Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Santa Clara

Een leuke stopplaats bij fietstochten vanuit onze straat is Convent Santa Clara in Middelburg, Kloosterstraat 16 in (Belgisch) Middelburg.

Ooit woonden, werkten en mediteerden er vierentwintig Arme Klaren in het oude kloostergebouw van Middelburg. Nu heeft Paul Verstraete er zijn middeleeuwse praat- en peuzelkroeg Convent Santa-Clara, met trappistenbier.

Middelburg wordt tijdens de zomermaanden overspoeld door fietsers die o.a. de Maerlantroute fietsen. Het dorpje heeft veel meer te bieden dan enkel rust en groen: de schandpaal midden het dorp, de archeologische kasteelsite, de Molenkreek, het bezoekerscentrum, het bijenhuis Lekens...
Op de bierkaart van Convent Santa Clara  staat geen pils, maar wel enkele streekspecialiteiten en wat onze Belgische brouwerswereld te bieden heeft. Met in de eerste plaats onze trappistenbieren. Voor wie daar iets hartigs bij wil, is er zelfgebakken taart en boterhammen met boerenbeleg. Grote eiken kloostertafels, een middeleeuwse vloer en een prachtig gerestaureerde schouw zijn een belangrijk deel van het uiterlijk. Het terras aan de tuinzijde sluit daar bij aan. In de tuin zijn nog de fundamenten van een kapel en een stukje oude kademuur gevonden.
Uitbater Verstraete is als het ware vergroeid met Middelburg. De geschiedenis van het grensdorpje heeft hem altijd mateloos geboeid en hij was tot voor enkele jaren ook de eigenaar van de gronden waar het kasteel van Pieter Bladelin stond. Bladelin was de stichter van het stadje Middelburg. Het oudste deel van het gebouw dateert van 1515. Het was een van de eerste slotkloosters van de Clarissen in de streek. Op het hoogtepunt verbleven er vierentwintig nonnetjes, maar het klooster werd grotendeels verwoest in 1604. Dat was het einde van de zogenaamde Arme Klaren in Middelburg.

Meer info en openingsuren: (0032)50718195 (heb zelf geen website gevonden van Santa Clara - jij wel? Laat het me graag weten!)

Zin in een wandeling in de omgeving van Middelburg? Dan kan de Bladelin-wandeling misschien iets zijn voor jou! Lees hier meer info over de Bladelin-wandeling in Middelburg.