Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Taxus

Inheems

De Taxus baccata is een van onze inheemse naaldbomen. Vroeger stonden hier heel veel taxusbossen en van het buigzame taxushout werden bogen gemaakt. Ook elders in Europa waren er vroeger taxusbossen. Tegenwoordig is taxus in het wild erg zeldzaam geworden.

Haagplant

In de hedendaagse tuin wordt taxus meestal gebruikt als haagplant. Dat is te danken aan een aantal eigenschappen. Hij is groenblijvend, heeft weinig last van ziektes en hij laat zich makkelijk snoeien. Taxus wordt ook gebruikt als sierplant, als solitair of in groepen. Hij is bovendien zeer mooi als achtergrond in de border. Het is een traaggroeiende altijdgroene struik of boom die zonder snoeien tot 15 meter hoog kan worden en goed bestand is tegen schaduw.

Oud

Taxus kan heel oud worden. Er bestaan taxusbomen waarvan men schat dat ze meer dan 1000 jaar oud zijn.

Bodem

Taxus houdt niet van een vochtige bodem. Taxus in natte grond planten is gegarandeerd geen hergroei!

Taxus en kankermedicijn

taxus / vergroot de hoop

Wetenschappers slaagden erin uit de schors van de Taxus brevifolia een anti-kankermedicijn te produceren dat vooral bekend werd onder de naam Taxol. De boom levert echter weinig taxol en om één enkele patient te behandelen, moesten minstens drie bomen van honderd jaar oud worden ontschorst. De Taxus brevifolia is een traaggroeiende boom, die enkel voorkomt in bepaalde streken van Noord-Amerika en na het ontschorsen afsterft. De farmaceutische industrie vernietigde grote delen woud en de Taxus brevifolia werd steeds zeldzamer. Het kwam dus al snel tot een conflict tussen natuurbeschermers en wetenschappers.

Gedreven door het gebrek aan grondstof en rendement, vond men in de naalden van de Europese Taxus baccata een stof, baccatine genaamd, die na chemische bewerking kon omgezet worden in een actief bestanddeel van Taxol. Deze wetenschappelijke experimenten leidden tezelfdertijd tot de aanmaak van een ander anti-kankermedicijn, gecommercialiseerd onder de naam Taxotere, dat nog actiever bleek dan Taxol. Taxol en Taxotere bestrijden tumorcellen door de celdeling te verstoren. Ze worden gebruikt tijdens de chemotherapie en behandeling van verschillende vormen van kanker.

hoe snoeien?

hoe taxus snoeien?

Klik in de afbeelding om groter te maken!

voortplanting * GIFTIG

Wie taxus in de tuin plant en rode bessen wil zien, moet minstens twee bomen aanplanten : een mannelijke en een vrouwelijke. Taxus is namelijk tweehuizig. Dit wil zeggen dat mannelijke en vrouwelijke bloemen aan afzonderlijke bomen groeien. Mannelijke bloemen zijn klein en bolvormig, groeien aan de onderzijde van de scheuten van het voorgaande jaar, geel in februari, en geven wolken stuifmeel vrij. Vrouwelijke bomen hebben kleine, alleenstaande, groene bloemen. Ze zijn bijna onzichtbaar totdat de vlezige zaadrok gaat opzwellen en in de herfst helder rood wordt. Deze vrouwelijke bloemen geven een kleverige stof af die dient om het stuifmeel op te vangen.

Alles aan de taxusboom is giftig, behalve het rode omhulsel van de pitjes. De boom wordt daarom ook wel venijnboom genoemd. Het woord ‘toxisch’ is afgeleid van taxus.

(bron: www.vergrootdehoop.be)