Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

fase 1.3: afvalwater

Lees hier wat vooraf ging.

13 mei 2014 * Ondertussen zijn de buizen voor het oppervlaktewater gelegd en is het tijd om de afvalwaterbuizen in de grond te stoppen. Momenteel liggen er grote putten om de oude leidingen in kaart te brengen (je ziet de grijze buizen op de foto met rode lijnen aangeduid, met een put in het middan ter hoogte van Aardenburgseweg nr. 1). De nieuwe buizen zijn bruine gresbuizen, gemaakt van vette klei en chamotte met een gladde en zeer harde afwerking. Na het bakken van dit mengsel wordt de gresbuis van binnen en van buiten geglazuurd wat voor een glad en waterdicht oppervlak zorgt. Naast de hoge dichtheid heeft de gresbuis een grote hardheid.

afvalwaterbuizen worden vervangen in de Aardenburgseweg sint-kruis brugge gresbuizen liggen klaar in Aardenburgseweg sfeerbeeld van gresbuizen die klaar liggen in de Polderstraat sint-kruis

13 mei 2014

De eerste buizen voor afvalwater liggen er...
rode pijl: de oude leiding * groene pijl: de nieuwe leiding

aardenburgseweg sint-kruis buizen riolering 2014

ratje

Het klinkt een beetje griezelig, maar onlangs lieten ze een ratje lopen doorheen de rioleringsbuizen. Hoe het ratje er uit ziet, kun je hieronder zien op de foto:

ratje aardenburgseweg

De bedoeling van het ratje is vooral om te zien of er soms nog aansluitingen zijn op de oude riool (waarvan de eigenaar van de woning soms zelf geen weet heeft) die niet zijn overgezet naar de pas gelegde afvalwaterriolering. Het ratje werd later ook ingezet om te zien hoe het gesteld is met de riolering in de Aardenburgseweg zelf, waar de buizen niet vervangen werden, maar waar er al eerder problemen waren, omdat de wortel van de bomen die boven de riolen staan zich hebben binnen gedrongen tussen de aansluitingen van de buizen. Nu overweegt men om ook de leidingen in de Aardenburgseweg ook te vervangen. Ook al stond dat niet in de oorsponkelijke werken gepland.

De foto hierboven is het zicht in de riool tussen huis nummer 1 in de Aardenburgseweg richting Polderstraat (huis van mevrouw Maene): het beeld dus dat het ratje afleverde tijdens zijn tocht in de riool.

De foto hieronder toont de volledige controlekamer in de auto, terwijl het ratje in de riool rijdt:

Lees hier verder over de heraanleg van de Polderstraat in 2014.