Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Damme: erfgoed-wandeling

wandelen in Damme

Met deze brochure wandel je in Damme als het ware door een schrijn met erfgoed uit het middeleeuwse verleden. Het traject is amper 3,2 km lang maar zit wel tjokvol geschiedkundige artefacten. Het Zwinstadje was eens de bruisende voorhaven van Brugge. Toen de economische activiteiten door de verzanding van het Zwin stilvielen, werd Damme een militaire vesting in de oorlog tussen Spanje en de Noordelijke Nederlanden. Overblijfselen van deze geschiedenis kun je in en rond het stadje terugvinden.

Er zijn ook Damse verhalen te lezen, zoals die over het ontstaan van Damme: er spookte een zwervershond in deze kontrijen en die zou destijds door de plaatselijke bevolking gevangen genomen zijn en in de "Dammen" gegooid zijn, wat meteen zijn einde betekende. Zo werd "Damme" geboren.

De wandelbrochure is hierbij een handige hulp. Op de ene zijde vind je de kaart op schaal 1:2.500 (1cm = 25 m) van Damme en omgeving met vermelding van de bezienswaardigheden, horeca, rustbanken enz. Op de ommezijde staat de wegbeschrijving, kaderstukjes met historische achtergrondinformatie en de praktische gegevens. Je kan het pad ook volgen aan de hand van de klinknagels op de grond.

De prijs van de kaart bedraagt 1,5 euro. Ze is verkrijgbaar bij de plaatselijke toeristische infokantoren en online te bestellen bij Westtoer: www.westtoer.be