige bloemen in een aar verschijnt voor de bladeren, die eind april, begin mei, uit de grond komen. Dit zijn de bloemen van de vrouwelijke plant.

Groot hoefblad is tweehuizig. De bloemen van de mannelijke plant verwelken snel. De vrouwelijke bloemen bevatten nectar, maar de mannelijke bloemen niet. Misschien daardoor zijn in Nederland in de vrije natuur nog nooit vruchten bij groot hoefblad aangetroffen. Men denkt dat het toch ooit een geïmporteerde plant is die zich hier heeft gevestigd. Gemengde populaties van mannelijke en vrouwelijke planten zijn nooit aangetroffen.

Bij Vera in de gracht vind je ze massaal. Ook even verder in de Legeweg tref je ze aan.