Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

kippen

Legkippen worden in de landbouw meestal maar 1 jaar gehouden. Dit heeft ermee te maken dat de productie van de eieren na een jaar afneemt, en dat de dikte van de eierschaal afneemt. Door de lage prijs van eieren en de eisen vanuit de markt en het transport is het dan niet rendabel voor de boer om de kippen langer te houden; anders komt hij niet meer uit de kosten. Daarna worden de legkippen standaard na een jaar geslacht.

Veel mensen met slechts enkele kippen thuis laten hun kippen ruien. De rui is een soort rustpauze, waarin de kip geen eieren legt. Na de rui kunnen de kippen dan weer een jaar leggen. De kippen leven dan dus langer.

Het aantal eieren (= nakomelingen of kinderen) dat een kip kan leggen is net zoals bij alle dieren alsook de mens genetisch bepaald en staat al vast bij de geboorte. Door selectie en kruising zijn kippenrassen ontstaan die het hele jaar door eieren leggen als de leefomstandigheden aan de eisen van de kip voldoen, zoals voldoende licht en een daglengte die lang genoeg is,voedsel en water naar behoefte. Door jarenlang onderzoek is men er in geslaagd om kippen datgene aan te bieden waardoor ze optimaal eieren leggen (voederkwaliteit en kwantiteit, lichtbehoefte etc )

Een kip heeft 24 à 26 uur nodig om een ei te produceren. Een half uur later begint ze weer opnieuw. Zo legt een kip bijna elke dag een ei.

en ook nog dit ...

► De dooierkleur wordt hoofdzakelijk bepaalt door het voedsel dat de kip krijgt.
► Europa kent "huiskippen" sinds 600 voor Christus. De geschiedenis van India maakt al melding van huiskippen sinds 3200 voor Christus. Egypte en China spreken van 1400 voor Christus. Kippen kwamen naar Amerika met Columbus bij zijn tweede reis in 1493.
► Een gemiddelde hen legt 300 tot 325 eieren per jaar.
► De kleur van het ei wordt bepaald door het ras. Een kip met een witte oorlel betekent een wit ei, een kip met een rode oorlel betekent een bruin ei.
► Eieren worden sinds mensenheugenis geverfd, gezegend, geruild en gegeten als onderdeel van rituele tradities. Het werd beschouwd als een wonder van moeder natuur en als bewijs van wedergeboorte. In veel landen is het een traditie om bij een bruiloft rijst te gooien, Franse bruiden slaan een ei stuk op de drempel van hun nieuwe thuis voor zij naar binnen gaan voor geluk en gezonde baby's. Om het te bewerken land kracht te geven legde men eieren op het land of groef men ze in. Hier komt het eieren zoeken vandaan. 
► Belgen willen enkel nog bruine eieren. Joden willen dan weer enkel witte eieren, net zoals de meeste Afrikanen.
 

Gezondheid

  • Eieren bevatten vele goede voedingsstoffen
  • In het ei komen ook mineralen zoals ijzer, natrium, kalium, calcium, fosfor en selenium voor. In de eidooier komt ook Choline voor, evenals Luteïne en Zeaxanthine. Choline is van belang voor het functioneren van de zenuwcellen, de ontwikkeling van de hersenen en het geheugen. Luteïne en Zeaxanthine spelen een rol bij spierverslappingen in het oog, en komen vooral voor in eieren.
  • Eieren bevatten ook cholesterol. De moderne wetenschap heeft inmiddels veel meer kennis over cholesterol. Het cholesterol dat we via voeding binnenkrijgen is helemaal niet zo belangrijk als we vroeger dachten (zie ook Richtlijnen goede voeding 2006 - Gezondheidsraad). Het eten van verzadigde vetten is veel slechter voor het cholesterolgehalte, dan het eten van cholesterolrijk voedsel! Het lichaam heeft cholesterol nodig voor de vorming van galzuren die de spijsvertering helpen en is een bouwstof voor alle cellen (vooral hersen- en zenuwcellen). Bovendien is cholesterol nodig voor de vorming van vitamine D in de huid als we in de zon zitten. De lever produceert per dag ongeveer 1.000 - 1.500 mg cholesterol, via voeding krijgen we gemiddeld 193 mg binnen. Ons lichaam produceert dus zelf ruim vijf maal zoveel cholesterol als we uit onze voeding binnenkrijgen! Als we meer of minder cholesterol binnenkrijgen, dan corrigeert ons lichaam dit zelf.
  • Een gemiddeld ei bevat 1,7 gram verzadigde vetten en 4,2 gram onverzadigde vetten.
  • Het ei geldt als een van de belangrijkste proteïne bronnen. In de voeding van de mens wordt alleen moedermelk als hoogwaardiger beschouwd. De kwaliteit van proteïne wordt vaak in een percentage uitgedrukt. Enkele voorbeelden: Ei = 93,7%, melk = 84,5%, vis = 76,0%.
  • De eidooier is de belangrijkste bron voor de vitaminen en mineralen van het ei.
  • Eieren bevatten geen vitamine C omdat een kip deze zelf kan produceren uit zijn voedsel.

 

Bronnen:
- Gezondheidsraad. Richtlijnen goede voeding 2006
- achtergronddocument. Den Haag (NL): Gezondheidsraad, 2006; publicatie nr A06/08.
- Stichting Blij met een Ei (NL - Zoetermeer);
- Productschappen Vee, Vlees en Eieren (NL - Zoetermeer);
- American Egg Board: Eggcyclopedia (VS - Park Ridge, Illinois);
- Egg Nutricion Center (VS - Washington)