Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

zomertip: muggenbeten


1. Verzacht de pijn en de neiging om te krabben door een beetje ijs op de beten te leggen. Het ontzwelt door de zenuwen lichtjes te verdoven.

2. Door het krabben wordt je huid geïrriteerd en droog. Honing doet wonderen en maakt zachter. Het legt een film over je beet waardoor je er minder aan zal krabben.

3. Een (afgekoeld!) theezakje werkt niet alleen wallen weg, maar verlicht het ook andere zwellingen van de huid. Theïne trekt namelijk het overtollige vocht uit de huid weg.

4. Basilicum bevat camfor en thymol. Beide stoffen hebben een antibacteriële en verzachtende werking. Vijzel enkele blaadjes fijn en wrijf de muggenbeetjes er zachtjes mee in.

5. Verse muntblaadjes zorgen voor een verkoelend effect. Geen munt in huis? Dan kan je ook een klein nopje tandpasta gebruiken.

Risico op ziekten door muggen in België groeit

 Het risico dat muggen in België besmettelijke ziekten overdragen is klein, maar wel groeiende. Dat zegt onderzoekster Veerle Versteirt. Versteirt krijgt voor haar werk een doctoraat aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde en de Universiteit Antwerpen.

Versteirt en haar collega's maakten voor het eerst een grondige inventaris van de muggen in België. In totaal vonden ze in ons land 24 verschillende muggensoorten. De meest voorkomende was de klassieke "huismug". Toch is de invloed van de globalisatie voelbaar, zegt de onderzoekster. Dankzij toerisme, transport en wereldhandel krijgen uitheemse soorten hier poot aan de grond. Zo'n "nieuwe Belg" is "Aedes koreicus", een soort die nog nooit buiten het normale verspreidingsgebied in Azië was gevonden. Er dook nog een tweede exoot op, "Aedes japonicus japonicus". Beide soorten zijn waarschijnlijk meegekomen met handelswaar. "Allebei kunnen ze virussen overdragen die ziekten zoals dengue, gele koorts, West-Nijlziekte en Chikungunya veroorzaken." Versteirt en haar collega's ontdekten ook leefruimten, "habitats", waar muggen aanwezig zijn die het West-Nijlvirus of malaria kunnen overbrengen. "Op zich is dat niet erg", zegt Versteirt. "Om de ziekte effectief over te dragen, moeten ze eerst bloed zuigen bij iemand die de ziekte heeft, en die zijn er voorlopig niet of nauwelijks. Maar hoe meer toeristen een ziekte uit het buitenland meebrengen, hoe meer kans dat die ziekte een keer de 'juiste' mug ontmoet." Dat risico is nog steeds klein, maar het kan niet meer genegeerd worden, waarschuwt Versteirt dan ook. (bron: www.belga.be)