Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

padden 2014

paddentrektijd polderstraat Damme

(bron: RSO in Het Nieuwsblad - 24 februari 2014 tekst + foto)
De Damse afdeling van Natuurpunt heeft zaterdag het startschot gegeven van de jaarlijkse paddenactie. Vrijwilligers helpen padden en andere amfibieën veilig de straat oversteken.
Aan het natuurreservaat aan de Polderstraat hebben mensen van de sociale werkplaats Duinenwacht schermen geplaatst. Dat moet voorkomen dat amfibieën zomaar de straat kunnen oversteken.

‘De amfibieën trekken jaarlijks van half februari tot eind april van hun overwinteringsplaats in het natuurreservaat aan de Polderstraat naar poelen en kreken in de buurt. Daarvoor moeten ze de Polderstraat oversteken’, zegt Rudy Deplae van Natuurpunt Damme.

De beestjes worden opgevangen in emmers die elke dag door Natuurpunt Damme gecontroleerd worden. Vrijwilligers brengen de amfibieën naar de andere kant van de straat waar hun broedgebied ligt. Zo voorkomt Natuurpunt dat auto’s de beestjes doodrijden.

De paddenoverzet is een van de actiepunten uit het biodiversiteitscharter dat Natuurpunt Damme ondertekende met het stadsbestuur van Damme.

padden 2012

padden trektijd

Als je in het voorjaar naar Damme rijdt via de Polderstraat, dan kom je dit unieke bordje tegen: paddentrektijd ! (eigen foto)