Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

wespen

In Het Nieuwsblad van maandag 22 mei 2017 stond een lang artikel over wespen. Ze gaven 10 tips waarop je moet letten, we herhalen ze hier graag:

Tien gouden tips:

1. Vermijd picknicks en barbecues. Zoetigheid, bier, charcuterie enzovoort trekken wespen aan. Dek zoete etenswaren af. Laat nooit blikjes met frisdrank openstaan en drink zeker nooit uit een blikje frisdrank. Als er een wesp inzit, kan ze in de mond of de keel steken.

2. Vermijd de omgeving van vuilnisbakken en afgevallen fruit waarop wespen verzot zijn.

3. Vermijd fysiek werk waarbij u bezweet raakt. Zweet trekt bijen en wespen aan. Zorg minstens dat je bovenlijf bedekt is en blijf niet met bezweet of nat lichaam rondlopen of zonnebaden (dit is trouwens ook af te raden om zonnebrand te vermijden).

4. Indien u hagen moet scheren, in kreupelhout of aan dakgoten of op een oude zolder moet werken, controleer dan eerst of er geen wespennest in de buurt is. Vermijd de omgeving van bijenkorven en bloemperken in bloei.

5. Draag geen felgekleurde of zwarte kleren of kleren met grote bloemetjesmotieven. Wit, groen en lichtbruin zijn het minst aantrekkelijk voor insecten.

6. Loop nooit blootsvoets door een grasveld. Bijen zijn verzot op de bloempjes van klaver en madeliefjes, en wespen kunnen een nest in de grond hebben. Draag handschoenen indien u aan bloemen of planten werkt.

7. Vermijd geurende parfums, deodorant, aftershave, haarlak en zonnecrème. Zij trekken bijen en wespen aan.

8. Vermijd bruuske bewegingen wanneer er een wesp of bij in de buurt is. Sla zeker nooit een insect dood dat op uw lichaam is gaan zetten, maar schiet het eventueel met een vinger weg.

9. Dood geen bij of wesp in de buurt van het nest. Dit zal soortgenoten aantrekken. Probeer ook nooit zelf een wespennest uit te roeien, maar doe een beroep op de brandweer.

10. Mensen die vroeger reeds een ernstige, algemene reactie vertoonden, moeten van de lente tot de zomer altijd een noodpakket met adrenaline (Epipen) binnen handbereik hebben, zodat ze dit onmiddellijk kunnen inspuiten als ze gestoken worden. Vraag hierover uitleg aan uw arts en leer het product inspuiten. Een antihistaminicum (dat ook gebruikt wordt tegen hooikoorts) vertraagt de reactie, maar volstaat niet om een eventuele shock te voorkomen.