Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

sudoku mag niet

Om de wiskundepassie van haar overleden man in herinnering te brengen, had Angela Robinson een kleine Sudokupuzzel op diens graf laten zetten. Dat is evenwel niet naar de zin van het gemeentebestuur van het Britse plaatsje Farndon. In een boze brief eist die gemeente dat de puzzel wordt verwijderd.

Het moet toch mogelijk zijn dat we onze dierbaren herdenken op een unieke en bijzondere plek die hen typeert?

Tot aan zijn dood op 66-jarige leeftijd was haar man Allan bezeten van cijfers en wiskundige formules. Om zijn laatste rustplaats een persoonlijke toets te geven, lieten moeder en zoon een Sudokupuzzel en een wiskundige formule plaatsen op zijn grafsteen.

"Dit past niet bij de andere graven op de begraafplaats", kreeg de weduwe in een brief van haar gemeentebestuur te lezen. Ze wordt verplicht de afbeeldingen te verwijderen, om op die manier "de hoge normen van de begraafplaats voor iedereen te waarborgen."

Op de website Chester Chronicle reageert de vrouw teleurgesteld op de eis van de lokale autoriteiten. Niet in het minst omdat haar man daar "meneer Allen" wordt genoemd. "Dit is zo onnodig. De Sudokupuzzel is amper vijf centimeter groot en de wiskundige formule neemt maar een regeltje in beslag. Hoe kan dit in godsnaam afbreuk doen aan de begraafplaats?"

Ondanks de eis van het gemeentebestuur denkt Robinson er niet aan om de puzzel en de formule te verwijderen. "Ze zijn bang dat deze grafsteen ertoe leidt dat er straks allerlei ongepaste dingen op de begraafplaats worden gezet. Maar deze grafsteen is toch helemaal niet ongepast? Het moet toch mogelijk zijn dat we onze dierbaren herdenken op een unieke en bijzondere plek die hen typeert?"

(Bron: deredactie.be - vr 18/10/2013 - auteur:Frederik Defossez)