Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Voorjaar 2011

... gespot tijdens fietstochtje op het einde van de Aardenburgseweg.

Roodborstlijster

Klik op foto hierboven om filmpje te starten!

Ze  komen vaak voor in de tuinen in onze straat: roodborstjes. Hier zie je een stel roodborstjes gefilmd in hun nest, terwijl ze hun jongen voeren. Gedurende 4 weken werd er gefilmd: van ei tot volwassen vogel. erg boeiend én ontroerend... Joost vulde aan: "Amerikaanse roodborst (Turdus migratorius) genaamd naar de Europese roodborst. Die vogel uit het filmpje op de site is een Amerikaanse roodborst vandaar dat hij niet op de onze lijkt."

aanvulling 7 juli 2011

roodborstlijster

Het roodborstfilmpje, inspireert verschillende bezoekers tot commentaar én aanvullingen. Vandaag schreef Jürgen de Witte, de fotograaf die vorig jaar de 'up-de-zulle'-foto's maakte (die je hier nog altijd kan zien) dat de precieze naam roodborstlijster is én hij stopte er ook deze foto bij, die hij zelf in central Park in New York maakte. Je voelt het: de vakantie is begonnen: ook wij gaan op reis... Hier lees je zijn uitleg:

"Op de Zulle-website - waar je intussen lang kan snuisteren - heb ik bij planten - beestjes - bomen nog een klein foutje gevonden: de Amerikaanse roodborst waarover gesproken wordt heet eigenlijk in het Nederlands roodborstlijster http://nl.wikipedia.org/wiki/Roodborstlijster

Dit om verwarring te vermijden met onze inlandse roodborst, want de roodborstlijster is meer te vergelijken met onze merel of zanglijster en is er ook nauw mee verwant.

Ik heb al het geluk gehad deze American Robin zoals hij daar genoemd wordt, deze prachtige roodborstlijster te hebben gezien in Central Park in New York zo'n vijf jaar geleden. Foto in bijlage maakte ik toen van die bijzondere vogel die ik zeker ooit terug hoop te zien."